2014 m. lapkričio 6 d., ketvirtadienis

Lenkiška ruginė duona

Tai mano jau trečia duona. Tikrai malonu kepti ir valgyti namuose pagamintą duoną. Prisipažinsiu kol aš prisiruošiau šią pagaminti praėjo ne viena diena...ne todėl, kad tingėčiau, tiesiog norint duoną kepti reikia tam tikro nusiteikimo, jeigu neturite ūpo ar jaučiate, kad šiandien galbūt ne Jūsų diena, net ir nepradėkite šio ilgo proceso, nes reikia laukti 3 valandas, kol pakils pirmą kartą, po to dar 1,5 valandos, kol pakils antrą kartą, kepti 35 minutes ir laukti dar kol atauš. Jokiu būdu negalima duonos gaminti, kai neturite nuotaikos, nejausite viso to malonumo, o ir duona "jaus" blogas emocijas nenorės kilti, o jeigu įdėsite dalelę širdies, viskas bus gerai ir galėsite mėgautis kvapnia ir gardžia duona. Pusryčiams tiks ji sumuštiniams, pietums prie sriubos, o vakarienei tiesiog su sviestu ar džemu. Manau kiekvienas gali didžiuotis savimi, jeigu ryžtasi kepti duoną, nesvarbu ar ji lengvai pagaminama, ar sunkiau, bet kas kepa duoną, vadinasi tikrai mėgsta gaminti ir daro tai su Meile...


225 g ruginių miltų
225 g kvietinių miltų
2 arbatiniai šaukšteliai kmynų
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
20 g šviežių mielių (7 g sausų)
150 ml šilto pieno
1 arbatinio šaukštelio skysto medaus
150 ml šilto vandens

Apibarstymui: rupaus malimo miltų

Sumaišyti miltus, kmynus ir druską, ir viduryje padaryti duobutę.
Dubenėlyje sumaišyti mieles su pienu ir medumi. Supilti į miltus. Supilti vandenį ir palaipsniui nuo kraštų įmaišyti miltus, kol susiformuos tešla.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą minkyti 8-10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga. Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti aliejumi patepta maistine plėvele ir šiltai kildinti apie 3 valandas, kol padvigubės.
Pakilusią tešlą lengvai paminkyti, suformuoti kepalą ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Pabarstyti rupaus malimo miltais, uždengti ir kildinti, kol padvigubės - 1 - 1,5 valandos.
Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių karščio. Aštriu peiliu padaryti kepale dvi įpjovas. Kepti 30-35 minutes. Ataušinti ant grotelių.

Mano pastebėjimai:

1. Prieš gamindama šią duoną pasiskaičiau komentarus, buvo sakiusių, kad duona per daug sūri nuo 2 arbatinių šaukštelių druskos, tačiau suabejojau pasisakiusių žmonių nuomone ir gerai padariau :) Visiškai duona nebuvo sūri, pats tas.
2. Naudojau sausas mieles.
3. Ruginius miltus naudojau rupaus malimo, o kvietinius įprastus skirtus kitiems kepiniams kepti.
4. Apibarsčiau ruginiais miltais.
5. Pirmą kartą kildinau 3 valandas, paminkius ir suformavus kepaliuką - 1 valandą.
6. Kepiau naudodama funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 30 minučių.




Recepto šaltinis: Lenkiška ruginė duona

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą