2015 m. vasario 18 d., trečiadienis

Varškės pyragas

Daugelis turbūt jau yra kepę varškės apkepus, ir pyragus. Sakyčiau varškės pyragai vieni iš naudingiausių pyragų, nes žmonės, kurie net nemėgsta varškės ar vaikai, kuriems neįsiūlysi jos puikiausiai valgo tokius kepinius. Sunku pasakyti ar jų išvaizda suvilioja, ar saldesnis skonis, ar tiesiog pavadinimas, mat pyragas visiems asocijuojasi su žodžiu SKANU. Ir atrodo gali ką nori į jį pridėti vistiek jį suvalgys. Kartais pagalvoju, gal reikėtų visus nemėgstamus patiekalus tik gražiai pervadinti ir suvalgys visi viską. Na, pavyzdžiui, jeigu kažkas iš Jūsų artimųjų nemėgsta saldžios sriubos (patikėkit tikrai yra tokių žmonių), pavadinkit ją kisieliumi ir tikrai, manau, tie nemėgstantys ją išgers. Nemėgstat varškės? Keiskit jos pavidalą įvairiais būdais. Mano viena draugė nemėgsta varškės apkepų, bet uždėjus šiam pyragui kakavinį "stogelį" kažkodėl pyragas ypatingai patiko :) Tai kaip čia suprasti? Juk ta pati varškė, tik šiek tiek pagrąžinta :) Tai gal visgi nėra taip kad nemėgsta tų apkepų??? Įdomiausia, tai kad šį receptą ir gavau iš jos, mat gamino ir rekomendavo išbandyti. Skaniausias šis skanėstas su balinta kava. Ragavau ir vieną, ir su vaisine arbata, ir juoda arbata, bet visgi varškės desertas idealiausiai tinka su kava arba kava su pienu - tobulas derinys. Žinoma, tai tik mano subjektyvi nuomonė, Jūs jau nuspręskite patys koks Jums derinys priimtiniausias.


300 g miltų
200 g cukraus
200 g sviesto
2 šaukštai kakavos
1 kiaušinis
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

Įdarui:

500 g varškės
100 g cukraus
170 g grietinės
50 g krakmolo
4 kiaušiniai

Sviestą ištirpinti, kai atauš iki kambario temperatūros įmušti kiaušinį, supilti cukrų ir plakti kol cukrus ištirps. Tuomet suberti kakavą, miltus ir kepimo miltelius ir masę gerai išmaišyti, išminkyti iki vientisos lygios tešlos. Gautą tešlą padalinti į dvi lygias dalis ir jas suvynioti į maistinę plėvelę, dėti į šaldiklį 1 valandai. Kol laukiate pasiruoškite įdarą. Varškę su grietine pertrinti iki visiškos lygios masės, sudėti krakmolą ir gerai išmaišyti. Atskirai išplakti kiaušinius su cukrumi, plakti kol cukrus ištirps ir supilti į varškės masę, ir gerai išmaišyti. Vieną atšalusios tešlos dalį sutarkuoti burokine tarka į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi. Formos dydis 23x30 cm. Ant sutarkuotos dalies užpilti varškės masę ir tolygiai paskirstyti. Ant viršaus užtarkuoti antrąją dalį tešlos. Kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Ataušinti.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Kai gaminsite tešlą ir visas sudėtines dalis supilsite, ir išmaišysite, atrodys, kad masė labai limpanti ir sunkiai minkoma, nieko tokio ji tokia ir turi būti. Nedėkite tik daugiau miltų. Pasistenkite suformuoti du gabaliukus vienodus tešlos, sudėkite į maistinę plėvelę ir sudėkite į šaldiklį. Po valandos tikrai masė bus labai kieta ir puikiai pavyks ją sutarkuoti.
2. Draugė naudojo 9 procentų varškę, bet aš 15 procentų. Ji man skaniausia ir labiausiai tinka kepiniuose.
3. Grietinę naudojau 40 procentų.
4. Varškės su grietine nepertryniau. Pirmiausiai išplakiau kiaušinius su cukrumi labai gerai, tuomet sudėjau varškę ir su mikseriu gerai išplakiau, pasistengiau, kad kuo lygesnė masė būtų, tuomet sudėjau krakmolą. Visgi jeigu nepatingėsite ir pertrinsite varškę, kad liktų kuo mažiau gumuliukų, varškės masė bus lygesnė pyrage. Siūlyčiau patiems nuspręsti ar norite kreminio įvaizdžio, ar ne.
5. Mano formos dydis buvo 26x19 cm. Puikiai tešla tilpo iki pat viršaus. Aišku galite ir tortinės formą naudoti atsegamą, tuomet pyragas bus panašesnis į tortą.
6. Naudojau funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 45 minutes kaip ir siūlė receptas.
7. Karšto aš jo nerekomenduočiau valgyti. Skanesnis jis šaltas. Todėl iškepusi ir ataušinusi su visa forma įdėjau į šaldytuvą nakčiai. Kitą dieną jau galėjau mėgautis skaniu pyragu prie kavos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą