2015 m. kovo 20 d., penktadienis

Šokoladiniai keksiukai

Įdomu ar daug šiandien žmonių stebėjo saulės užtemimą visoje planetoje? Hmmm... Turbūt retas, kuris kasdien pakelia akis į dangų, o štai šiandien tiek akių buvo nukreipta, kad stebėtų taip retai mus aplankantį reiškinį. Galbūt visi bent keletui minučių pamiršo savo darbus ir pareigas, ir stebėjo kaip mūsų mylima saulutė "prigęsta", sekantis toks įvykis bus tik 2026 metais. Mano vaikas šį reiškinį stebėjo pirmą kartą ir jam taip buvo įdomu Kas? Kaip? Kodėl? Ar mes nesušalsim? :) Įdomi diena, o juk dar ir penktadienis, tad pats laikas save palepinti! Ir tikrai niekas nesuabejos, kad šokoladas tikrai tinkamas desertas, o jeigu dar ir šokoladiniai keksiukai! Nerealu! Keksiukai purūs. Ypatingai sodraus skonio. O jeigu Jums dar neužtenka ir norisi dar "stipresnio" skonio apliekite juos tirpintu šokoladu, arba apibarstykite kakava, atrodys labai efektingai. Mano viena draugė pasakė: " Jie man primena triufelius, labai jau panašūs". Įsižiūrėjusi supratau, kad tai tikra tiesa. Ir pirma mintis, kuri sukirbėjo galvoje: "Tai, kad jiems brendis labai tiktų, pavyzdžiui slyvos išmirkytos jame". Tik tada jau žinoma vaikams ant stalo nereikėtų nešti, o kur pasislėpus suvalgyti prie kavos :) 


100 g miltų
100 g rupaus malimo miltų
25 g kakavos miltelių
1 arbatinis šaukštelis sodos
100 g cukraus
100 g rudojo cukraus
125 ml pieno
125 ml natūralaus jogurto
1 didelis kiaušinis
10 g sviesto
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
100 g šokolado gabaliukų

Į dubenį persijoti miltus, kakavą ir sodą, suberti cukrų ir rudąjį cukrų, gerai išmaišyti. Kitame dubenyje išplakti pieną, jogurtą, kiaušinį, tirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą. Sausų ingredientų viduryje padaryti duobutę, supilti skystų produktų plakinį ir viską atsargiai išmaišyti. Nepermaišyti. Galiausiai atsargiai įmaišyti šokolado gabaliukus. Į keksiukams skirtą skardą sudėti popierines formeles. Tešlą supilstyti į keksiukų formeles ir kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Ataušinti ant grotelių.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Miltus naudojau kvietinius. Siūlyčiau persijoti iš pradžių paprastus miltus, po to rupaus malimo, nes nuo jų lieka sėlenos, jas suberkite į tešlą. Tikrai neįprastai įdomūs keksiukai dėl rupaus malimo miltų. Jeigu jų neturite ar nenorite tiesiog dėti į tešlą, galite pakeisti juos paprastais miltais.
2. Kakavos milteliai, tai tie be jokių skonių ar priedų.
3. Vietoj sodos aš naudojau 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.
4. Tiek pieną, tiek kiaušinį, tiek natūralų jogurtą, tiek tirpintą sviestą plakiau kambario temperatūros, o ne iš šaldytuvo tik išėmusi.
5. Vietoj vanilės ekstrakto įbėriau 0,5 arbatinio šaukštelio maltos vanilės miltelių, juos bėriau į sausų produktų dubenį. Galite berti ir vanilinį cukrų.
6. Šokolado gabaliukus, pasigaminau supjausčiusi šokoladą gabaliukais. Plytelę sulaužome kvadratėliais, o po to tuos mažuosius kvadratėlius, dar su peiliu padaliname į 4 dalis. Naudojau juodąjį šokoladą.
7. Nepermaišyti, tai reiškia, kad atsargiai tešlą maišome tol kol nelieka sausų miltų, nesistengiame, kad ji būtų vientisa. Jeigu labai smarkiai maišysite, keksiukai nebus purūs.
8. Tešlą supilsčiau į formeles su šaukštu. Užpildyti reikia ne daugiau kaip 3/4 formelės. Ar keksiukai tikrai iškepę galite patikrinti įsmeigę medinį pagaliuką, jeigu jis bus sausas vadinasi iškepė. Tik pastebėjimas dar būtų toks, kad viduje šokolado gabaliukai bus ištirpę ir jeigu pagaliukas bus šokoladinis, tai dar nereiškia, kad neiškepė pats keksiukas, jeigu turite dvejonių pabandykite į kitą keksiuką įbesti, kad tikrai įsitinkitumėte, nes perkepti keksiukai tikrai nėra pats skaniausias desertas. Naudojau orkaitės funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Keksiukai kepė viduriniame orkaitės aukšte.
9. Keksiukų man gavosi 12.




Recepto šaltinis: Šokoladiniai keksiukai

Šaltiena

Na šiom dienom ir plieskia saulė, namai persismelkia jos šiluma, ir kai diena jau žymiai pailgėjo, širdyje taip džiugu, kad net nemoku apsakyti kaip... Dabar beliko sulaukti tik kol visi medžiai "apsirengs" savais žaliais drabužėliais, o žolė bus pakankamai "minkšta" vaikščioti basomis. Žalia gamta yra JĖGA! Dar šiek tiek reikės palūkėti ir Velykos pasibels į namų duris, galėsime dažyti kiaušinius ir pilnais žandais kramsnoti juos, kai sužaisime margučių mūšį, kuris kurį numuš, tas ir Jūsų bus! :) Per Velykas labai populiaru gaminti šaltieną, tad aš užbėgsiu kiek įvykiams už akių ir pristatysiu savo pirmąjį bandymą čia, juk reikia praktikos įgyti, kad per šventes nebūtų jokių siurprizų. Taigi, prisipažinimas įvykdytas, šį patiekalą gaminu pirmą kartą savo gyvenime. Kodėl? Ogi, todėl, kad maniau, jog man jis nepasiseks. Taip mačiau kaip gamina mama, bet niekada nesigilinau į patį procesą, todėl tai atrodė neįveikiama misija. Tačiau nusprendžiau, kad reikia pagaliau ryžtis tam ir išbandyti, nepavyks - tai nepavyks pagalvojau sau! Išsiklausinėjusi pažįstamų ir artimų žmonių patarimus, kaip kas gamina ją, apsipirkau ir pagaminau. Sakau Jums, tai tikrai nėra sudėtinga kaip atrodo. Taip procesas pakankamai ilgas! Bet tikrai manau, verta išbandyti, verta įdėti pastangų ir mėgautis savos gamybos šaltiena. Taigi, iš savo sąrašo ką būtinai turiu pagaminti dabar galiu drąsiai išbraukti šį įrašą, o jis patikėkite ilgas, nes dar daug norisi pagaminti, ko nedariau, o iš tikrųjų šiek tiek baiminuosi gaminti, nes manau, kad nesigaus. Jeigu ir Jums taip, šiandien pat susidarykite sąrašą 10 kepinių ar patiekalų, kurių nedrįstate padaryti ir bent 1 įvykdykite dar šią savaitę! Ir jeigu Jums pasiseks galėsite didžiuotis savimi, o jeigu ne galėsite didžiuotis, kad pabandėte ir BŪTINAI vėl bandykite, tol kol gausis Jus tenkinantis rezultatas. Niekas negimė mokėdamas, bet visko galima išmokti, jeigu tik yra noro! Su Naujais iššūkiais Jus visus ir kiekvieną atskirai! Geriau vieną kartą pabandyti, nei dešimtą kartą galvoti ar pavyks?

1 kg kiaulienos karkos
3 kiaulės kojos
2 ketvirčiai vištos
3 laurų lapai
2 morkos
4 žirneliai juodųjų pipirų
4 žirneliai kvapiųjų juodųjų pipirų
Druskos pagal skonį

Kiaulės kojas ir karką kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu. Jo pilkite tiek, kad būtų visa mėsa apsemta. Užvirus nugriebkite susidariusias putas. Stebėkite verdančią mėsą, kad putos nevirstų per kraštus. Sudėkite prieskonius. Virkite 1,5 valandos ant mažos ugnies. Tuomet sudėkite vištos ketvirčius ir morkas. Vėl virkite 1,5 valandos. Mėsa turi tiesiog kristi nuo kaulų. Kai mėsa jau puikiai išvirusi, išimkite iš puodo ir ataušinkite tiek, kad galėtumėte ją supjaustyti ir pašalinti visus kaulus bei kremzles. Kaulų ir kremzlių jau nereikės, galite išmesti. Vandenį perkoškite. Supjaustytą mėsą sudėkite atgal į perkoštą vandenį ir pavirkite 20 minučių ant silpnos ugnies. Kol mėsa verda, supjaustykite morkas. Pjaustykite kubeliais arba griežinėliais. Po 20 minučių nuėmę puodą nuo ugnies suberkite pjaustytas morkas ir išmaišę visą puodo turinį supilstykite į indelius. Palikite šiek tiek ataušti ir sudėkite į šaldytuvą.


Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Pasiklausinėjusi kas kaip gamina šaltieną, galiu teigti, kad visi deda skirtingus produktus, vieni deda jautienos, kiti kiaulienos, treti vištienos, bet čia tik kad būtų daugiau mėsos, mat iš kojų ar ausyčių mėsos nebus tikrai daug. Žinoma karkoje mėsos yra, bet ir jos gali neužtekti, jeigu norite daugiau mėsos, todėl ir dėjau vištienos, o Jūs galite pasirinkti ką norite dėti, tačiau kiaulės kojų būtinai reikia, nes iš jų išsiskiria želatina, kuri ir sustingdo visą masę.
2. Morkų taip pat galite dėti kiek norite. Galite ir iš viso jų nedėti, bet man gražiau šaltiena atrodo su morkomis, ne tokia niūri. Morkas nebūtinai reikia berti į išvirusią masę, galite kai jos išvirs ir atauš tiesiog supjaustyti ir suberti į indelius ir tuomet užpilti puodo turinį ir kai sustingus indelį apversite Jūsų lėkštėje šaltiena atrodys gražiau.
3. Mėsą virkite ant silpnos ugnies, vanduo neturi smarkiai kunkuliuoti. Aš viriau uždengusi puodą su dangčiu, kad kuo mažiau nugaruotų vandens. Jeigu nenorite, kad sustingus šaltienai būtų ir drebučių tuomet galite virti atidengę dangtį, nugaruos šiek tiek vandens.
4. Šaltienos virimo laiką man visi žmonės nurodė skirtingą, vieni sakė 2 valandas, kiti 3. Aš pasirinkau virimo laiką - 3 valandos. Esmė yra tokia, kad mėsa turi būti tokia minkšta, kad pati norėtų atsiskirti nuo kaulo, o ne ją dar reikėtų pjaustyti nuo kaulų. 
5. Vandenį, kuriame virė mėsa perkoškite labai atsargiai, nes jis karštas, galite naudotis sieteliu ar koštuvu, ar drobe, svarbu, kad tarpeliai būtų kuo mažesni, nes turi jame likti visi prieskoniai ir nuo kiaulės kojų verdant atsiskyrusios kremzlės ar kaulai.
6. Patiekiau su bulvėmis (bulvės buvo supjaustytos skiltelėmis, užbarstytos stambia druska, pipirais, apšlakstytos aliejumi ir iškeptos orkaitėje) ir krienais. Kokia gi šaltiena be krienų? Mano krienai buvo pirkti turguje, tai ūkininkas juos dar paskanino spanguolėmis, nerealiai tinka. Nuo šiol tik su tokiais krienais ir valgysiu šaltieną.


2015 m. kovo 16 d., pirmadienis

Makaronai su sūrio ir pomidorų padažu

Kasdien saulė šviečia vis ryškiau ir šildo vis labiau. Vis dažniau ir ilgiau norėsis laiką leisti parkuose, miškuose, kiemuose ar daržuose... Tačiau, kad ir kaip smagu pramogauti valgyti vistiek juk reikia :) Šis patiekalas tinkamas visiems metų laikams. Sudėtines dalis galite keisti, jeigu nevalgote kiaulienos keiskite vištiena, o jeigu iš viso netoleruojate mėsos, galite jos ir atsisakyti arba pridėti papildomai daržovių: paprikų, cukinijų. Daržovių juk niekada nebus per daug! Beje, ar Jums nebūna taip, kad džiaugiatės atsiradus tam tikroms daržovėms ar vaisiams? Man būna! Džiaugiuosi, kai atsiranda lietuviški pomidorai, džiaugiuosi, kai atsiranda braškės, džiaugiuosi, kai atsiranda baravykai, o šiuo metu man begalinis džiaugsmas širdutėje suvirpa, mat turguje jau galima rasti ir svogūnų laiškų, mmm kaip aš jų pasiilgus buvau. Šiuo metu man tikra apsėdimo manija yra visur ir su viskuo juos derinti ir valgyti valgyti, kol tikrai tam kartui bus jau gana. Tad tikriausiai jau supratote, kad ir prie šių makaronų derinau svogūnų laiškų mišrainę su grietine. Puikus patiekalas - puikiai vakarienei ar pietums! 


400 g vamzdelių formos makaronų
200 g kiaulienos
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
2 šaukštai sviesto
1 skardinė (400 g) konservuotų trintų pomidorų (arba 500 g šviežių)
2 mažos aitriųjų paprikų ankštys
200 g fermentinio sūrio
Šviežių petražolių
Druskos pagal skonį
Juodųjų pipirų pagal skonį

Mėsą supjaustykite šiaudeliais. Nulupkite ir supjaustykite svogūną ir česnakų skilteles. Sūdytame vandenyje 5 minutes pavirkite makaronus, nusunkite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite mėsą. Sudėkite svogūnus, česnaką, o po kurio laiko konservuotus pomidorus, pusiau perpjautas bei išvalytas aitriųjų paprikų ankštis. Išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais ir 10 minučių troškinkite ant silpnos ugnies. Ant pavirusių makaronų supilkite padažą ir gerai išmaišykite. Troškinkite, kol makaronai bus minkšti. Susmulkinkite petražoles ir su tarkuotu sūriu sudėkite į puodą, išmaišykite.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Makaronus galite pasirinkti ir kitokios formos. 
2. Dėjau 500 gramų kiaulienos nugarinės. Gaminau šį patiekalą ne kartą, tad 200 gramų mėsos man tikrai per mažai atrodė. Galite naudoti ir sprandinę, bet man nugarinė tiesiog labiau čia tinka.
3. Jeigu nemėgstate aštriai, galite nedėti aitriųjų paprikų. Aš mėgstu švelnesnius patiekalus, tad padidinau česnako kiekį iki 4 skiltelių ir įpjausčiau tik pusę aitriosios paprikos. 
4. Vasarą, kai jau būna skanūs pomidorai galite konservuotus keisti į šviežius, tuomet reikės 500 gramų. Juos panardinkite į verdantį vandenį, nulupkite odeles ir supjaustykite. 
5. Petražoles galite keisti ir krapais. Šių prieskoninių daržovių negailėkite.
6. Keptuvėje mėsą pakepinau tol kol nebebuvo ji raudona, sudėjusi svogūnus ir česnakus pakepinau 2 minutes, tuomet sudėjau pomidorus ir kepinau kaip receptas liepia 10 minučių. Supylus padažą ant makaronų įpyliau 50 ml vandens, nes šiek tiek trūko drėgmės baigti virti makaronams. Tuomet dar pagardinau viską 3 šaukštais pomidorų pastos. 
7. Sūrį ir petražoles dėkite jau nukėlę puodą nuo ugnies. Galite sūrį užbarstyti ir prieš patiekdami valgyti. 
8. Receptas nurodo, kad patiekalo užteks 4-6 asmenims.


Recepto šaltinis: Knyga - Lengvi receptai II.

Tortas "Juodasis princas"

Nepatikėsite, bet tikrai savaitę rinkausi tortą savo gimtadieniui. Sudėtingi tortai man dar neįveikiami, nekepto nenorėjau, šį kartą ir su visokiom uogom ar varškę nedomino...norėjau sodraus kvapo,"šlapio" ir elegantiškai klasikinio skonio. Pervertusi kelias knygas, pluoštą žurnalų iškarpų ir peržiūrėjusi įvairių žmonių tinklaraščius susidariau sąrašą. Kasdien ryte prie kavos ar arbatos puodelio peržiūrėjusi išbraukdavau man vis kažkuom neįtinkantį tortą. Žinoma nėra "blogų" ar neskanių tortų, tiesiog ieškojau kažko man labiausiai "limpančio" prie širdies. Visada geriausia klausyti širdies balso ir tikėtis, kad ji pakuždės tinkamiausią variantą. Sąrašas su lig kiekviena diena trumpėjo ir trumpėjo, o iki gimtadienio dienų skaičius vis "tirpo ir tirpo", kaip tirpsta pavasarį sniegas po ilgos ir niūrios žiemos. Ir išaušus dienai, kai jau reikėjo kepti biskvitą sąraše liko tik VIENAS tortas, tas vienintelis - "Juodasis Princas". Neapsirikau: biskvito kvapas sodrus, tortas "šlapias", o vien jo pavadinimas "kvepia" klasika. Neapsirikite skaitydami recepto sudėtį, riebumo visiškai nesijaučia tol kol jis šaltas ir ant stalo būna patiektas tiesiai iš šaldytuvo, riebumą jausti galite tik tada, jeigu jį kurį laiką palaikysite kambario temperatūroje. Šaltis pats geriausias draugas šio torto, kremas būna tvirtas tvirtas. 

Tešlai:

4 kiaušiniai
400 g cukraus
270 g miltų
60 g kakavos
2 arbatiniai šaukšteliai sodos (2 arbatiniai šaukšteliai acto sodai "nugesinti")
400 g grietinės
75 gramai riešutų

Kremui:

300 g sviesto
600 g virto kondensuoto pieno arba Rududų
125 ml stiprios juodos kavos


Kiaušinius gerai išplakti su cukrumi, kol cukrus ištirps, o kiaušinių masė padidės. Atskirame inde sumaišyti grietinę ir kakavą. Riešutus susmulkinti. Grietinės masę supilti į išplaktus kiaušinius, suberti miltus, supilti sodą "užgesintą" su actu, suberti smulkintus riešutus. Viską gerai išmaišyti. Gautą tešlą padalinti į dvi lygias dalis. 26 cm skersmens formą iškloti kepimo popieriumi ir ištepti riebalais. Supilti vieną dalį į kepimo formą ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje 10 minučių. Tą patį padaryti ir su antra dalimi tešlos. Patikrinti ar iškepęs biskvitas galite su mediniu pagaliuku, jeigu jį ištraukus jis bus švarus, galite traukti iš orkaitės, nes jau iškepė. Iškeptus biskvitus perpjauti į 2 dalis, kad turėtume 4 biskvito lakštus.
Kremui išplakti kambario temperatūros sviestą su kambario temperatūros "Rududu". Lėtai įplakti paruoštą ir perkoštą stiprią juodą kavą. Atvėsusius biskvito lakštus pertepti paruoštu kremu, naudojant torto formos bortelius. Prieš tepdami kremu, sulaistykite juos cukraus ir vandens sirupu. Dėti tortą į šaldytuvą kelioms valandoms arba nakčiai. Kai tortas sustings nuimkite bortelius ir puoškite pagal savo norus.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Kiaušinius plakiau su cukrumi tol, kol masė padidėjo ir tapo praktiškai baltos spalvos, tokia puri. Cukraus šiek tiek kristalėlių dar buvo likę. Neplakite pačiu didžiausiu greičiu, nes masė gali labai taškytis, geriau rinktis aukso viduriuką, nei per lėtai, nei per greitai. 
2. Grietinę naudojau 30 procentų riebumo.
3. Kakavą bėriau be jokių skonių ir be jokio cukraus, įprasta juoda kakava.
4. Šį kartą riešutus pasirinkau žemės. Juos pakepinau ant keptuvės, nulupau luobeles ir sukapojau peiliu.
5. Miltus prieš berdama į masę persijojau.
6. Vietoj sodos pasirinkau kepimo miltelius, matyt savotiškas įsitikinimas, kad soda jausis, todėl jeigu galiu rinktis renkuosi kepimo miltelius. Bėriau 2 arbatinius šaukštelius kepimo miltelių.
7. Kai viską subersite į kiaušinių masę, stenkitės kitas sudėtines dalis įmaišyti atsargiai ir lėtai. Aš riešutus subėriau pačioje pabaigoje, kai visi kiti priedai jau buvo įmaišyti.
8. Gautos masės nedalinau į dvi dalis, ją supyliau iš karto visą į kepimo formą ir kepiau 1 valandą, kol medinis pagaliukas buvo švarus. Tikėjausi, kad iškeps per 40 minučių, bet taip nebuvo prireikė visos valandos. Beje, 40 minučių kol kepė nei karto neatidarinėjau orkaitės, tik po to kas 10 minučių tikrinau su pagaliuku ar jau iškepė.
9. Formą išklojau kepimo popieriumi, tačiau jokiais riebalais jos netepiau. 
10. Kai biskvitas iškepė palikau pilnai atvėsti jį, tik tada pjausčiau, nerekomenduočiau jo pjaustyti neatvėsusio. Man pasirodė, kad 4 lakštai bus per ploni, todėl perpjoviau tik į 3 dalis ir dar viršaus "kepurėlę" nupjoviau, ją padžiovinau orkaitėje ir susmulkinau smulkintuvu į trupinius. Juos naudojau torto šonams papuošti.
11. Naudokite sviestą, o ne kokius mišinius riebalų, nes kremas gali netinkamai sustingti.
12. Aš naudojau Rududų, nes taip man patogiau, bet jeigu norite galite patys išsivirti iš saldinto sutirštinto pieno.
13. Stipriai kavai paruošti naudojau 3 arbatinius šaukštelius kavos ir 250 ml virinto vandens. Kai atvėso iki kambario temperatūros perkošiau ir nupyliau 125 ml kiek reikėjo kremui. Man čia jau labai stipri kava, žinoma kitam galbūt ir 5 šaukšteliai būtų per mažai, todėl vadovaukitės savo požiūriu, kas yra Jums stipri kava. Pagamintos kavos nesaldinau. Kavą kremui naudokite irgi kambario temperatūros! Jokiu būdu nepilkite jos karštos į masę.
14. Iš pradžių išplakiau vieną sviestą, tuomet po didelį šaukštą dėdavau Rududų ir vis įplakdavau su mikseriu, ir vėl dėdavau Rududų ir taip kol visą sudėjau, taip daug patogiau nei iš karto sudėjus visą masę. Kai jau Rududų su sviestu buvo tolygi masė, po truputį supyliau kavą vis išplakdama.
15. Biskvito lakštus nelaisčiau jokiu sirupu, nes man jie buvo labai "šlapi" ir tikrai neatrodė, kad tortas galėtų būti "sausas". O jeigu norėsite pasiruošti sirupo visgi, tuomet vandenį saldinkite cukrumi tiek kiek Jums norėsis saldumo. Ir tiesiog Juos pašlakstykite, tik nepersistenkite.
16. Tortui skirtų bortelių neturiu, tad naudojau išardomą formą tą pačia, kurioje kepiau biskvitą. Išklojau jos dugną kepimo popieriumi. Dėjau vieną biskvito lakštą į dugną, ištepiau kremu, vėl biskvitas ir vėl kremas, vėl biskvitas ir kremas. Šiek tiek kremo pasilikau torto šonams, kai jau bus jis sustingęs ir bus galima išimti iš formos. 
17. Tortą palikau šaldytuve nakčiai. Likusį kremą irgi. Ryte išėmusi iš formos tortą, ištepiau šonus likusiu kremu. Kremas buvo sviesto konsistencijos, tad su juo šonus tepti buvo pats tas, jeigu šiek tiek palaikysite kambario temperatūroje bus dar lengviau. Tuomet šonus aplipdžiau trupiniais, kuriuos pasiruošiau iš anksto, o per vidurį torto pribėriau kepintų žemės riešutų. 




Recepto šaltinis: Juodasis Princas




2015 m. kovo 14 d., šeštadienis

Šokoladiniai saldainiai

Planavau pirmą pavasario įrašą padaryti daug daug anksčiau, bet kaip sakoma: " Kartais planai ir lieka planais". Per šias pirmas pavasario dienas praėjo ir mano gimtadienis, ir moters diena, ir šio tinklalapio pirmieji metukai "sutuksėjo". O kaltininkas visų šių praleistų įvykių buvo sugedęs kompiuteris, paėmė ir neįsijungė vieną gražią ir saulėtą dieną :) Va taip va būna, bet dabar svarbiausia, kad vėl viskas veikia ir galiu mėgautis rašydama receptus, peržiūrinėti nuotraukas ir jas sukelti čia, nes ir gaminau, ir fotografavau visas tas dienas. Šį įrašą skiriu vienam man labai svarbiam įvykiui, prieš keletą dienelių sulaukė mano tinklaraštis 1 metukų. Šiai progai ilgai mąsčiau ką ypatingo reikia pagaminti. Taip taip žinau gimtadienis reiškia reikia būtinai torto, bet aš nusižengiau šiai taisyklei :) Kodėl? Na, pirma todėl, kad norėjau kažko išskirtinio, antra tortas buvo per mano gimtadienį, o manasis gimtadienis praktiškai sutampa su tinklaraščio gimtadieniu, todėl visi jau buvom atsivalgę torto per akis ir per ausis :) Taigi šiai šventei paskyriau labai paprastą, bet tikrai ne prastą desertą! Saldainius! Kas gi nemėgsta saldainių? Kas nemėgsta šokolado? Bent aš galiu padėjusi ranką ant širdies prisiekti amžiną meilę šokoladui :) Beje, nors ir pavėluotai, bet SVEIKINU visus sulaukus Pavasario! Mėgaukitės saule, ilgėjančiomis dienomis ir saldžiomis akimirkomis. O aš šiandien vaikščiodama miške "užtikau" žibutę, dar jų mažai, bet diena po dienos ir jų "užderės" kaip grybų po lietaus rudenį.

200 g juodojo šokolado
150 g pieniško šokolado
200 g saldinto sutirštinto pieno
100 g žemės riešutų

Į dubenį suberkite gabalėliais sulaužytą juodąjį ir pienišką šokoladą. Supilkite saldintą sutirštintą pieną. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 3 minutes, kas pusę minutės išimkite ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisą masę. Žemės riešutus pakepinkite ant keptuvės ir susmulkinkite. Suberkite smulkintus riešutus į šokolado masę ir gerai išmaišykite. Kepimo indą (20x10 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi sukrėskite gautą masę ir tolygiai paskirstykite inde. Išlyginkite paviršių. Uždengę indą maistine plėvele, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite keletą valandų arba per naktį. Išėmę iš formos supjaustykite nedideliais gabaliukais.


Skanaus!



Mano pastebėjimai:

1. Saldainių kiekis labai priklauso nuo to kokio dydžio gabaliukais supjaustysite. Aš dalį supjausčiau pailgais gabaliukais, kitus kubeliais.
2. Riešutus pakepinau su luobelėmis, tuomet nulupau ir sukapojau su peiliu. Kepinau ant keptuvės 5 minutes vis vartydama, saugokite, kad nesudegtų. Galite naudoti ir kitus riešutus, pvz.: lazdyno, anakardžių, migdolų. Kiekvieną kartą skonis bus vis kitoks.
3. Mikrobangų krosnelėje šokolado tikrai netirpdžiau, tą padariau ant garų vonelės. Į puodą įpyliau vandens jį užvirinau, o ant jo uždėjau indą su šokolado gabaliukais ir išlydžiau maišydama. Tuomet supyliau saldintą sutirštintą pieną.
4. Išmatavau savo turimas formas ir pagal nurodytą recepte labiausiai tiko paprasčiausia keksui skirta pailga forma. 
5. Šaldytuve laikiau per naktį.





Recepto šaltinis: Saulėtos virtuvės saldumynų knyga, 2014 m.