2015 m. gegužės 3 d., sekmadienis

Šokoladinis varškės tortas

Šį tortą labai norėjau išbandyti Velykoms, bet kaip sakoma tu planuoji, o kartais kažkas vistiek sugriauna tavo planus. Bet nėra to blogo, kas neišeitų į gerą, šis tortas vistiek "užkariavo" mano virtuvę ir žinoma kas be ko mūsų pilvukus. Idealus tortas sekmadienio popietei ir žinoma visiems, kurie nori pasveikinti savo mamas. Mano mažasis džiaugsmas šiandien padeklamavo eilėraštį, ech kaip buvo malonu girdėti, tokius sveikinimus. Kai pagalvoji, nei tortu, nei dovanų nereikia, užtenka ir gražių žodžių, bet tai tiesiog kaip bonusas šiai dienai, kad visi būtų laimingi ir pasisaldinę gyvenimą. Šis tortas tobulai kreminis ir šokoladinis. Labai švelnus, tiesiog tirpsta burnoje, primena lengvus kaip pūkelis putėsius, švelnų kremą, o kai kam priminė glotnius sūrelius, na kiek žmonių, tiek nuomonių, bet tortas tikrai vertas būti išbandytas, ypač jeigu mėgstate šokoladą. Visgi, visi ragavę šiam tortui davė vieną minusą - per plonas sausainių padas, reikia jo storesnio, nes sausainiai suteikia šiokį tokį traškumą, tiesiog papildo skonių visumą ir jie čia labai tinka, bet čia jau Jums spręsti ar ką keisite, ar ne :) 



180 g sviestinių sausainių su kakava
600 g kreminės varškės arba grietinėlės sūrio
250 g juodojo šokolado + 50 g papuošimui (jeigu tik norite)
50 g sviesto ir dar šiek tiek formai patepti
1 skardinės saldinto kondensuoto pieno
200 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
12 g želatinos (1 kupinas šaukštas)
100 ml vandens

Sausainius sutrupiname su grūstuve ar sudėję į maišelį ir gerai padaužę kočėlu. Išlydome sviestą ir supilame į sausainių trupinius, gerai išmaišome.
24 cm skersmens apvalią kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Sieneles patepame sviestu, kad vėliau būtų lengviau išimti tortą. Paruoštus sausainių trupinius suberiame į formą. Paskirstome tolygiai visoje formoje kiek paspausdami šaukštu ar ranka, kad būtų lygus pagrindas. Dedame formą į šaldytuvą ir jame palaikome, kol pasiruošime varskės kremą.
Į dubenėlį įpilame 100 ml šalto vandens, suberiame želatiną, pamaišome ir paliekame brinkti. Ištirpdome šokoladą: dubenį su jo gabaliukais įstatome į puodą su karštu vandeniu arba tirpiname mikrobangų krosnelėje.
Skystą šokoladą pilame į kreminę varškę ar grietinėlės sūrį ir išplakame plakikliu ar šluotele. Nesustodami plakti, supilame ir kondensuotą pieną. Išplakame iki tolygios masės.
Ant mažos ugnies pašildome želatiną, kol jos grūdeliai ištirps. Leidžiame šiek tiek atvėsti.
Kol želatina aušta, kitame dubenyje iki standumo išplakame grietinėlę.
Į varškės, kondensuoto pieno ir šokolado masę šaukštu įmaišome želatiną ir plaktą grietinėlę. Iš šaldytuvo ištraukiame torto pagrindą. Ant jo pilame paruoštą varškės kremą, išlyginame viršų ir dedame atgal į šaldytuvą bent kelioms valandoms, kad sutvirtėtų.
Prieš patiekdami papuošiame šokolado drožlėmis ar pašlakstome tirpdytu šokoladu.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Nors formą naudojau recepto rekomenduojamą, bet padas sausainių buvo tikrai per plonas. Ragavę visi šį tortą, tą irgi labai pabrėžė, mat visiems trūko sausainių. Todėl siūlyčiau didinti sausainių kiekį. 180 g sudaro vienas pakelis, naudojau Selga sausainius su šokoladu, drąsiai imkite du pakelius sausainių. Visgi, tai tik mano pasiūlymas, antrą kartą gamindama aš dėčiau tikrai daugiau sausainių. Jeigu bijote, kad bus per daug, dėkite papildomai 90 gramų, t.y. pusę pakelio. 
2. 50 gramų sviesto sausainiams buvo šiek tiek per mažai, ne visi sausainių trupiniai "sušlapo", tad papildomai įdėjau sviesto 20 gramų. Jeigu didinsite sausainių kiekį, nepamirškite ir sviesto padidinti kiekio. 
3. Naudojau kreminę varškę (President), specialiai paruoštą tortams ir pyragams, tačiau jeigu nenorite jos pirkti, galite įprastą varškę pertrinti, kad ji būtų kuo glotnesnė, visgi tokiems nekeptiems tortams norisi ypatingo švelnumo ir glotnumo. Tiek kreminę varškę, tiek kondensuotą pieną palaikiau kambario temperatūroje, kad būtų vienodos temperatūros.
4. 1 skardinė kondensuoto pieno - 397 gramai.
5. Sausainius trupinau su smulkintuvu, tol kol jie pavirto trupiniais - labai panašu į maltus džiuvėsius.
6. Formą visą išklojau kepimo popieriumi, o ne tik dugną, šonų netepiau sviestu, puikiai popierius nusiėmė, kai tortas sustingo.
7. Šokoladą visada tirpdinu ant puodo su karštu vandeniu, tačiau šį kartą norėjau išbandyti tirpdymą ir mikrobanginėje, žinojau, kad tai rizikingas sprendimas, mat galima šokoladą labai greitai sudeginti, tačiau pasiskaitinėjusi, visgi nutariau išbandyti, pavyko puikiai. Tiesiog reikia ilgiausiai laikyti 30 sekundžių, ištraukti ir pamaišyti. Negalima ilgiau laikyti nei 30 sekundžių! Aš visgi nerizikavau ir laikiau kiekvieną kartą po 20 sekundžių. Nežinau ar dar kada taip bandysiu, bet kažką naujo buvo įdomu išbandyti. 
8. Želatinos tik neužvirkite, kai ją kaitinsite! Turi tik ištirpti ji.
9. Aš padariusi varškės kremą palikau jį šiek tiek ramybėje, nenorėjau pilti skysto kremo ant sausainių, kad jie labai nesušlaptų. Tad supyliau tik po 15 minučių, kai želatina pradėjo dirbti savo darbą kreme. 
10. Stingti palikau per naktį šaldytuve. Šis tortas nėra tinkamas ilgai stovėti ant stalo ypač vasarą, todėl patiekite tik prieš valgydami. Beje, dar vienas pastebėjimas jis buvo skanesnis po dviejų dienų praleistų šaldytuve, o ne kitą dieną, net nežinau kodėl. Puošti galite kaip norite, aš vienus gabaliukus apibarsčiau tarkuotu šokoladu, kitus lydytu, dar kitus lydytu šokoladu ir trupintais sausainiais, su keliom migdolų plokštelėm. Čia jau nuo Jūsų norų viskas priklauso.



Recepto šaltinis: Žurnalas. Beatos virtuvė. Pavasaris. 2015 m.

3 komentarai:

  1. Pabandžiau, tikrai labai purus, lengvas, bet sodraus skonio tortas:) Viskas pavyko idealiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki. Gal kartais turite parduoti "Saulėtos virtuvės saldumynų knyga"

    AtsakytiPanaikinti
  3. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti