2014 m. kovo 11 d., antradienis

Gabalėlis dangaus

Sveiki, 

Pirmą įrašą noriu dedikuoti savo pirmam tortui, gėda prisipažinti, bet nesu dar jų dariusi pati, visada pirkdavau. Tad šįmet savo gimtadienio proga nutariau, kad reikia įgyvendinti du savo senai norimus dalykus. Pirma iškepti ir "sukonstruoti" savos gamybos tortą nuo pat pradžios iki pabaigos, ir antra sukurti savo tinklaraštį, kurio jau senai norėjosi, bet vis nedrįsdavau sukurti...Tiesiog maniau, kad tu tinklarasčių ir taip apstu, nors vežimu vežk, bet visgi galbūt kažkam pasitarnaus ir bus naudinga, o jeigu ne - tuomet, tai tiesiog bus mano virtuali receptų užrašinė. Netgi pasimetus vienam ar kitam receptui galėsiu rasti juos čia, gražiai ir tvarkingai sudėliotus į jiems skirtas vietas. 
Tortas tikrai vykęs: "šlapias" ir labai gaivus. Labai tinkamas braškių sezonui prasidėjus, žinoma jeigu pasirinksite jas naudoti puošimui. Šį tortą pagaminau iš dviejų skirtingų receptų ir dar patobulinau jį - įdėjau želė ir braškių. Jeigu želė nemėgstate, tiesiog nedėkite, bet man labai patiko tai šen, tai ten vis užtikti želė gabaliuką. Ateityje, kai vėl šį gardėsį gaminsiu būtinai dar įpjaustysiu ir braškių gabalėlių į kremą, ne tik puošdama. Šį tortą galite gaminti ir su kitomis uogomis, arba galite į kremą įpjaustyti šokolado gabalėlių, čia jau Jūsų fantazijai ir norams palieku spręsti.



Biskvitas:

5 kiaušiniai
250 ml cukraus
2 šaukštai vandens
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
370 ml miltų 

Kremas:

500 ml 35 proc. riebumo plakamosios grietinėlės
500 ml natūralaus jogurto
0,5 indelio sutirštinto, saldinto kondensuoto pieno
3 šaukštų želatinos

1 pakelio braškių skonio želė.

Pasiruošiam pirmiausia želė pagal nurodymus ant pakelio, supilam į kokį negilų indelį, kad kuo greičiau sustingtų ir būtų patogu vėliau supjaustyti. Kai sustings supjaustom gabaliukais ją. Kol želė stingsta šaldytuve, pasigaminam biskvitą.
Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros.
Atskiriam baltymus nuo trynių. Baltymus standžiai išplakam ir po truputį pilam cukrų. Kai baltymai jau išplakti, dėti po vieną trynį ir vis paplakti. 
Miltus persijojam su kepimo milteliais ir supilam į kiaušinių masę. Vandenį irgi supilam ir viską išmaišom palengva.
Į 24 cm skersmens kepimo skardą tiesti ant dugno kepimo popierių ir supilti tešlą. Kepam 40 min. Orkaitės durelių nedarinėjam, o kai iškepa paliekam šiek tiek pabūti dar išjungtoj orkaitėj. Po kelių minučių ištraukiam iš orkaitės ir paliekam pilnai ataušti formoje. 
Kol biskvitas ramiai aušta, gaminam kremą. Į 100 ml vandens suberkite želatiną. Tegul ji išbrinksta.
Grietinėlę išplakam kol šiek tiek pastandėja. Tuomet į išplaktą grietinelę pilam kondensuotą pieną ir jogurtą. Gerai išmaišom. Išbrinkusią želatiną pakaitinam nedideliame puodelyje, kad ištirptų ir būtinai visą laiką ją maišom. Supilam ją į grietinėlės masę ( aš pyliau po šaukštą, kad temperatūrų skirtumai tarp želatinos ir jogurto nepridarytų "gumuliukų"), išmaišom.
Pačią masę galima palaikyti šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų, nes ji bus skysta, tačiau man ir kambario temperatūroje labai greitai tirštėti pradėjo.
Supjaustom biskvitą ( man gavosi 3 lakštai). Viršutinę biskvito dalį dedam į apačią, supilam dalį kremo, dedam antrą biskvito dalį, vėl pilam kremą ir sudedam braškių skonio želė gabaliukus, trečias lakštas ant viršaus dedasi tas, kuris buvo ant dugno, kai kepė. Užpilam likusį kremą ant viršaus ir viskas. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų, geriausia būtų palaikyti per naktį. 
Puošiam pagal savo norus. Aš puošiau braškėmis ir tarkuotu juoduoju šokoladu. 





Kremo recepto šaltinis: Beatos kepinių knyga - "Senelio sapnas".





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą