2015 m. kovo 20 d., penktadienis

Šokoladiniai keksiukai

Įdomu ar daug šiandien žmonių stebėjo saulės užtemimą visoje planetoje? Hmmm... Turbūt retas, kuris kasdien pakelia akis į dangų, o štai šiandien tiek akių buvo nukreipta, kad stebėtų taip retai mus aplankantį reiškinį. Galbūt visi bent keletui minučių pamiršo savo darbus ir pareigas, ir stebėjo kaip mūsų mylima saulutė "prigęsta", sekantis toks įvykis bus tik 2026 metais. Mano vaikas šį reiškinį stebėjo pirmą kartą ir jam taip buvo įdomu Kas? Kaip? Kodėl? Ar mes nesušalsim? :) Įdomi diena, o juk dar ir penktadienis, tad pats laikas save palepinti! Ir tikrai niekas nesuabejos, kad šokoladas tikrai tinkamas desertas, o jeigu dar ir šokoladiniai keksiukai! Nerealu! Keksiukai purūs. Ypatingai sodraus skonio. O jeigu Jums dar neužtenka ir norisi dar "stipresnio" skonio apliekite juos tirpintu šokoladu, arba apibarstykite kakava, atrodys labai efektingai. Mano viena draugė pasakė: " Jie man primena triufelius, labai jau panašūs". Įsižiūrėjusi supratau, kad tai tikra tiesa. Ir pirma mintis, kuri sukirbėjo galvoje: "Tai, kad jiems brendis labai tiktų, pavyzdžiui slyvos išmirkytos jame". Tik tada jau žinoma vaikams ant stalo nereikėtų nešti, o kur pasislėpus suvalgyti prie kavos :) 


100 g miltų
100 g rupaus malimo miltų
25 g kakavos miltelių
1 arbatinis šaukštelis sodos
100 g cukraus
100 g rudojo cukraus
125 ml pieno
125 ml natūralaus jogurto
1 didelis kiaušinis
10 g sviesto
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
100 g šokolado gabaliukų

Į dubenį persijoti miltus, kakavą ir sodą, suberti cukrų ir rudąjį cukrų, gerai išmaišyti. Kitame dubenyje išplakti pieną, jogurtą, kiaušinį, tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Sausų ingredientų viduryje padaryti duobutę, supilti skystų produktų plakinį ir viską atsargiai išmaišyti. Nepermaišyti. Galiausiai atsargiai įmaišyti šokolado gabaliukus. Į keksiukams skirtą skardą sudėti popierines formeles. Tešlą supilstyti į keksiukų formeles ir kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Ataušinti ant grotelių.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Miltus naudojau kvietinius. Siūlyčiau persijoti iš pradžių paprastus miltus, po to rupaus malimo, nes nuo jų lieka sėlenos, jas suberkite į tešlą. Tikrai neįprastai įdomūs keksiukai dėl rupaus malimo miltų. Jeigu jų neturite ar nenorite tiesiog dėti į tešlą, galite pakeisti juos paprastais miltais.
2. Kakavos milteliai, tai tie be jokių skonių ar priedų.
3. Vietoj sodos aš naudojau 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.
4. Tiek pieną, tiek kiaušinį, tiek natūralų jogurtą, tiek tirpintą sviestą plakiau kambario temperatūros, o ne iš šaldytuvo tik išėmusi.
5. Vietoj vanilės ekstrakto įbėriau 0,5 arbatinio šaukštelio maltos vanilės miltelių, juos bėriau į sausų produktų dubenį. Galite berti ir vanilinį cukrų.
6. Šokolado gabaliukus, pasigaminau supjausčiusi šokoladą gabaliukais. Plytelę sulaužome kvadratėliais, o po to tuos mažuosius kvadratėlius, dar su peiliu padaliname į 4 dalis. Naudojau juodąjį šokoladą.
7. Nepermaišyti, tai reiškia, kad atsargiai tešlą maišome tol kol nelieka sausų miltų, nesistengiame, kad ji būtų vientisa. Jeigu labai smarkiai maišysite, keksiukai nebus purūs.
8. Tešlą supilsčiau į formeles su šaukštu. Užpildyti reikia ne daugiau kaip 3/4 formelės. Ar keksiukai tikrai iškepę galite patikrinti įsmeigę medinį pagaliuką, jeigu jis bus sausas vadinasi iškepė. Tik pastebėjimas dar būtų toks, kad viduje šokolado gabaliukai bus ištirpę ir jeigu pagaliukas bus šokoladinis, tai dar nereiškia, kad neiškepė pats keksiukas, jeigu turite dvejonių pabandykite į kitą keksiuką įbesti, kad tikrai įsitinkitumėte, nes perkepti keksiukai tikrai nėra pats skaniausias desertas. Naudojau orkaitės funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Keksiukai kepė viduriniame orkaitės aukšte.
9. Keksiukų man gavosi 12.




Recepto šaltinis: Šokoladiniai keksiukai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą