2015 m. birželio 14 d., sekmadienis

Rūkytos vištienos ir persikų salotos

Gražūs gi orai visomis dienomis šiuo metu, tarsi užsakyti. Pats laikas pramogauti ir keliauti, arba nuveikti kažką tokio, kas ilgais rudens vakarais Jums po to praskaidrins nuotaiką ir lūpų kampučiai pakils kiek aukščiau - taip taip kalbu apie šypseną! :) Termometro stulpeliai vis aukštyn ir aukštyn, savaitgaliais jau ne taip tingiai keliamės iš lovos, nei vartytis joje norisi, kai už lango plieskia saulė visu gražumu, paukščiai čiulba savąsias giesmes ir zvimbia bitės. Medžius šiek tiek šiurena vėjas ir tiesiog girdi kaip bunda gamta iš po nakties miego. Kad tai girdėtum ir matytum turi atsikelti pakankamai anksti, kai dar žmonės neatsibunda, kai nepradeda jaukti su savo triukšmais visos tos gamtos simfonijos. Žiemą man anksti atsikelti yra iššūkis, bet vasara galiu keltis, jeigu reikia ir anksti, svarbu nelytų, nebūtų niūru ir saulė nedrąsiai ridentųsi iš už horizonto. Kartais atsibudus nuo ryto garsų tiesiog nebesiseka užmigti, vartaisi lovoje nuo vieno šono ant kito ir supranti, kad na viskas neužmigsi. Šiandien pabudau 5 ryto, ir kad ir kaip stengiausi užmigti - nepavyko. Skaičiavau net aveles, bet supratusi, kad tai tiesiog niekam tikusi mintis, pasirąžiau ir lipau iš lovos. Turbūt mažai žmonių, kurie savaitgaliais sumąstytų keltis taip anksti, bet yra kaip yra. Jeigu taip anksti atsikeliu ir duonai tešlą užmaišyti spėju, kuri pusryčiams jau pūpso ant stalo, bet šį kartą duonos minkymo proceso nebuvo, šį kartą pusryčiams salotos. Gaivios, lengvai pagaminamos, greitos, drįstu sakyti sočios (priklauso nuo to kaip mėgstate sočiai pavalgyti), sveikos, o persikai - tikra maža saulutės kopija, kuri taip šviečia už lango, netgi ir ankstyvą rytmetį. Kas yra geriau, nei dieną pradėti su skaniais pusryčiais ir dar kai jie tiesiog "šypsosi" Jums lėkštėje. Gražios ir nuotaikingos Jums dienos bei ateinančios savaitės...


1 rūkytos vištos šlaunelės
1 skardinė (420 g) konservuotų persikų
1 didelis obuolys
1 kininis kopūstas
50 g graikinių riešutų
200 g natūralaus jogurto
100 g majonezo
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
Imbiero
Baltųjų pipirų

Iš vištienos išimkite kaulus ir ją susmulkinkite. Persikus supjaustykite kubeliais, o obuolį ir kininį kopūstą - juostelėmis. Visas supjaustytas sudedamąsias dalis sudėkite į dubenį. Paruoškite salotoms užpilą: majonezą sumaišykite su natūraliu jogurtu, įberkite druskos, cukraus, imbiero ir baltųjų pipirų ir vėl viską gerai išmaišykite. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų. Graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite ir užbarstykite ant salotų viršaus.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Receptas nurodo, kad salotų pakanka 4 asmenims. Iš tikro, tai labai priklauso nuo valgymo įpročių, bet salotų tikrai nemažai gaunasi, tad gali ir 5 asmenims užtekti.
2. 1 rūkytos vištos šlaunelės man pasirodė per mažai pagal visų kitų sudėtinių dalių kiekį, tad įdėjau 2 šlauneles.
3. Obuolį pjausčiau kubeliais, kad netamsėtų apšlaksčiau citrinų sultimis. Mano obuolys nebuvo labai didelis, tad įdėjau 2. 
4. 50 gramų graikinių riešutų susmulkinau, bet dar papildomai įbėriau nesmulkintų graikinių riešutų. Jie labai tinka šioms salotoms, tad negailėkite.
5. Druskos nedėjau iš viso, pakankamai sūrumo užteko nuo majonezo, bet ragaukite užpilą galbūt Jums druskos trūks.
6. Šias salotas gaminu ne pirmą kartą, kai gaminau pirmą kartą bėriau džiovinto imbiero 0,5 arbatinio šaukštelio, nes recepte nenurodyta kiek jo berti. Tačiau gamindama šias salotas kitus kartus jo nedėjau ir jeigu atvirai visiškai nepasigedau jo, netgi nemanau, kad jis čia iš viso reikalingas. Tad išbandykite ir su juo, ir be jo ir spręskite ar Jums jo reikia ar ne. Galite džiovintą keisti šviežiu imbieru.
7. Baltųjų pipirų dėkite pagal skonį, aš kelis baltųjų pipirų "žirnelius" sutrupinau ir apibarsčiau - daug daugiau aromato ir skonio, nei jau naudoti sumaltus iš pakelių. Beje, baltieji pipirai šioms salotoms labai tinka, tikrai siūlyčiau nekeisti jų juodaisiais pipirais.
8. Jeigu nemėgstate saldžių vaisių derinių su vištiena - šios salotos tikrai ne Jums, nes jos tikrai saldesnės nei įprastos salotos be vaisių!! Obuoliai - saldūs, persikai - saldūs.
9. Jeigu neturite persikų, keiskite ananasais, bet aš tikrai rekomenduoju su persikais išbandyti, jų tekstūra daug tinkamesnė šioms salotoms.
10. Salotas užpilu gardinkite tik prieš patiekdami ant stalo, ir siūlau juo tik apšlakstyti salotų paviršių, o ne supilti visą užpilą ir sumaišyti bendrame dubenyje. Kai gaminau pirmą kartą būtent tą ir buvau padariusi, tai buvo klaida!! Pasimokiau, daugiau taip nedarau :) Na, o Jums patarimas mokykitės iš mano klaidų ir taip nedarykite :)




Recepto šaltinis: Knyga - Lengvi receptai I.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą