2015 m. vasario 13 d., penktadienis

Meduoliniai sausainiai

Ir kas pasakė, kad meduolius ar imbierinius sausainius galima kepti tik per Kalėdas? Juk galima gražiausios žiemos šventės prieskoniais pasidžiaugti ir vasario mėnesį. Paskutinis žiemos mėnesis -Puiku! Ta proga ir galima save palepinti gardžiais šventiškais sausainukais: cinamonas ir medus, mmm tobulas derinys. Medus - sveikatos eliksyras (žinoma jeigu nesate alergiški jam). Sergantys visada pirmiausia čiumpa medaus stiklainį, kas gi nežino, koks jis naudingas elementas sveikstant, ypač kai nemaloniai maudžia gerklę. Žinoma sausainiai su medumi tikrai neišgydys, bet jeigu prie jų dar pasiruošite arbatos su medumi, tuomet bus dviguba nauda: arbata šildys, o sausainiai papildys arbatos skonį maloniais prieskoniais. Šie sausainiai skanūs, šonuose trapūs, o viduryje minkšti. Tik nekepkite ilgai, mat išsausėję į meduolius tikrai nebus panašūs. Jeigu tik yra noras galite juos puošti įvairiais glajais, arba ''suklijuoti'' sausainukus į dailias eglutes. Galite pasinaudoti širdelės forma sausainiams - puikiai tiks Valentinams ir Valentinoms pavaišinti! O jeigu dar glajų užtepsite raudoną, tikrai galite užkariauti jų širdis!


400 g miltų
200 g medaus
50 g sviesto
70 g cukraus
1 šaukštas kakavos
1,5 arbatinio šaukštelio meduolių prieskonių
1 kiaušinis
3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių

Jei naudosite dirbtinį medų, jo kaitinti nereikia, bet natūralų reikėtų pakaitinti su sviestu, cukrumi, kakava bei prieskoniais. Masę atvėsinkite iki kambario temperatūros ir supilkite į dubenį. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite iki vientisos masės. Palaipsniui suberkite išsijotus miltus su kepimo milteliais. Suminkykite tešlą. Ji bus lipni, bet palikus pastovėti 15-25 minučių, bus tinkama kočioti. Tada ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite apie 5 mm - 1 cm storio lakštą ir išspauskite norimos formos figūrėles.
Paruoštus sausainius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, aptepkite sausainių paviršių vandeniu ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių temperatūros. Kepkite apie 10-12 minučių.
Meduolius galite dekoruoti glajumi iš citrinos sulčių ir cukraus pudros.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Iš paruoštos tešlos iškepiau 4 skardas sausainių.
2. Miltus naudojau kvietinius. Supyliau 450 gramų į tešlą, bet net ir tada tešla buvo lipni. Paviršių ant kurio kočiojau reikėjo nuolat barstyti miltais, todėl apsišarvuokite kantrybe.
3. Medų naudojau natūralų.
4. Meduolių prieskonių pyliau 0,5 arbatinio šaukštelio, dar 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono. Užteko pakankamai aromato ir skonio, na nebent ypatingai mėgstate stiprų prieskonių aromatą.
5. Recepte siūlo palikti 15 minučių ir tešla bus tinkama kočioti- na taip nebuvo. Tešlą dėjau į šaldytuvą 30 minučių - dar buvo netinkama kočioti. Tuomet į šaldiklį - 20 minučių. Va, dabar buvo galima jau dirbti su tešla, tačiau vis tekdavo palikti šaldiklyje, nes nuo rankų šilumos ir kočiojimo ji vis per daug suminkštėdavo ir netgi pabarsčius paviršių miltais, nebuvo įmanoma tinkamai padaryti sausainių. Todėl čia reikės sugaišti šiek tiek laiko, tik miltų, tai nesiūlyčiau daugiau dėti, geriau šiek tiek "pažaisti".
6. Funkciją naudojau apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 8 minutes. Tikrai pakankamai gerai iškepė, nereikėjo nei tų 10 ar 12 minučių, jeigu per ilgai juos kepsite meduoliai paprasčiausiai išsausės ir bus kieti. 
7. Prieš kepdama sausainių paviršių ištepiau vandeniu, galite pasinaudoti konditeriniu teptuku, bet aš paprasčiausiai pirštu pamirkydavau į vandenį ir aptepdavau, mat buvo daug patogiau paskirstyti vandenį, nei su konditeriniu teptuku.
8. Eglutei suklijuoti naudojau glajų iš citrinos sulčių ir cukraus pudros: 2 šaukštai citrinos sulčių ir cukraus pudra dedama tiek kokio skystumo norisi glajaus, aš dėjau apie 3-4 šaukštus, nes norėjau, kad stabiliai stovėtų sausainiai sudėti vienas ant kito todėl masė buvo tikrai reikalinga labai tiršta.




Recepto šaltinis: Knyga - Didžioji troškinių, sriubų ir kitų šildančių patiekalų knyga, 2014 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą