2015 m. kovo 20 d., penktadienis

Šaltiena

Na šiom dienom ir plieskia saulė, namai persismelkia jos šiluma, ir kai diena jau žymiai pailgėjo, širdyje taip džiugu, kad net nemoku apsakyti kaip... Dabar beliko sulaukti tik kol visi medžiai "apsirengs" savais žaliais drabužėliais, o žolė bus pakankamai "minkšta" vaikščioti basomis. Žalia gamta yra JĖGA! Dar šiek tiek reikės palūkėti ir Velykos pasibels į namų duris, galėsime dažyti kiaušinius ir pilnais žandais kramsnoti juos, kai sužaisime margučių mūšį, kuris kurį numuš, tas ir Jūsų bus! :) Per Velykas labai populiaru gaminti šaltieną, tad aš užbėgsiu kiek įvykiams už akių ir pristatysiu savo pirmąjį bandymą čia, juk reikia praktikos įgyti, kad per šventes nebūtų jokių siurprizų. Taigi, prisipažinimas įvykdytas, šį patiekalą gaminu pirmą kartą savo gyvenime. Kodėl? Ogi, todėl, kad maniau, jog man jis nepasiseks. Taip mačiau kaip gamina mama, bet niekada nesigilinau į patį procesą, todėl tai atrodė neįveikiama misija. Tačiau nusprendžiau, kad reikia pagaliau ryžtis tam ir išbandyti, nepavyks - tai nepavyks pagalvojau sau! Išsiklausinėjusi pažįstamų ir artimų žmonių patarimus, kaip kas gamina ją, apsipirkau ir pagaminau. Sakau Jums, tai tikrai nėra sudėtinga kaip atrodo. Taip procesas pakankamai ilgas! Bet tikrai manau, verta išbandyti, verta įdėti pastangų ir mėgautis savos gamybos šaltiena. Taigi, iš savo sąrašo ką būtinai turiu pagaminti dabar galiu drąsiai išbraukti šį įrašą, o jis patikėkite ilgas, nes dar daug norisi pagaminti, ko nedariau, o iš tikrųjų šiek tiek baiminuosi gaminti, nes manau, kad nesigaus. Jeigu ir Jums taip, šiandien pat susidarykite sąrašą 10 kepinių ar patiekalų, kurių nedrįstate padaryti ir bent 1 įvykdykite dar šią savaitę! Ir jeigu Jums pasiseks galėsite didžiuotis savimi, o jeigu ne galėsite didžiuotis, kad pabandėte ir BŪTINAI vėl bandykite, tol kol gausis Jus tenkinantis rezultatas. Niekas negimė mokėdamas, bet visko galima išmokti, jeigu tik yra noro! Su Naujais iššūkiais Jus visus ir kiekvieną atskirai! Geriau vieną kartą pabandyti, nei dešimtą kartą galvoti ar pavyks?

1 kg kiaulienos karkos
3 kiaulės kojos
2 ketvirčiai vištos
3 laurų lapai
2 morkos
4 žirneliai juodųjų pipirų
4 žirneliai kvapiųjų juodųjų pipirų
Druskos pagal skonį

Kiaulės kojas ir karką kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Jo pilkite tiek, kad būtų visa mėsa apsemta. Užvirus nugriebkite susidariusias putas. Stebėkite verdančią mėsą, kad putos nevirstų per kraštus. Sudėkite prieskonius. Virkite 1,5 valandos ant mažos ugnies. Tuomet sudėkite vištos ketvirčius ir morkas. Vėl virkite 1,5 valandos. Mėsa turi tiesiog kristi nuo kaulų. Kai mėsa jau puikiai išvirusi, išimkite iš puodo ir ataušinkite tiek, kad galėtumėte ją supjaustyti ir pašalinti visus kaulus bei kremzles. Kaulų ir kremzlių jau nereikės, galite išmesti. Vandenį perkoškite. Supjaustytą mėsą sudėkite atgal į perkoštą vandenį ir pavirkite 20 minučių ant silpnos ugnies. Kol mėsa verda, supjaustykite morkas. Pjaustykite kubeliais arba griežinėliais. Po 20 minučių nuėmę puodą nuo ugnies suberkite pjaustytas morkas ir išmaišę visą puodo turinį supilstykite į indelius. Palikite šiek tiek ataušti ir sudėkite į šaldytuvą.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Pasiklausinėjusi kas kaip gamina šaltieną, galiu teigti, kad visi deda skirtingus produktus, vieni deda jautienos, kiti kiaulienos, treti vištienos, bet čia tik kad būtų daugiau mėsos, mat iš kojų ar ausyčių mėsos nebus tikrai daug. Žinoma karkoje mėsos yra, bet ir jos gali neužtekti, jeigu norite daugiau mėsos, todėl ir dėjau vištienos, o Jūs galite pasirinkti ką norite dėti, tačiau kiaulės kojų būtinai reikia, nes iš jų išsiskiria želatina, kuri ir sustingdo visą masę.
2. Morkų taip pat galite dėti kiek norite. Galite ir iš viso jų nedėti, bet man gražiau šaltiena atrodo su morkomis, ne tokia niūri. Morkas nebūtinai reikia berti į išvirusią masę, galite kai jos išvirs ir atauš tiesiog supjaustyti ir suberti į indelius ir tuomet užpilti puodo turinį ir kai sustingus indelį apversite Jūsų lėkštėje šaltiena atrodys gražiau.
3. Mėsą virkite ant silpnos ugnies, vanduo neturi smarkiai kunkuliuoti. Aš viriau uždengusi puodą su dangčiu, kad kuo mažiau nugaruotų vandens. Jeigu nenorite, kad sustingus šaltienai būtų ir drebučių tuomet galite virti atidengę dangtį, nugaruos šiek tiek vandens.
4. Šaltienos virimo laiką man visi žmonės nurodė skirtingą, vieni sakė 2 valandas, kiti 3. Aš pasirinkau virimo laiką - 3 valandos. Esmė yra tokia, kad mėsa turi būti tokia minkšta, kad pati norėtų atsiskirti nuo kaulo, o ne ją dar reikėtų pjaustyti nuo kaulų. 
5. Vandenį, kuriame virė mėsa perkoškite labai atsargiai, nes jis karštas, galite naudotis sieteliu ar koštuvu, ar drobe, svarbu, kad tarpeliai būtų kuo mažesni, nes turi jame likti visi prieskoniai ir nuo kiaulės kojų verdant atsiskyrusios kremzlės ar kaulai.
6. Patiekiau su bulvėmis (bulvės buvo supjaustytos skiltelėmis, užbarstytos stambia druska, pipirais, apšlakstytos aliejumi ir iškeptos orkaitėje) ir krienais. Kokia gi šaltiena be krienų? Mano krienai buvo pirkti turguje, tai ūkininkas juos dar paskanino spanguolėmis, nerealiai tinka. Nuo šiol tik su tokiais krienais ir valgysiu šaltieną.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą