2014 m. lapkričio 8 d., šeštadienis

Lašišos suktinukai

Šie suktinukai vieni iš mano mėgstamiausių užkandžių. Per šventes dauguma ruošia baltą mišrainę, o aš šį gėrį, kaip mat dingsta nuo vaišių stalo :) Jie tiks, bet kokiam draugų susibūrimui prie taurės vyno, arba lengvai vakarienei paužkandžiauti žiūrint mėgstamą filmą. Greitai pagaminamas užkandis, labai skanus ir jeigu mėgstate lašišą, net nedvejokite ir gaminkite. Norėčiau priminti, kad lašišoje gausu kalcio, fosforo, kalio, jodo, vitamino D ir kitų reikalingų elementų žmogui, todėl tai ne tik idealus skonis, bet ir puikiai subalansuota sveikai mitybai :)


4 meksikietiški paplotėliai (tortilijos)
200 g natūralaus tepamojo varškės sūrio
200 g plonais griežinėliais pjaustytos lengvai sūdytos lašišos arba upėtakio
Didelė sauja šviežių krapų

Sūriu ištepkite tortilijas ir ant jų išdėkite žuvies griežinėlius. Vienoje krašto pusėje apie 2 cm palikite laisvus. Gausiai užbarstykite smulkintų krapų. Tortilijas susukite ir ties laisvu kraštu tvirtai susmeikite (pvz.: dantų krapštukais). Tortilijų suktinukus sudėkite vieną prie kito (sudūrimo vieta turi būti apačioje). Mažiausiai 3 valandas palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami supjaustykite reikiamo pločio gabalėliais.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Kaip minėjau gaminau ne kartą šiuos suktinukus - visada gaminu iš visų pakuotėje esančių tortilijų, tad ir visus kitus produktus didinu.
2. Aš naudoju rūkytą lašišą, ne sūdytą.
3. Krapų niekada negailėkite, šios prieskoninės žolelės niekada nebus per daug.
4. Tortilijas esu tepus su įvairiais užtepais ir su pateiktu recepte, ir su varškės užtepėle su džiovintais pomidorais, ir su lydytu tepamuoju sūriu. Čia jau nelabai būtina aklai vadovautis receptu, tinka viskas kas Jums patinka, net ir paprasčiausia varškė puikiai tiks.
5. Aš pagaliukais (dantų krapštukais) net nesmeigiu jie puikiausiai laikosi ir taip, kai sudūrimo vieta atsiduria apačioje.




Recepto šaltinis: Knyga - Lengvi receptai I dalis.

2014 m. lapkričio 6 d., ketvirtadienis

Lenkiška ruginė duona

Tai mano jau trečia duona. Tikrai malonu kepti ir valgyti namuose pagamintą duoną. Prisipažinsiu kol aš prisiruošiau šią pagaminti praėjo ne viena diena...ne todėl, kad tingėčiau, tiesiog norint duoną kepti reikia tam tikro nusiteikimo, jeigu neturite ūpo ar jaučiate, kad šiandien galbūt ne Jūsų diena, net ir nepradėkite šio ilgo proceso, nes reikia laukti 3 valandas, kol pakils pirmą kartą, po to dar 1,5 valandos, kol pakils antrą kartą, kepti 35 minutes ir laukti dar kol atauš. Jokiu būdu negalima duonos gaminti, kai neturite nuotaikos, nejausite viso to malonumo, o ir duona "jaus" blogas emocijas nenorės kilti, o jeigu įdėsite dalelę širdies, viskas bus gerai ir galėsite mėgautis kvapnia ir gardžia duona. Pusryčiams tiks ji sumuštiniams, pietums prie sriubos, o vakarienei tiesiog su sviestu ar džemu. Manau kiekvienas gali didžiuotis savimi, jeigu ryžtasi kepti duoną, nesvarbu ar ji lengvai pagaminama, ar sunkiau, bet kas kepa duoną, vadinasi tikrai mėgsta gaminti ir daro tai su Meile...


225 g ruginių miltų
225 g kvietinių miltų
2 arbatiniai šaukšteliai kmynų
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
20 g šviežių mielių (7 g sausų)
150 ml šilto pieno
1 arbatinio šaukštelio skysto medaus
150 ml šilto vandens

Apibarstymui: rupaus malimo miltų

Sumaišyti miltus, kmynus ir druską, ir viduryje padaryti duobutę.
Dubenėlyje sumaišyti mieles su pienu ir medumi. Supilti į miltus. Supilti vandenį ir palaipsniui nuo kraštų įmaišyti miltus, kol susiformuos tešla.
Ant miltais pabarstyto paviršiaus tešlą minkyti 8-10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga. Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti aliejumi patepta maistine plėvele ir šiltai kildinti apie 3 valandas, kol padvigubės.
Pakilusią tešlą lengvai paminkyti, suformuoti kepalą ir įdėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Pabarstyti rupaus malimo miltais, uždengti ir kildinti, kol padvigubės - 1 - 1,5 valandos.
Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių karščio. Aštriu peiliu padaryti kepale dvi įpjovas. Kepti 30-35 minutes. Ataušinti ant grotelių.

Mano pastebėjimai:

1. Prieš gamindama šią duoną pasiskaičiau komentarus, buvo sakiusių, kad duona per daug sūri nuo 2 arbatinių šaukštelių druskos, tačiau suabejojau pasisakiusių žmonių nuomone ir gerai padariau :) Visiškai duona nebuvo sūri, pats tas.
2. Naudojau sausas mieles.
3. Ruginius miltus naudojau rupaus malimo, o kvietinius įprastus skirtus kitiems kepiniams kepti.
4. Apibarsčiau ruginiais miltais.
5. Pirmą kartą kildinau 3 valandas, paminkius ir suformavus kepaliuką - 1 valandą.
6. Kepiau naudodama funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 30 minučių.




Recepto šaltinis: Lenkiška ruginė duona

2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Bulvinės bandutės

Parduotuvėje ne kartą teko pirkti "šilkinius" kukuliukus. Šis receptas kaip tik juos ir primena, o pasigaminus daugiau irgi galima užsišaldyti. Jau antra diena iš eilės juos gaminu ir niekaip atsivalgyti negalim :) Tikrai vertas dėmesio patiekalas, labai sotus, pigus ir daug darbo nereikalaujantis. Tiesiog vieną dieną nuskuskite bulves ir išvirkite, o kitą pasidarykite visą kitą ir turėsite puikius pietus arba vakarienę. Norėdami pakeisti patiekalo skonį galite "žaisti" su padažais: sviesto ir grietinės derinukas tobulas, kumpio ir grietinės padažas - tinka. Būtinai išbandysiu su pievagrybių padažu su lydytu sūreliu ir spirgučių padažais...tikrai manau tiks ir šie. O Jūs jau pasirinkite patys kas Jums skaniau, bet manau nusivylę neliksite.


1 kg bulvių
Bulvių krakmolo (priklausomai nuo bulvių krakmolingumo)
1 kiaušinio trynio
Druskos pagal skonį

Išvirtas bulves palikite, kad atvėstų. Jas sumalkite arba naudokite specialų įrankį bulvėms trinti (geriausia būtų naudoti vakarykščias bulves).
Suplokite dubenėlyje bulves ir padalykite į 4 dalis.
Išimkite vieną dalį ir dėkite ant likusių bulvių, į tuščią vietą įberkite bulvių krakmolo tiek, kad susilygintų su likusiomis bulvėmis. Jei bulvės vandeningos, ne krakmolingos, įpilkite daugiau bulvių krakmolo, kad verdant bandutes neišsileistų. Įberkite žiupsnelį druskos, įmuškite kiaušinio trynį.
Viską gerai išmaišykite ir formuokite nedideles bandeles, o viduryje įspauskite duobutę. Kuo bandelės mažesnės, tuo bus skanesnės.
Virkite pasūdytame vandenyje, kol iškils į viršų. Išgriebkite ir patiekite.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Naudojau įrankį bulvėms trinti ir dar išbandžiau su mikseriu (trintuvu) - antgalis skirtas trinti sriubas, daryti tyreles. Man patogiau buvo rankiniu būdu.
2. Bulvių krakmolo reikia nemažai, į tuščią vietą subėriau 4 šaukštus ir dar naudojau rankas vis apsibarstyti darant bandutes, nes tešla tikrai limpa prie rankų.
3. Tik iškyla bandutės į viršų, išgriebkite iš karto jas, nes kitaip pasileis. 
4. Išeina 5 porcijos.
5. Kumpio padažą dariau taip: pakepinau 1 svogūną ir 200 gramų kumpio su sviestu (vienas šaukštas) ir tuomet įdėjau 3 šaukštus grietinės, juodųjų pipirų žiupsnelį, druskos žiupsnelį ir žinoma nepamiršau įberti krapų šiek tiek.





Recepto šaltinis: Didžioji troškinių, sriubų ir kitų šildančių patiekalų knyga, 2014 m.

2014 m. lapkričio 2 d., sekmadienis

Sutirštinto pieno keksiukai

Tobulo purumo keksiukai. Minkštučiai, švelnaus skonio, labai tinkami prie arbatos. Labai greitai paruošiami, tešlai pagaminti užtruksite apie10 minučių, tačiau visus produktus reikėtų išimti iš šaldytuvo anksčiau, kad jie būtų tinkamos temperatūros. Kepiau juos jau du kartus, pirmą kartą pagal receptą, o antrą - jau leisdama sau paeksperimentuoti, įdėjau šokolado gabaliukų, kai kuriuos puošiau migdolų lapeliais, ar perliniu cukrumi, mano išvada - šiems keksiukams priedai nereikalingi, jie geri tokie kokie yra.




120 g minkšto sviesto
100 g miltų
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
50 g miltelinio cukraus
Žiupsnelio vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
150 g sutirštinto saldinto pieno
2 didelių kiaušinių

Sviestą apie 2 minutes sukite su milteliniu cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, tada supilkite sutirštintą pieną ir išplakite iki purumo.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, išsijokite ir suberkite į sviesto ir sutirštinto pieno masę. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir išplakite masę iki purumo.
Tešlą supilstykite į keksiukų arba kekso formą, įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 170 laipsnių ir kepkite keksiukus apie 20 minučių.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Iš nurodytų produktų gaunasi 12 keksiukų.
2. Į keksiukų formeles nepamirškite įdėti keksiukų popierėlių.
3. Viską plakiau iki purumo su mikseriu - pirmu greičiu.
4. Sviestas, kiaušiniai ir kondensuotas pienas turėtų būti kambario temperatūros.
5. 150 g sutirštinto pieno pasvėrus man sudarė pusę indelio esančio sutirštinto pieno, tad iš viso indelio galite išsikepti dvigubą normą keksiukų. 
6. Kai įmušite kiaušinius į tešlą vėl pasinaudokite mikserio pagalba, kad pasiektumėte tinkamą rezultatą suteikti purumui.
7. Kai paruošite tešlą nenustebkite - ji ir turi būti neskysta, man gavosi tokia, kad nuo šaukšto į keksiukų formeles ją nustumti tekdavo su kito šaukšto pagalba. Kodėl recepte nurodyta supilstyti nežinau - galbūt tai toks išsireiškimas. 
8. Naudojau funkciją viršutinis + apatinis kaitinimas. Kepė 20 minučių.




Recepto šaltinis: Knyga - Didžioji troškinių, sriubų ir kitų šildančių patiekalų knyga, 2014 m.

Vištiena kario padaže

Prasidėjo paskutinis rudens mėnesis...dienos vis trumpesnės, gerai tik kad vis dar saulė mus lepina savo spinduliais nors ir ne šiltais...medžiai jau beveik visi be lapų, tarsi praneša, kad tuoj tuoj ateis žiema ir "atsineš" su savimi šaltį, sniegą ir gražiausias metų šventes. Tikriausiai jau visi aplankėte savo artimųjų kapus, uždegėte po žvakutę, o gal ir ne vieną. Aš turiu tokią tradiciją atvažiuoti lankyti kapų ne tuo metu, kai pats bumas ir visi tiesiog braunasi į kapus, ir stovi atrodo nesibaigiančiuose kamščiuose, o atvykti vėlai vakare, kai ramu, tylu, tamsu ir aplinkui žybčioja mažučiai žiburėliai. Gražu. Na, o jau grįžus namo geriausias būdas sušilti ir pasistiprinti šiek tiek kutenantis gomurį, be galo kvapnus vištienos patiekalas.



600 g vištienos krūtinėlės
3 skiltelių česnako
1 svogūno
3 arbatinių šaukštelių kario
1/2 arbatinio šaukštelio maltos kalendros
1/2 arbatinio šaukštelio malto kumino
1/2 arbatinio šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
300 ml natūralaus jogurto
1 skardinės konservuotų pomidorų
Druskos
Juodųjų pipirų pagal skonį
Šviežios kalendros
Aliejaus kepti

Vištienos krūtinėlę supjaustyti nedideliais kubeliais ir apibarstyti druska bei pipirais.
Svogūną ir česnaką supjaustykite, pakepinkite su šlakeliu aliejaus ir suberkite karį, kalendrą, kuminą bei papriką. Pakepinę dar keletą minučių, sudėkite vištieną, kepkite dar 5-8 minutes. Tada sudėkite konservuotus pomidorus, pakaitinkite dar 5-10 minutes, prieš pabaigą supilkite jogurtą, gerai viską išmaišykite, jei reikia, pagardinkite druska bei pipirais.
Prieš patiekdami apibarstykite šviežia kalendra.
Patiekite su ryžiais.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Naudojau didelę skardinę konservuotų pomidorų arba galite naudoti dvi mažas, kaip jau jums patogiau, nes receptas nenurodė konkretaus dydžio konservuotų pomidorų, o pomidorai yra gėris, tad nepagailėjau.
2. Apkepti svogūnus, česnakus bei vištieną naudojau alyvuogių aliejų.
3. Receptas nurodo - 4 porcijas, bet man užteko 6, tai manau labai priklauso nuo pomidorų kiekio.





Recepto šaltinis: Knyga - Lengvai paruošiami valgiai, 2013 m.