Reikės:
2 1/2 arbatinio šaukštelio sausų mielių
250 ml pieno
60 g sviesto
2 šaukštai cukraus
2 kiaušiniai
560 g miltų
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
Aptepimui: 1 trynys ir 1 šaukštas pieno.
Pabarstymui: aguonų, sezamo sėklų, kmynų ar kitų jūsų virtuvės spintelėje esamų prieskonių.
Į dubenį įpilti 100 ml pieno ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms ir išmaišyti kol mielės ištirps. Pašildyti likusius 150 ml pieno puode su sviestu ir cukrumi. Maišyti, tol kol ištirps sviestas. Ataušinti iki kūno temperatūros ir įmaišyti kiaušinius.
Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti į ją pieną su mielėmis, pieno ir sviesto su kiaušiniais mišinį. Maišyti, kol gausis lipni tešla.
Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti kol tešla taps elastinga ir blizgi, apie 10 minučių. Jeigu tešla per lipni, galite po šaukštą vis įdėti miltų. Tik nepersistenkite, nes tešla bus kieta.
Dėti tešlą į sviestu pateptą dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti apie 1,5 valandos (90 minučių).
Tuomet paminkyti ir vėl leisti pailsėti 10 minučių. Padalinti tešlą į 19 dalių ir suformuoti bandeles. Jas sudėti į kepimo popieriumi išklotą 26 skersmens kepimo formą, pridengti vėl rankšluosčiu ir kildinti kol padvigubės, apie 30 minučių. Tuomet patepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis, aguonomis, kmynais ar kitais prieskoniais.
Kepti iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes, kol gražiai apkeps. Ataušinti ant grotelių.
Mano pastebėjimai:
1. Sausų mielių sudėjau visą pakuotę, ją sudaro 7 gramai, šaukšteliais nematavau.
2. Miltų prireikė man minkant papildomai 4 šaukštų.
3. Kiaušinius palaikiau kambario temperatūroje prieš įmušdama į pieną.
4. Kepiau 26 cm skersmens kepimo formoje skirtai pyragams ar tortams kepti.
5. Abejojau dėl tokios aukštos temperatūros, tačiau visgi įkaitinau tiek kiek siūlo receptas, mano abejonės pasitvirtino duonos paviršius labai greitai pradėjo ruduoti. 20 minučių kepiau - 220 laipsnių karštumo, tuomet sumažinau iki 190 laipsnių ir dar pakepiau 10 minučių. Galvojau, kad bus neiškepęs vidus, bet visgi labai gerai iškepė. Naudojau funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Todėl kepdami stebėkite kaip jau atrodo ta duonelė, nes orkaitės skirtingos.
6. Barsčiau tik sezamo sėklomis ir aguonomis.
7. Miltus naudojau kvietinius - 550C.
Recepto šaltinis: čia
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą