2015 m. vasario 17 d., antradienis

Kukurūzų skanėstas

Šiandien Užgavėnės. Galima teigti visuotinė blynų diena. Turbūt šiandien žmonės tiek blynų iškepa, kiek per visus metus neiškepa. Gaila, kad nėra kokios suvestinės statistikos departamente kiek šiandien žmonės prikepa blynų, o kiek miltų sunaudoja??? Turbūt susidarytų visas sunkvežimis. Bet, kas gi sakė, kad būtinai reikia kepti tuos blynus? Jeigu norisi kažko skanaus ir saldaus galima tiesiog pasigaminti vaikyste kvepiantį skanėstą. Irisai ir kukurūzai nerealus derinys, o jau koks aromatas pasklido namuose po kukurūzų kepimo ir irisų lydymo, keletą valandų neišsisklaidė ir tarsi persismelkė ir įsigėrė į visus namų paviršius. Linkiu Jums kuo daugiau saldžių ir skanių akimirkų, ir visiškai nesvarbu ką šiandien valgote, ar blynus su uogiene, ar tiesiog kramsnojate pilną dubenį salotų. 

300 g karamelinių irisinių saldainių
100 g sviesto
100 g spragintų kukurūzų
1 arbatinis šaukštelis cinamono

Pirmiausia pasigaminame spragintus kukurūzus. Į platų puodą ar keptuvę įpilkite kelis šaukštus aliejaus ir statykite ant vidutinės ugnies. Kai aliejus įkais, suberkite kukurūzų grūdelius. Juos pakratykite puode ar keptuvėje, kad grūdeliai apsiveltų aliejumi ir uždenkite dangčiu. Kartkartėmis pakratydami puodą visus kukurūzus turėtumėte išspraginti per kelias minutes. Kai sproginėjimas suretės, puodą nukelkite nuo ugnies.
Saldainius išvyniokite iš popierėlių. Sviestą išlydykite puode, į jį suberkite saldainius ir nuolat maišykite, kad šie ištirptų. Kai karameliniai saldainiai ir sviestas susilies į vientisą masę, nukelkite puodą nuo ugnies ir suberkite į jį spragintus kukurūzus. Gerai išmaišykite, kad visi kukurūzai pasidengtų karamele.
Ant apvalios 24 cm skersmens kepimo formos dugno patieskite kepimo popierių ir supilkite į ją paruoštus karamelinius kukurūzus. Šaukštu juos paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų formoje ir paviršius būtų lygus. Skanumyno paviršių apibarstykite maltu cinamonu ir statykite į šaldytuvą sustingti.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Aš naudojau šiuos irisus. Man jie labiausiai primena tikruosius irisinius saldainius. Tik jau kartais popierėlius išlupti, tai reikia kantrybės, mat kai kurie sulipę su saldainiais būna kaip reikiant.
2. Spragintus kukurūzus galite pirkti jau pagamintus, jeigu taupote laiką, bet siūlyčiau pasigaminti namuose patiems, tuo labiau kad tai užtrunka tik kelias minutes.
3. Kitą kartą gamindama cinamono nebarstyčiau ant viršaus.
4. Spragintus kukurūzus ruošiau keptuvėje. Įpyliau aliejaus ir iš karto bėriau kukurūzų grūdelius, nelaukiau kol įkais aliejus. Kai pagaminsite spragėsius, pasverkite 100 gramų. Man 100 gramų sudarė 3 šaukštai kukurūzų grūdelių ir gavosi pilna keptuvė.
5. Kol ištirps karameliniai saldainiai užtruks šiek tiek laiko, reikia turėti kantrybės ir nuolat maišyti. Nesumąstykite nueiti nuo puodo, nes kaip mat norės masė svilti. 
6. Kai subersite spragintus kukurūzus į karamelės masę negaiškite laiko ir greitai išmaišykite, kad pasidengtų jie visi, nes ji labai greitai stingsta.
7. Aš naudojau 26 cm skersmens išardomą torto formą. Todėl mano gardėsis kiek plonesnis.
8. Šis desertas labai greitai vėsta ir stingsta, tad jį galite valgyti jau ir po 2 valandų, visgi aš palaikiau šaldytuve per naktį.





Recepto šaltinis: Knyga - Nostalgiški skanumynai, 2014 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą