7 g sausų mielių
40 ml vandens
25 g cukraus
300 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
3 kiaušiniai
125 g sviesto
Aptepimui: 1 kiaušinis ir 1 šaukštas cukraus
Nedideliame dubenyje sumaišyti mieles, šiltą vandenį ir 1 šaukštą cukraus. Uždengti ir palaikyti šiltai 10 minučių. Miltus persijoti ir dideliame dubenyje sumaišyti su likusiu cukrumi ir druska. Supilti lengvai išplaktus kiaušinius, mieles ir minkyti 10 minučių, kol tešla taps lygi.
Sviestą padalinkite į 10 dalių. Kiekvieną gabaliuką paeiliui įminkykite į tešlą. Kiekvieną kitą gabaliuką sviesto dėti tik tuomet į tešlą, kai ankstesnis gabaliukas pilnai įminkytas į tešlą. Dėti tešlą į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir laikyti šaldytuve per naktį.
Padalinti tešlą į 3 lygias dalis ir iš kiekvienos suformuoti 40 cm ilgio volelį. Volelius supinti į pynę. Pynę dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, pridengti ir pakildinti 1 valandą.
Tuomet aptepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti paviršių cukrumi. Kepti iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tada sumažinti temperatūrą iki 180 laipsnių ir dar kepkite 10-15 minučių.
Skanaus!
Mano pastebėjimai:
1. Kiaušiniai palaikyti kambario temperatūroje 2 valandas.
2. Sviestą minkant į tešlą jis man nuo rankų šilumos pradėjo tirpti, nes tikrai užtrunka kol kiekvieną gabaliuką tolygiai įminkai, todėl dėl tešlos išvaizdos man buvo labai neramu, mat ji vis skystėjo ir skystėjo su kiekvienu gabaliuku ir jau mąsčiau, kad nepavyks, bet pastovėjusi per naktį tešla šaldytuve ne tik pakilo, bet ir sutvirtėjo, todėl jeigu minkant manysite, kad kažkas negerai Jums gaunasi, nieko blogo tešlai nėra. Ji man pasidarė limpanti ir jos konsistencija priminė tikrai ne elastingos ir tolygios tešlos. Nesibaiminkite - dėkite į šaldytuvą, uždenkite ir palikite ramybėj iki ryto.
3. Volelius gaminkite greitai, nes sviestas tešloje labai greitai sureaguoja su delnų šiluma. Pinti į pynę tarsi sau plaukų kasą pintumėte.
4. Cukraus užbarsčiau 2 šaukštus norėjosi, kad būtų saldžiau. Jeigu norite, kad kepinys būtų kiek saldesnis galite daugiau cukraus berti į pačią tešlą. Tuomet labai primins keptas bandeles.
5. Kepiau 220 laipsnių temperatūroje - 10 minučių ir 180 laipsnių temperatūroje - 15 minučių. Apatinis + viršutinis kaitinimas.
6. Ataušinau ant grotelių.
Recepto šaltinis: Sviestinė pynė
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą