2014 m. gruodžio 4 d., ketvirtadienis

Kiaušininė duona

Mmmm kaip skaniai kvepia ši duona...kepdama ji tiek "pučiasi", kad atrodo tuoj tuoj ir "išlips" pro formos šonus, bet to nenutinka, tad galima lengvai atsikvėpti ir pro orkaitės "langą" vis stebėti kaip jai sekasi mėgautis orkaitės šiluma. Tobulai puri, tobulai skani, tiesiog subalansuota pusryčiams. O man sunkiai sekėsi laukti kol ji atvės, tad prisiminusi vaikystę čiupau stiklinaitę naminės juodųjų serbentų uogienės iš savo atsargų skrynelės ir kaip meška lepeška "sukirtau" porą riekių šio skanėsto. Žinau žinau karštų mielinių kepinių nerekomenduojama valgyti, bet gi taip skanu!! Jeigu turite naminių kiaušinių naudokite juos, tuomet duona "nusidažys" šviesiai geltona spalva. 



180 ml pieno arba vandens
3 šaukštai cukraus
3 šaukštai aliejaus
2 kiaušiniai
1,5 arbatinio šaukštelio druskos
500 g miltų
7 g sausų mielių

Miltus ir druską persijoti į dubenį, įmaišyti cukrų ir viduryje padaryti duobutę. Mieles išmaišyti su šiltu pienu arba šiltu vandeniu, supilti į miltus. Tada ant mielių užberti šiek tiek miltų ir palikti šiltai 15 minučių, kol suputos.
Nedideliame dubenyje sumaišyti kiaušinius ir aliejų. Supilti į miltus ir išmaišyti, kol gausis tešla. Minkyti tešlą 10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga. Dėti į aliejumi pateptą dubenį, uždengti ir šiltai kildinti apie 1 valandą.
Iš pakilusios tešlos suformuoti kepalą, jį dėti į riebalais pateptą formą ir kildinti apie 30-40 minučių. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Šiai duonai naudojau šiltą pieną.
2. Aliejų naudojau saulėgrąžų.
3. Kiaušinius kaip visada palaikiau kambario temperatūroje keletą valandų.
4. Miltus naudojau įprastus kvietinius.
5. Aliejų ir kiaušinius šiek tiek išplakiau, kad tolygiai pasiskirstytų aliejus.
6. Formą naudojau pailgą kekso.
7. Kepiau 40 minučių. Apatinis + viršutinis kaitinimas.
8. Iškepusios duonos paviršių tik ištraukusi iš orkaitės ištepiau sviesto gabaliuku, kad pluta būtų minkštesnė, o ne traški. 
9. Atvėsinau ant grotelių.



Recepto šaltinis: Kiaušininė duona

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą