2015 m. vasario 26 d., ketvirtadienis

Prašmatnus obuolių pyragas

Šį pyragą atradau dar rudenį, kai parduotuvių lentynos ir turgaviečių prekystaliai būna tiesiog "nukloti" obuolių kalnais. Nenuostabu, kad tuomet pagrindiniai kepiniai būna su obuoliais. Bet taip jau yra, kad obuolių pyragus galima kepti ištisus metus, žinoma tuomet reikės naudoti įvežtinius obuolius, o ne lietuviškus ir šiek tiek nepaklusti sezoniškumui, bet juk dėl tokio gardumyno tikrai verta nusižengti taisyklėms ir mėgautis dažniau tokiais kūriniais. Todėl nors ir vasario mėnesis į pabaigą "žingsniuoja" kepkit obuolių pyragus ir pavasaris "ateis" net nelaukiamas. Šis skanėstas lengvai pagaminamas, gali gaminti ir pradedantis kepėjas, ir jau pažengęs virtuvės virtuozas. Jeigu mėgstate "šlapius" pyragus šis toks ir yra, įdaras kai iškepa tampa ypatingai pūrus, o pyrago šonai tarsi sviestiniai sausainiai - trapūs. Galite vietoj obuolių naudoti ir kriaušes, tačiau tuomet reikėtų sumažinti cukraus kiekį užpile, nes jis tikrai saldokas, o kriaušės nepasižymi rūgštumu. Kol pyragas aušta ir taip viliojančiai atrodo ant stalo ir "prašyte prašosi" suvalgomas išsivirkite kakavos ar arbatos, o tuomet jau "pasinerkite" į saldžių svajonių pasaulį - Jūsų lėkštėje geros nuotaikos ir teigiamų emocijų gabalėlis.

Tešlai:

225 - 300 g miltų
150 g sviesto arba margarino
100 ml grietinės
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

Įdarui:

4 obuoliai (pvz.: antaniniai)

Užpilui:

200 ml grietinės
200 g cukraus
1 kiaušinis
2 šaukštai miltų
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

Sviestą išlydykite ir truputį atvėsinkite. Miltus persijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Į dubenį sudėkite grietinę, pilkite sviestą ir sumaišykite iki vientisumo. Iš lėto berkite miltus su kepimo milteliais ir užmaišykite minkštą tešlą (minkštesnę nei kočiojama). Suverskite tešlą į 18x25 cm dydžio kepimo formą, užlenkite nedidelius kraštelius. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Paruoškite užpilą. Grietinę sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir gerai išmaišykite. Kiaušinį lengvai paplakite šakute, pilkite pasaldintą grietinę ir gerai išmaišykite. Maišydami iš lėto suberkite miltus, kad nesusidarytų gumuliukų. Ant tešlos pagrindo dėkite pusę obuolių ir apliekite šiek tiek grietinės užpilo. Klokite sluoksnį likusių obuolių ir vėl apliekite užpilu. Kepkite apie 50 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Tešlai naudojau 300 g kvietinių miltų.
2. Naudojau sviestą, bet jeigu mėgstate margariną galite rinktis jį.
3. Grietinę naudojau 30 procentų riebumo.
4. Bėriau 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių.
5. Obuolius naudojus įvairius, ne tik antaninius, nes gaminau ne kartą. Visgi geriau rūgštesni, nes užpilas saldus.
6. Įdarui naudoju 5 obuolius, bet labai priklauso ir nuo jų dydžio, nes obuolys obuoliui nelygu.
7. Užpilas yra saldokas, tad tikrai tiks labiau rūgštesni obuoliai.
8. Skardą naudojau 19x26 cm. Išklojau ją kepimo popieriumi nors receptas to ir nenurodo. Tešla minkšta ir plastiška, tad lengva paskirstyti po formą. Pasistenkite, kad tiek krašteliai, tiek dugnas būtų tolygus ir vienodo aukščio, tuomet tolygiai iškeps.
9. Užpilui skirtą kiaušinį ir grietinę paplakiau su konditerine šluotele, ne su šakute manau taip daug patogiau ir tolygiau kiaušinis pasiskirsto masėje. Užpilas yra skystas, galėčiau konsistenciją palyginti su lietinių blynų tešla, bet kepdama ji sutvirtėja.
10. Naudojau funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 60 minučių. Iškepę paviršių galite sutepti kokia uogiene, kad paviršius blizgėtų, arba skystu medumi, ar sirupu. Bet tai nėra būtinybė, tiesiog pasiūlymas.
11. Siūlyčiau palaukti kol atvės ir tuomet valgyti. Karšta grietinės masė nėra labai maloni gomuriui.


Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas 2014 metų specialus numeris Obuolių pyragai.

1 komentaras: