2015 m. gegužės 28 d., ketvirtadienis

Žolelių sviestas

Ir kas gali nemėgti sviesto??? Tikriausiai tokių žmonių mažai. Aišku yra žmonių, kurie jo atsisako ir neįtraukia į savo mitybos racioną, bet aš garantuoju tikrai esu ne iš tokių žmonių. Mėgau, mėgstu ir mėgsiu jį, ir patiekaluose drąsiai naudoju. Pamenu vaikystėje mėgdavau paprasčiausiai ant batono užsitepti sviesto ir jį apibarstydavau cukrumi, būdavo taip skanu. Nežinau, ar dar kas pasaulyje be manęs, taip darydavo, bet man labai toks "desertas" patikdavo. Kartą mama pagamino ir kiek kitokio sviesto, tik aišku, aš kaip eilinis vaikas susiraukusi žiūrėjau ir nelabai viliojo jis, pirmiausia atrodė "keistai" - Žalias! O, kai įsidrąsinau paragauti dar ir Aštrus! Tuomet, tai tikrai nebuvo mano mėgstamiausias užkandis, nes česnako, tai ji nepagailėdavo, tikras antigripinas būdavo. Jeigu, atvirai jau ir pamiršusi buvau apie tokį sviesto variantą, o prisiminiau, kuomet varčiau Beatos Pavasario žurnalą. Taigi, ilgai nedvejojau ir pagaminau šį žaliąjį skanėstą, cha cha šiek tiek juokinga, nes dabar, tai jį skanėstu vadinu, o kai vaikas buvau, tai perkreiptu veidu žiūrėjau ir po nosimi burbėjau, kad fui nevalgysiu :) Beatos receptu nesivadovavau (jos recepte dar reikia peletrūnų ir šalavijų, citrinos žievelės ir česnako nereikia) šį kartą gaminau labiau panašų į vaikystėje valgytą, tik su šiek tiek mažesniu kiekiu česnako. Jeigu, norite, kad jis būtų aitresnis dėkite daugiau česnako, tuomet tikrai jokios ligos nebus baisios. Nesvarbu ar už lango žiema, pavasaris ar vasara, šis sviestas tiks ištisus metus. Idealus užkandis ant naminės duonos riekės, idealiai tiks su prancūzišku batonu, tad tepkite kuo storiau ir gaminkite gardžius sumuštinius. 



100 g sviesto
20 g petražolių
20 g krapų
20 g svogūnų laiškų
20 g česnakinių laiškų
1 skiltelė česnako
Druskos pagal skonį

Sviestą palaikome kambario temperatūroje, kad būtų minkštas. Česnaką susmulkiname. Visas prieskonines žoleles susmulkiname. Į dubenį ar maisto kombainą sudedame žoleles, smulkintą česnaką, minkštą sviestą, įberiame žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišome. Paragaujame, jeigu trūksta druskos dar įdedame ir išmaišome vėl. Sviestą sudėkite į indelį ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Parašiau žoleles gramais, nes prieš smulkindama pasvėriau. Beje, parduotuvėse būna pakuotės žolelių panašiai pasvertos, tai gali šiek tiek padėti Jums orientuotis, kiek reikėtų dėti. Susmulkinus dar galima šaukštais matuoti, maždaug kupinas šaukštas. Galite žolelių kiekį ir didinti, tačiau siūlyčiau dėti visas žoleles proporcingai, t.y. kad visų kiekis būtų vienodas, jeigu kažkokios žolelės nemėgstate, nedėkite arba keiskite kitomis, pvz.: kalendromis, galite vietoj česnako čili pipiriuko įdėti, bazilikai irgi labai tinka. Eksperimentuokite.
2. Aš sviestą gaminau naudodamasi maisto smulkintuvu, taip paprasčiau ir tolygiau viskas pasiskirsto negu maišant ranka. Be to, ir procesas visas greitesnis. 
3. Jeigu nenorite sviesto dėti į indelį, galite į maistinę plėvelę įvynioti, tuomet bus patogiau pjaustyti, kai sustings.
4. Nuotraukoje pusryčių sumuštinukai: kvietinė duona, špinatų lapai, rūkyta vištiena, pomidoriukai, viskas apibarstyta pipiriukais.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą