2014 m. gruodžio 6 d., šeštadienis

Sviestinė pynė

Tai jau mano 5 kepta duonelė...na gerai gerai ši į duona nelabai panaši :) Ji gražesnė, saldesnė ir taip maloniai kvepia sviestu. Apskritai, tai visi kepiniai su sviestu man apsivalgymas (pvz.: sviestiniai sausainiai - trapus gėris ar vištos odelė ištepta sviestu prieš dedant į orkaitę, kepdama ji apskrunda ir taip maloniai traška burnoje). Prisipažinsiu sviestas mano virtuvėje užima aukštas pozicijas, aišku dietologai turbūt mane akmenimis užmėtytų, nes pradėtų burbėti apie cholesterolius ir kitokius visai su skaniu maistu nesusijusius dalykus :) Žinoma kas per daug tas nesveika, bet turėtumėte žinoti, kad sviestas turi vitamino D (ne aš sugalvojau, o pasidomėjusi plačiau radau internete :) ). Ir mūsų senoliai gamindavo sviestą, ir visada gausiai tepdavo ant savo keptų bandelių ar naminės duonos. Ši duonelė kaip kaprizinga ponia man pasirodė, sunkiai sutarti pavyko su tešla, bet gerai, kad viskas gerai baigėsi ir galima buvo mėgautis tobulu kepiniu. Na, o kai jau iškepam tuomet nepamirštam uogienės ar džemo ant riekės užsitepti ir stiklinė pieno tikrai nepamaišys.



7 g sausų mielių
40 ml vandens
25 g cukraus
300 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
3 kiaušiniai
125 g sviesto

Aptepimui: 1 kiaušinis ir 1 šaukštas cukraus

Nedideliame dubenyje sumaišyti mieles, šiltą vandenį ir 1 šaukštą cukraus. Uždengti ir palaikyti šiltai 10 minučių. Miltus persijoti ir dideliame dubenyje sumaišyti su likusiu cukrumi ir druska. Supilti lengvai išplaktus kiaušinius, mieles ir minkyti 10 minučių, kol tešla taps lygi.
Sviestą padalinkite į 10 dalių. Kiekvieną gabaliuką paeiliui įminkykite į tešlą. Kiekvieną kitą gabaliuką sviesto dėti tik tuomet į tešlą, kai ankstesnis gabaliukas pilnai įminkytas į tešlą. Dėti tešlą į dubenį, uždengti rankšluosčiu ir laikyti šaldytuve per naktį.
Padalinti tešlą į 3 lygias dalis ir iš kiekvienos suformuoti 40 cm ilgio volelį. Volelius supinti į pynę. Pynę dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, pridengti ir pakildinti 1 valandą.
Tuomet aptepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti paviršių cukrumi. Kepti iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tada sumažinti temperatūrą iki 180 laipsnių ir dar kepkite 10-15 minučių.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Kiaušiniai palaikyti kambario temperatūroje 2 valandas.
2. Sviestą minkant į tešlą jis man nuo rankų šilumos pradėjo tirpti, nes tikrai užtrunka kol kiekvieną gabaliuką tolygiai įminkai, todėl dėl tešlos išvaizdos man buvo labai neramu, mat ji vis skystėjo ir skystėjo su kiekvienu gabaliuku ir jau mąsčiau, kad nepavyks, bet pastovėjusi per naktį tešla šaldytuve ne tik pakilo, bet ir sutvirtėjo, todėl jeigu minkant manysite, kad kažkas negerai Jums gaunasi, nieko blogo tešlai nėra. Ji man pasidarė limpanti ir jos konsistencija priminė tikrai ne elastingos ir tolygios tešlos. Nesibaiminkite - dėkite į šaldytuvą, uždenkite ir palikite ramybėj iki ryto. 
3. Volelius gaminkite greitai, nes sviestas tešloje labai greitai sureaguoja su delnų šiluma. Pinti į pynę tarsi sau plaukų kasą pintumėte.
4. Cukraus užbarsčiau 2 šaukštus norėjosi, kad būtų saldžiau. Jeigu norite, kad kepinys būtų kiek saldesnis galite daugiau cukraus berti į pačią tešlą. Tuomet labai primins keptas bandeles.
5. Kepiau 220 laipsnių temperatūroje - 10 minučių ir 180 laipsnių temperatūroje - 15 minučių. Apatinis + viršutinis kaitinimas.
6. Ataušinau ant grotelių.




Recepto šaltinis: Sviestinė pynė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą