2015 m. gegužės 31 d., sekmadienis

Vafliai su šokoladu ir riešutais

Šiandien paskutinė pavasario diena!!! Rytoj išskėstomis rankomis ir atviromis širdimis galime pasitikti vasarą. Pats žaliausias, gražiausias, mieliausias ir skaniausias metuose laikas. Skaniausias turiu omenyje, todėl, kad tiek gėrybių mums vasara siūlo, kad tik valgyti ir valgyti nenustojant reikia. Pradedant braškėmis, avietėmis, mėlynėmis, serbentais... oi kiek daug aš čia Jums galiu vardinti, tai gal ties tuo ir sustosiu, nes ne tik uogų apstu, bet ir vaisių, daržovių. Mėgaukitės kol galite visu tuo teikiamu vasaros "turtu", nes šiltasis sezonas toks trumpas. O aš paskutinei pavasario dienai paruošiau perteptus vaflius, žinoma, tai galbūt ir nėra vasariškas desertas, bet aš jau labai senai valgiau tokį desertą, tad vartydama knygas ir ieškodama naujo gardėsio, tiesiog negalėjau atsispirti pagundai jį pagaminti, o be to, kas gi nemėgsta vaflių?? Retas, kuris jų atsisakys. Dažniausiai vaflius, tiesiog pertepdavau Rududu ir tai būdavo pats skaniausias ir greičiausias skanėstas kokį tik galima sugalvoti apsilankius svečiams, tačiau toks būdas jau kiek pabodo ir norėjosi kažko naujo ir dar nebandyto. Kremo skonis labai primena Nutelą, tiesiog galima sakyti identiškas skonis, žinoma jeigu idealiai smulkiai iki miltų sumalėte riešutus, jeigu ne, tuomet kremas nebus toks jau tolygus. Nutelą turbūt visi mėgsta, ypač vaikai, todėl, šis desertas labai tinkamas vaikų šventėms. Beje, rytoj yra Tarptautinė vaikų gynimo diena, tad kodėl gi Jums nepradžiuginus savo mylimų vaikų (-o) tokiu paprastu, bet ne prastu desertu. Jeigu vaikų neturite nustebinkite sesę ar brolį, o gal kaimynų vaikus. Ryt mažųjų šventė, todėl manau kiekviena maža širdelė nusipelnė būti pradžiuginta ir visiškai nesvarbu kaip, svarbiausia, kad galėtume pamatyti jų veiduose plačias šypsenas.  


150 g lazdynų riešutų
200 g juodojo šokolado
200 g sviesto
397 g sutirštinto pieno (1 indelis)
6-7 vaflių lakštai

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Riešutus beriame į skardą ir kepiname orkaitėje 7-8 minutes. Kokį kartą riešutus pamaišome, o kai pasklinda malonus riešutų kvapas, traukiame iš orkaitės, suberiame į dubenį ir paliekame atvėsti. Atvėsusiems nulupame luobeles (daugumai turėtų nusilupti). Sumalame riešutus virtuviniu kombainu iki rupių miltų.
Šokoladą sulaužome ir dedame į dubenį, o jį statome ant puodo su verdančiu vandeniu ir vis maišydami ištirpiname. Leidžiame šokoladui truputį atvėsti.
Sviestas turi būti kambario temperatūros. Imame elektrinį plaktuvą ir vidutiniu greičiu plakame sviestą, kol pabąla ir pasidaro purus. Tuomet po truputį pilame sutirštintą pieną ir toliau plakame, kol visą pieną ir sviestą suplakame į vientisą kremą. Atvėsusį šokoladą po truputį pilame į sviesto bei sutirštinto pieno kremą ir plakame, kol viskas susimaišo į vientisą masę.
Į kremą šaukštu įmaišome maltus lazdynų riešutus. Ant vaflio lakšto dedame 3-4 šaukštus kremo ir tolygiai užtepame. Ant kremo sluoksnio dedame sekantį lakštą ir taip sutepame visus lakštus. Kremo negailime, kad vafliai nebūtų sausi. Viršutinį vaflį paliekame be kremo. Tuomet uždedame lentelę, o ant jos, bet kokį sunkų daiktą, kad būtų vafliai paslėgti. Paliekame šaldytuve kelioms valandoms arba per naktį.


Skanaus!



Mano pastebėjimai:

1. Riešutams kepinti parinkau funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Riešutus stebėkite, nes jie greitai skrunda. Man užteko 5 minučių ir jau malonus aromatas pasklido po virtuvę. Pats paprasčiausias ir greičiausias būdas atvėsusiems riešutams nulupti luobeles, tai juos suberti ant rankšluosčio ir juo gerai patrinti riešutus. 
2. Jeigu neturite virtuvinio kombaino, tai malkite riešutus kavamale, ar bet kokiu kitu elektriniu smulkintuvu, kurie riešutus paverstų kuo smulkesniais. O jeigu iš viso neturite jokių elektrinių prietaisų, teks padirbėti su aštriu peiliu ir sukapoti kuo smulkiau juos. Skonis tikrai nenukentės, jeigu ir jausis riešutai labiau, tik kitokia konsistencija bus kremo.
3. Jeigu neturite noro tirpinti šokolado ant garų vonelės, galite ir mikrobanginėje, tačiau joje didesnė tikimybė sudeginti šokoladą. Todėl jeigu jau pasirinksite mikrobanginę, tai galima dubenį dėti tik 20-30 sekundžių ir po to gerai išmaišyti šokoladą, tuomet vėl dedame 20 sekundžių ir vėl išmaišome gerai ir taip kartojame, kol šokoladas ištirps. Visgi, siūlyčiau rinktis garų vonelę, bet čia jau kaip Jums patogiau.
4. Sutirštintą pieną palaikiau kambario temperatūroje, kad nebūtų temperatūros skirtumų tarp sviesto, šokolado ir sutirštinto pieno. Kai sudėtinės dalys būna vienodos temperatūros jas daug lengviau "sujungti" į vientisą kremą. 
5. Vaflius siūlyčiau palaikyti per naktį šaldytuve, kad kremas kuo geriau įsigertų į vaflius, jie nebus sausi. Man asmeniškai vafliai skaniausi tik iš šaldytuvo, o ne pastovėję kambario temperatūroje, mat labai tinka vėsus kremas jiems.
6. Vaflius rinkausi su gilesniais kvadratukais vienoje pusėje, nes man labiau jie patinka, mat kremo galima daugiau užtepti.
7. Vaflius puošiau lydytu juoduoju šokoladu ir riešutais.




Recepto šaltinis: Knyga - Metai Beatos virtuvėje, 2010 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą