2015 m. sausio 29 d., ketvirtadienis

Sūdytos karamelės Tinginys

Kas nežino tobulojo deserto??? Greito ir skanaus - Tinginio. Tiesa pasakius šiam desertui, tai labai tinkamas pavadinimas. Galbūt žinote gyvūnų pasaulyje tokį nelabai jau ypatingai mielą, ar na būkim atviri gražų gyvūnėlį Tinginį? :) Kiek teko matyti laidų apie gyvūnus jis apskritai nieko nedaro, tik guli, miega ir valgo, valgo ir miega, ir vėl guli :) Na žinoma, jie ir į medį užsikabaroja, bet esmės vistiek nekeičia, kad jie Tinginiai iš didžiosios netgi raidės. Turbūt manote, kodėl gi aš čia maisto skyriuje rašau apie tinginius ir dar gyvūnus, o gi todėl, kad norėjau palyginti kaip du dalykai turintys tokius pačius pavadinimus labai skiriasi. Mūsų gi desertas toks gražus, skanus ir tikrai retas jo atsisakys. Darbo su šiuo skanėstu labai mažai, netgi ir pastangų jokių įdėti nereikia. Ištirpink, sumaišyk, sustingdink ir viskas. Manau jį ir Tinginys pasigamintų sėdintis medyje, jeigu tik mėgtų desertus...Jeigu kas baiminasi, kad bus sūru, taip nėra. Labai druska dera su karamelizuotu sutirštintu pienu, galima sakyti jie vienas kitą papildo tobulai. Susilieja bendroje masėje ir sukuria idealią skonio harmoniją.


1 indelis karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
360 g karamelinių sausainių
180 g sviesto
200 g skrudintų žemės riešutų
1 arbatinio šaukštelio jūros druskos

Puode ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą. Kai jis ištirps, sudėkite karamelizuotą sutirštintą pieną ir nuolat maišykite, kol gausite vientisą masę. Jeigu visa masė sunkiai tirpsta galite panaudoti elektrinį plaktuvą, jis padės greičiau masę suvienodinti.
Kai masė tampa vientisa, suberkite druską, skrudintus žemės riešutus. Kelias saujas riešutų pasilikite pyrago puošybai. Sausainius smulkiai sulaužykite, suberkite į karamelės ir riešutų masę, labai gerai išmaišykite. Sausainiai turi būti gerai susimaišę su visa mase.
26 cm skersmens išardomą torto formą išklokite maistine plėvele, į ją suverskite paruoštą masę, šaukštu gerai išlyginkite, ant viršaus užbarstykite likusių pakapotų riešutų. Tuomet statykite į šaldytuvą nakčiai.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas - tai indelis Rududų. Galite pasigaminti ir patys, bet taupant laiką nebus nusikaltimas pakeitus jį jau paruoštu.
2. Karamelinių sausainių konkrečiai pirkti neradau, tad pakeičiau juos įprastai tinginiui naudojamais sausainiais "Gaidelis". Galite naudoti ir Selgos sausainius kondensuoto pieno.
3. Žemės riešutus pirkau sveriamus su luobele, tad paskrudinau sausoje keptuvėje juos ir tuomet nulupau luobeles. Torto puošybai paėmiau dar papildomai riešutų, tuos 200 gramų visus sudėjau į tinginį, o dar 100 gramų panaudojau puošybai, juos irgi paskrudinau.
4. Man Rududų nenorėjo niekaip susimaišyti su sviestu, tad su elektriniu plakikliu padirbėjus viskas puikiai pavyko.
5. Išklojau formą kepimo popieriumi, bet galite ir maistine plėvele, ir folija.





Recepto šaltinis: Knyga - Nostalgiški skanumynai, 2014 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą