2015 m. birželio 14 d., sekmadienis

Rūkytos vištienos ir persikų salotos

Gražūs gi orai visomis dienomis šiuo metu, tarsi užsakyti. Pats laikas pramogauti ir keliauti, arba nuveikti kažką tokio, kas ilgais rudens vakarais Jums po to praskaidrins nuotaiką ir lūpų kampučiai pakils kiek aukščiau - taip taip kalbu apie šypseną! :) Termometro stulpeliai vis aukštyn ir aukštyn, savaitgaliais jau ne taip tingiai keliamės iš lovos, nei vartytis joje norisi, kai už lango plieskia saulė visu gražumu, paukščiai čiulba savąsias giesmes ir zvimbia bitės. Medžius šiek tiek šiurena vėjas ir tiesiog girdi kaip bunda gamta iš po nakties miego. Kad tai girdėtum ir matytum turi atsikelti pakankamai anksti, kai dar žmonės neatsibunda, kai nepradeda jaukti su savo triukšmais visos tos gamtos simfonijos. Žiemą man anksti atsikelti yra iššūkis, bet vasara galiu keltis, jeigu reikia ir anksti, svarbu nelytų, nebūtų niūru ir saulė nedrąsiai ridentųsi iš už horizonto. Kartais atsibudus nuo ryto garsų tiesiog nebesiseka užmigti, vartaisi lovoje nuo vieno šono ant kito ir supranti, kad na viskas neužmigsi. Šiandien pabudau 5 ryto, ir kad ir kaip stengiausi užmigti - nepavyko. Skaičiavau net aveles, bet supratusi, kad tai tiesiog niekam tikusi mintis, pasirąžiau ir lipau iš lovos. Turbūt mažai žmonių, kurie savaitgaliais sumąstytų keltis taip anksti, bet yra kaip yra. Jeigu taip anksti atsikeliu ir duonai tešlą užmaišyti spėju, kuri pusryčiams jau pūpso ant stalo, bet šį kartą duonos minkymo proceso nebuvo, šį kartą pusryčiams salotos. Gaivios, lengvai pagaminamos, greitos, drįstu sakyti sočios (priklauso nuo to kaip mėgstate sočiai pavalgyti), sveikos, o persikai - tikra maža saulutės kopija, kuri taip šviečia už lango, netgi ir ankstyvą rytmetį. Kas yra geriau, nei dieną pradėti su skaniais pusryčiais ir dar kai jie tiesiog "šypsosi" Jums lėkštėje. Gražios ir nuotaikingos Jums dienos bei ateinančios savaitės...


1 rūkytos vištos šlaunelės
1 skardinė (420 g) konservuotų persikų
1 didelis obuolys
1 kininis kopūstas
50 g graikinių riešutų
200 g natūralaus jogurto
100 g majonezo
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus
Imbiero
Baltųjų pipirų

Iš vištienos išimkite kaulus ir ją susmulkinkite. Persikus supjaustykite kubeliais, o obuolį ir kininį kopūstą - juostelėmis. Visas supjaustytas sudedamąsias dalis sudėkite į dubenį. Paruoškite salotoms užpilą: majonezą sumaišykite su natūraliu jogurtu, įberkite druskos, cukraus, imbiero ir baltųjų pipirų ir vėl viską gerai išmaišykite. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų. Graikinius riešutus šiek tiek pasmulkinkite ir užbarstykite ant salotų viršaus.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Receptas nurodo, kad salotų pakanka 4 asmenims. Iš tikro, tai labai priklauso nuo valgymo įpročių, bet salotų tikrai nemažai gaunasi, tad gali ir 5 asmenims užtekti.
2. 1 rūkytos vištos šlaunelės man pasirodė per mažai pagal visų kitų sudėtinių dalių kiekį, tad įdėjau 2 šlauneles.
3. Obuolį pjausčiau kubeliais, kad netamsėtų apšlaksčiau citrinų sultimis. Mano obuolys nebuvo labai didelis, tad įdėjau 2. 
4. 50 gramų graikinių riešutų susmulkinau, bet dar papildomai įbėriau nesmulkintų graikinių riešutų. Jie labai tinka šioms salotoms, tad negailėkite.
5. Druskos nedėjau iš viso, pakankamai sūrumo užteko nuo majonezo, bet ragaukite užpilą galbūt Jums druskos trūks.
6. Šias salotas gaminu ne pirmą kartą, kai gaminau pirmą kartą bėriau džiovinto imbiero 0,5 arbatinio šaukštelio, nes recepte nenurodyta kiek jo berti. Tačiau gamindama šias salotas kitus kartus jo nedėjau ir jeigu atvirai visiškai nepasigedau jo, netgi nemanau, kad jis čia iš viso reikalingas. Tad išbandykite ir su juo, ir be jo ir spręskite ar Jums jo reikia ar ne. Galite džiovintą keisti šviežiu imbieru.
7. Baltųjų pipirų dėkite pagal skonį, aš kelis baltųjų pipirų "žirnelius" sutrupinau ir apibarsčiau - daug daugiau aromato ir skonio, nei jau naudoti sumaltus iš pakelių. Beje, baltieji pipirai šioms salotoms labai tinka, tikrai siūlyčiau nekeisti jų juodaisiais pipirais.
8. Jeigu nemėgstate saldžių vaisių derinių su vištiena - šios salotos tikrai ne Jums, nes jos tikrai saldesnės nei įprastos salotos be vaisių!! Obuoliai - saldūs, persikai - saldūs.
9. Jeigu neturite persikų, keiskite ananasais, bet aš tikrai rekomenduoju su persikais išbandyti, jų tekstūra daug tinkamesnė šioms salotoms.
10. Salotas užpilu gardinkite tik prieš patiekdami ant stalo, ir siūlau juo tik apšlakstyti salotų paviršių, o ne supilti visą užpilą ir sumaišyti bendrame dubenyje. Kai gaminau pirmą kartą būtent tą ir buvau padariusi, tai buvo klaida!! Pasimokiau, daugiau taip nedarau :) Na, o Jums patarimas mokykitės iš mano klaidų ir taip nedarykite :)




Recepto šaltinis: Knyga - Lengvi receptai I.

2015 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

Pomidorai su feta

Ir kas gi nemėgsta pomidorų su grietine?? Turbūt taip paruošti pomidorai yra patys populiariausi kiekvienoje šeimoje, na bent anksčiau, tai tikrai buvo, kai dar nebuvo interneto su tūkstančiais pasiūlymų kaip paruošti įvairius pomidorų patiekalus. Visi taip paruoštus pomidorus pilnais žandais dar vaikystėje valgė. Kartais dar be grietinės dėdavome rūgpienį, vien todėl, kad jis skystesnis ir kai susimaišydavo su pomidorų išskiriamomis sultimis, taip būdavo skanu su šaukštu kabinti tą "padažą", kuris būdavo sodraus pomidorų skonio, su šiek tiek druskos, bei juodaisiais pipiriukais. Kartais jeigu norėdavosi "stipriau" ir svogūnas nepamaišydavo. Garbės žodis taip paruoštus pomidorus galima valgyti ir valgyti. Manau pomidoras toks jau yra iš "prigimties", kad ir kur ji dėsi visur jis tiks: padažai, sriubos, salotos... Todėl vasarą gaminkit ir valgykit pomidorus į sveikatą. Šį kartą paruošiau užkandį - salotas su pomidorais ir feta. Tikrai ne pirmą kartą gaminu šį derinuką, bet tik dabar prisiruošiau nufotografuoti :) Kartais pagaminus, jau nelieka ką fotografuoti tuomet tenka laukti kito karto, o po to dar kito ir dar, bet šį kartą jau nusprendžiau gana, na kiek gi galima, galbūt kažkam iš Jūsų, tai bus naujas ir dar neragautas skonių atradimas, o galbūt ragautas ir pamirštas? Pomidorams feta suteikia pikantišką skonį, jos sūrumo gali daugeliui užtekti ir netgi nereikia papildomai sūdyti patiekalo. Prie šių salotų, visada patiekiu skrebučių ar prancūziško batono. Taigi, kas gali būti geriau lengvai vakarienei, kai nesinori prie puodų stovėti? Pomidorai + Feta + Skrebučiai = Skanus, Gardus ir Sveikas maistas!


5 pomidorai
100 g fetos
1 sauja šviežių krapų
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 šaukštas balzaminio acto
Druskos pagal skonį
Juodųjų pipirų pagal skonį

Pomidorus supjaustome griežinėliais ir išdėliojame lėkštėje. Fetą sutrupiname ir užberiame ant pomidorų. Krapus smulkiai supjaustome ir jais apibarstome pomidorus su feta. Viską pašlakstome aliejumi ir balzaminiu actu. Užbarstome juodųjų pipirų ir druskos (jeigu reikia).


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Aš ne visada pjaustau griežinėliais. Kartais pjaustau skiltelėmis, ar kubeliais. Labai priklauso nuo to su kuo žadate valgyti, ar vienus, ar su skrebučiais, ar norite patiekti kaip garnyrą prie kokio kito patiekalo. 
2. Fetą aš visada šioms salotoms trupinu, bet galima ją tiesiog kubeliais supjaustyti. Beje, 5 pomidorams aš ne 100 gramų dedu, o visą pakuotę nusipirktą, joje būna 150 gramų. 
3. Apšlakstydama salotas aš nei aliejaus, nei balzaminio acto nematuoju šaukštais, tiesiog lengvais judesiais apšlakstykite pomidorus, vienur bus daugiau užpilo, kitur mažiau. Jeigu neturiu po ranka balzaminio acto užtenka ir aliejaus.
4. Druskos į šias salotas neberiu, man užtenka nuo fetos sūrumo.
5. Juodieji pipirai labiausiai aromatingi, ką tik sugrūsti. Jeigu neturite grūstuvės irgi nėra bėda, juodųjų pipirų žirnelius aš dažniausiai padedu ant medinės lentutės ir su bet kokio puodo dugnu perbraukiu kelis kartus per juos stipriai spausdama - "sutraiškau", vieni grūdeliai būna stambesni, kiti smulkesni, bet toks pipiras sugrūstas "stipresnis" savo skoniu ir aromatu, nei smulkintas iš pakelių.
6. Patiekiau su skrebučiais.




Recepto šaltinis: Knyga - Beatos virtuvė, 2009 m. 

2015 m. birželio 7 d., sekmadienis

Grūdėtosios varškės ir obuolių blyneliai

Vasara atėjo ir prasidėjo... Braškių sezonas. Nors šie blyneliai ir be braškių, bet kiek esu juos kepusi visada patiekiu su uogomis ir visiškai nesvarbu kokiomis, kadangi dabar braškių sezonas, tai jos į mano lėkštę ir "keliauja" pirmiausia. Daug daug braškių :) Esu ne vieną, ir ne du kartus kepusi šiuos blynelius, jie nėra eiliniai blyneliai, jie arba patiks, arba ne. Svarbiausia turite mėgti grūdėtą varškę, nes ji šiame patiekale dominuoja, jeigu jos nemėgstate tuomet šis receptas ne Jums. Turbūt pastebėjote, kad kartais, kai kuriuose receptuose trūksta konkretumo, todėl pagaminusi visuomet pasižymiu, ką ir kaip gaminau, kas ir kaip man netiko. Kartais pagalvoju ir kodėl knygose, žurnaluose ar kitur rašydami žmonės patingi receptuose surašyti aiškiau, juk niekas jų neskubina, o jeigu rašo tik todėl, kad parašyti, tai nelabai ir naudinga, ypač tiems, kurie tik pradeda "draugauti" su virtuve. Kai tik pradėjau gaminti, supratau, kad teks patirti ir nusivylimų virtuvėje ne dėl mano įgūdžių stokos, o ir todėl, kad žmonės iš kurių tikėjausi išmokti paprasčiausiai nesuteiks išsamios informacijos, kuri padės man mokytis. Aš gerbiu visus žmones, kurie kuria ir stengiasi dėl kitų, ir galbūt jie rašydami tiesiog nepagalvoja, kad kažkam bus sudėtinga juos suprasti, todėl ir stengiuosi po visais receptais parašyti savo pastebėjimus, nusivylimus, nepasisekusius dalykus ir ką aš daryčiau kitaip jeigu gaminu pagal nurodytą receptą pirmą kartą, arba ką pakeičiu gamindama jau ne pirmą kartą. Jeigu esate įgudę virtuvės šefai, tikrai pastebėjimų Jums jokių neprireiks, bet man, viskas praverčia kas suteikia naujų žinių, todėl ne tik skaitantiems šiuos receptus rašau, bet ir sau, kad viskas būtų vienoje vietoje. Jeigu Jums perskaičius receptą kyla klausimų, vistiek pabandykite pagaminti pagal jį, man dažniausiai jau gaminant viskas pasidaro aišku savaime, o jeigu ne, tuomet kitam kartui turiu galimybę mokytis iš padarytų klaidų. Pas mane virtuvėje visada yra paprastas pieštukas ir lipnūs lapeliai, kai gaminu susirašau savo pastebėjimus, patikėkite antrą kartą darant receptą daug paprasčiau ir lengviau procesas gamybos vyksta, galbūt todėl mano knygų puslapiai pilni lipnių lapelių :) Šis receptas buvo ne išimtis, kai kažkada senai senai gaminau pirmą kartą, man tai visai nepriminė net blynų, o labiau keptus obuolius su šiek tiek tešlos, todėl dabar visuomet pasižymiu kas gi ne taip su tais receptais būna.
Nepamirškite šiandien pasveikinti tėvelių, nes Tėvo diena, iškepkite Jiems gardžių blynų ir palepinkite, jie tikrai to nusipelnė.


3 kiaušiniai
300 g grūdėtosios varškės
90 g miltų
3 vidutinio dydžio obuoliai
3 šaukštai cukraus
Žiupsnelis druskos
Cinamono
Sviesto arba aliejaus kepti

Išplakite kiaušinius ir sumaišykite su grūdėtąja varške. Įberkite miltų, druskos, cukraus, cinamono ir viską gerai išmaišykite. Į tešlą sudėkite nuluptus pjaustytus obuolius. Iš paruoštos tešlos iškepkite gražius rusvus blynelius.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Kiaušinius išplaku tik šiek tiek, kol trynys susimaišo tolygiai su baltymu ir atsiranda mažų burbuliukų.
2. Miltus naudoju įprastus kvietinius, bet juos persijoju. Nepatingėkite ir visuose kepiniuose juos persijokite, tiek pyragams, tiek ruošdami tešlą duonai, tiek ir blynams. 
3. Jeigu obuoliai labai saldūs galite cukraus berti mažiau, nes ne visi mėgsta saldžius blynus, aš mėgstu, todėl beriu kiek nurodyta. Cinamono beriu 0,5 arbatinio šaukštelio, jeigu mėgstate šį prieskonį galite berti ir daugiau, bet man jo aromato užtenka.
4. Obuolius pjaustau itin mažais kubeliais - turėkite omenyje, kad jie nepakeis savo formos!! Blyneliai kepa labai trumpai, todėl kokius sudėsite į tešlą tokius ir turėsite. Tarkuoti obuolių nerekomenduočiau, nes sutarkavus išsiskirs sultys (jeigu obuoliai sultingi) ir tešla bus skysta, tuomet reikėtų didinti miltų kiekį. Jeigu dėl kažkokių priežasčių manote, kad pavyzdžiui, Jūsų vaikai nevalgys blynų su obuoliais, tai keiskite juos kriaušėmis, galite ir vietoje jų dėti pjaustytas braškes ar tarkime mėlynes. Jeigu keisite rūgštesniais vaisiais arba uogomis, nepamirškite ir cukraus kiekį padidinti.
5. Ne visada prireikia 3 obuolių, nes kiekvienas savaip supranta vidutinio dydžio obuolys, tad aš kartais dedu 3 - jeigu jie būna mažesni už vidutinius, kartais 2. Daugiau negu 3 tikrai nereikia dėti. Jeigu turite didelį obuolį užteks ir 1. Kartą sudėjau 3 obuolius, nei didelius, nei mažus, tai buvo labiau panašu ne į blynus, o tiesiog keptus obuolius, mat tešlos buvo per mažai palyginus su obuoliais. Todėl geriau jau įdėkite šiek tiek mažiau obuolių, nei per daug.
6. Tešla būna tirštoka, 1 šaukštas = 1 blynelis. Nepamirškite gerai įkaitinti keptuvės, o kai jau kepsite blynelius sumažinkite ugnį.
7. Receptas nurodo, kad iš tešlos kiekio bus 20 blynelių. Na, tai priklauso nuo to, kiek tešlos Jūs naudosite vienam blyneliui iškepti. 
8. Patiekti galite ir su grietine, ir su uogienėmis. Kas Jums labiausiai patinka. Man skaniausi jie su šviežiomis uogomis, bananais ir natūraliu jogurtu. 



Recepto šaltinis: Knyga - Lengvi receptai I.