2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Tortas "Juodasis princas"

Nepatikėsite, bet tikrai savaitę rinkausi tortą savo gimtadieniui. Sudėtingi tortai man dar neįveikiami, nekepto nenorėjau, šį kartą ir su visokiom uogom ar varškę nedomino...norėjau sodraus kvapo,"šlapio" ir elegantiškai klasikinio skonio. Pervertusi kelias knygas, pluoštą žurnalų iškarpų ir peržiūrėjusi įvairių žmonių tinklaraščius susidariau sąrašą. Kasdien ryte prie kavos ar arbatos puodelio peržiūrėjusi išbraukdavau man vis kažkuom neįtinkantį tortą. Žinoma nėra "blogų" ar neskanių tortų, tiesiog ieškojau kažko man labiausiai "limpančio" prie širdies. Visada geriausia klausyti širdies balso ir tikėtis, kad ji pakuždės tinkamiausią variantą. Sąrašas su lig kiekviena diena trumpėjo ir trumpėjo, o iki gimtadienio dienų skaičius vis "tirpo ir tirpo", kaip tirpsta pavasarį sniegas po ilgos ir niūrios žiemos. Ir išaušus dienai, kai jau reikėjo kepti biskvitą sąraše liko tik VIENAS tortas, tas vienintelis - "Juodasis Princas". Neapsirikau: biskvito kvapas sodrus, tortas "šlapias", o vien jo pavadinimas "kvepia" klasika. Neapsirikite skaitydami recepto sudėtį, riebumo visiškai nesijaučia tol kol jis šaltas ir ant stalo būna patiektas tiesiai iš šaldytuvo, riebumą jausti galite tik tada, jeigu jį kurį laiką palaikysite kambario temperatūroje. Šaltis pats geriausias draugas šio torto, kremas būna tvirtas tvirtas. 

Tešlai:

4 kiaušiniai
400 g cukraus
270 g miltų
60 g kakavos
2 arbatiniai šaukšteliai sodos (2 arbatiniai šaukšteliai acto sodai "nugesinti")
400 g grietinės
75 gramai riešutų

Kremui:

300 g sviesto
600 g virto kondensuoto pieno arba Rududų
125 ml stiprios juodos kavos


Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi, kol cukrus ištirps, o kiaušinių masė padidės. Atskirame inde sumaišyti grietinę ir kakavą. Riešutus susmulkinti. Grietinės masę supilti į išplaktus kiaušinius, suberti miltus, supilti sodą "užgesintą" su actu, suberti smulkintus riešutus. Viską gerai išmaišyti. Gautą tešlą padalinti į dvi lygias dalis. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi ir ištepti riebalais. Supilti vieną dalį į kepimo formą ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje 10 minučių. Tą patį padaryti ir su antra dalimi tešlos. Patikrinti ar iškepęs biskvitas galite su mediniu pagaliuku, jeigu jį ištraukus jis bus švarus, galite traukti iš orkaitės, nes jau iškepė. Iškeptus biskvitus perpjauti į 2 dalis, kad turėtume 4 biskvito lakštus.
Kremui išplakti kambario temperatūros sviestą su kambario temperatūros "Rududu". Lėtai įplakti paruoštą ir perkoštą stiprią juodą kavą. Atvėsusius biskvito lakštus pertepti paruoštu kremu, naudojant torto formos bortelius. Prieš tepdami kremu, sulaistykite juos cukraus ir vandens sirupu. Dėti tortą į šaldytuvą kelioms valandoms arba nakčiai. Kai tortas sustings nuimkite bortelius ir puoškite pagal savo norus.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Kiaušinius plakiau su cukrumi tol, kol masė padidėjo ir tapo praktiškai baltos spalvos, tokia puri. Cukraus šiek tiek kristalėlių dar buvo likę. Neplakite pačiu didžiausiu greičiu, nes masė gali labai taškytis, geriau rinktis aukso viduriuką, nei per lėtai, nei per greitai. 
2. Grietinę naudojau 30 procentų riebumo.
3. Kakavą bėriau be jokių skonių ir be jokio cukraus, įprasta juoda kakava.
4. Šį kartą riešutus pasirinkau žemės. Juos pakepinau ant keptuvės, nulupau luobeles ir sukapojau peiliu.
5. Miltus prieš berdama į masę persijojau.
6. Vietoj sodos pasirinkau kepimo miltelius, matyt savotiškas įsitikinimas, kad soda jausis, todėl jeigu galiu rinktis renkuosi kepimo miltelius. Bėriau 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių.
7. Kai viską subersite į kiaušinių masę, stenkitės kitas sudėtines dalis įmaišyti atsargiai ir lėtai. Aš riešutus subėriau pačioje pabaigoje, kai visi kiti priedai jau buvo įmaišyti.
8. Gautos masės nedalinau į dvi dalis, ją supyliau iš karto visą į kepimo formą ir kepiau 1 valandą, kol medinis pagaliukas buvo švarus. Tikėjausi, kad iškeps per 40 minučių, bet taip nebuvo prireikė visos valandos. Beje, 40 minučių kol kepė nei karto neatidarinėjau orkaitės, tik po to kas 10 minučių tikrinau su pagaliuku ar jau iškepė.
9. Formą išklojau kepimo popieriumi, tačiau jokiais riebalais jos netepiau. 
10. Kai biskvitas iškepė palikau pilnai atvėsti jį, tik tada pjausčiau, nerekomenduočiau jo pjaustyti neatvėsusio. Man pasirodė, kad 4 lakštai bus per ploni, todėl perpjoviau tik į 3 dalis ir dar viršaus "kepurėlę" nupjoviau, ją padžiovinau orkaitėje ir susmulkinau smulkintuvu į trupinius. Juos naudojau torto šonams papuošti.
11. Naudokite sviestą, o ne kokius mišinius riebalų, nes kremas gali netinkamai sustingti.
12. Aš naudojau Rududų, nes taip man patogiau, bet jeigu norite galite patys išsivirti iš saldinto sutirštinto pieno.
13. Stipriai kavai paruošti naudojau 3 arbatinius šaukštelius kavos ir 250 ml virinto vandens. Kai atvėso iki kambario temperatūros perkošiau ir nupyliau 125 ml kiek reikėjo kremui. Man čia jau labai stipri kava, žinoma kitam galbūt ir 5 šaukšteliai būtų per mažai, todėl vadovaukitės savo požiūriu, kas yra Jums stipri kava. Pagamintos kavos nesaldinau. Kavą kremui naudokite irgi kambario temperatūros! Jokiu būdu nepilkite jos karštos į masę.
14. Iš pradžių išplakiau vieną sviestą, tuomet po didelį šaukštą dėdavau Rududų ir vis įplakdavau su mikseriu, ir vėl dėdavau Rududų ir taip kol visą sudėjau, taip daug patogiau nei iš karto sudėjus visą masę. Kai jau Rududų su sviestu buvo tolygi masė, po truputį supyliau kavą vis išplakdama.
15. Biskvito lakštus nelaisčiau jokiu sirupu, nes man jie buvo labai "šlapi" ir tikrai neatrodė, kad tortas galėtų būti "sausas". O jeigu norėsite pasiruošti sirupo visgi, tuomet vandenį saldinkite cukrumi tiek kiek Jums norėsis saldumo. Ir tiesiog Juos pašlakstykite, tik nepersistenkite.
16. Tortui skirtų bortelių neturiu, tad naudojau išardomą formą tą pačia, kurioje kepiau biskvitą. Išklojau jos dugną kepimo popieriumi. Dėjau vieną biskvito lakštą į dugną, ištepiau kremu, vėl biskvitas ir vėl kremas, vėl biskvitas ir kremas. Šiek tiek kremo pasilikau torto šonams, kai jau bus jis sustingęs ir bus galima išimti iš formos. 
17. Tortą palikau šaldytuve nakčiai. Likusį kremą irgi. Ryte išėmusi iš formos tortą, ištepiau šonus likusiu kremu. Kremas buvo sviesto konsistencijos, tad su juo šonus tepti buvo pats tas, jeigu šiek tiek palaikysite kambario temperatūroje bus dar lengviau. Tuomet šonus aplipdžiau trupiniais, kuriuos pasiruošiau iš anksto, o per vidurį torto pribėriau kepintų žemės riešutų. 




Recepto šaltinis: Juodasis Princas




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą