225 g ruginių miltų
225 g kvietinių miltų
2 arbatiniai šaukšteliai kmynų
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
20 g šviežių mielių (7 g sausų)
150 ml šilto pieno
1 arbatinio šaukštelio skysto medaus
150 ml šilto vandens
Apibarstymui: rupaus malimo miltų
Sumaišyti miltus, kmynus ir druską, ir viduryje padaryti duobutę.
Dubenėlyje sumaišyti mieles su pienu ir medumi. Supilti į miltus. Supilti vandenį ir palaipsniui nuo kraštų įmaišyti miltus, kol susiformuos tešla.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą minkyti 8-10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga. Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti aliejumi patepta maistine plėvele ir šiltai kildinti apie 3 valandas, kol padvigubės.
Pakilusią tešlą lengvai paminkyti, suformuoti kepalą ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Pabarstyti rupaus malimo miltais, uždengti ir kildinti, kol padvigubės - 1 - 1,5 valandos.
Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių karščio. Aštriu peiliu padaryti kepale dvi įpjovas. Kepti 30-35 minutes. Ataušinti ant grotelių.
Mano pastebėjimai:
1. Prieš gamindama šią duoną pasiskaičiau komentarus, buvo sakiusių, kad duona per daug sūri nuo 2 arbatinių šaukštelių druskos, tačiau suabejojau pasisakiusių žmonių nuomone ir gerai padariau :) Visiškai duona nebuvo sūri, pats tas.
2. Naudojau sausas mieles.
3. Ruginius miltus naudojau rupaus malimo, o kvietinius įprastus skirtus kitiems kepiniams kepti.
4. Apibarsčiau ruginiais miltais.
5. Pirmą kartą kildinau 3 valandas, paminkius ir suformavus kepaliuką - 1 valandą.
6. Kepiau naudodama funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 30 minučių.
Recepto šaltinis: Lenkiška ruginė duona
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą