2014 m. rugpjūčio 14 d., ketvirtadienis

Braškių pyragas

Šis kepinys labai vasariškas. Ir tie, kas dar vis nori pagriebti bėgančią vasarą už "uodegos" šis pyragas labai tinkamas. Jį galima kepti ir rudenį, ir žiemą tik teks tuomet naudoti šaldytas uogas. Pyrago tešla iškepta buvo trapi ir labai priminė sviestinius sausainius :) Labai skani ir manau verta išbandyti su kitais įdarais.



Tešlai:

200 g sviesto
100 ml cukraus
500 ml kvietinių miltų
1 kiaušinis
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus

Įdarui:

200 ml grietinės
3 kiaušiniai
150 ml cukraus
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
300 ml braškių
50 g migdolų drožlių

Kambario temperatūros sviestą iki purumo išsukite su cukrumi. Sudėkite kiaušinį, miltus, vanilinį cukrų ir gerai išmaišykite. Tešlą prispauskite prie apvalios 26-28 cm skersmens išardomos skardos, išklotos kepimo popieriumi, dugno ir kraštų. 15 minučių laikykite šaldytuve.
Grietinę sumaišykite su kiaušiniais, suberkite paprastą cukrų ir vanilinį cukrų, dar kartą sumaišykite. Ant tešlos sudėkite perpus perpjautas uogas, supilkite grietinės mišinį. Ant viršaus užbarstykite migdolų drožlių. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių.



Mano pastebėjimai:

1. Kiaušinį tešlai irgi naudojau kambario temperatūros.
2. Skardą naudojau 26 cm skersmens.
3. Tešlą laikiau 30 minučių šaldytuve.
4. Grietinę naudojau 30 % riebumo.
5. Braškių ml nematavau, tiesiog perpjoviau per pusę tiek kiek reikėjo padengti visą tešlos dugną, todėl patarčiau jų turėti daugiau, bus per daug galėsite tiesiog jas suvalgyti.
6. Migdolų drožlių sunaudojau 60 g (du pakeliai nedideli). 
7. Įdaras bus labai skystas, tad nenustebkite.
8. Pyragas kitą dieną pabuvęs šaldytuve tapo skanesnis, beje įdare man per daug jaučiasi kiaušinis, tad šioks toks minusas šiam pyragui būtų, nes slopina šiek tiek braškių skonį. 





Recepto šaltinis: Lengvi receptai III knyga. 

2014 m. rugpjūčio 13 d., trečiadienis

Apelsininis aguonų pyragas

Šį receptą radau atsitiktinai klaidžiodama po interneto platybes ir ieškodama kažko su apelsinais. Labai skanus pyragas ir kas svarbiausia greitai pagaminamas. Siūlyčiau nepatingėti pasigaminti šokoladinio užpilo ant pyrago, nes jis pats tikrai nėra saldus, žinoma čia dar priklauso ir nuo apelsinų rūgštumo, jeigu jie labai saldūs, tai saldumo būtų per akis ir be užpilo, visgi man jis labai tiko ir patiko...Apelsinai ir šokoladas tikrai labai tinkamas derinys.





Pyragui reikės:

200 g sviesto
200 g cukraus
1 1/2 stiklinės miltų
1 1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 apelsinų
50 g aguonų
3 kiaušinių

Užpilui reikės:

100 g juodojo šokolado
100 ml tirštos grietinėlės
50 g sviesto

Sviestą šiek tiek patirpiname (galite mikrobangų krosnelėje), kad taptų maišomas šaukštu. Tuomet suberiame cukrų ir gerai išmaišome. Po vieną įmušame kiaušinius ir po kiekvieno gerai išmaišome. Suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, vėl viską gerai sumaišome. Suberiame aguonas, vėl išmaišome, kad pasiskirstytų jos po visą tešlą. Nuo apelsinų nutarkuojame žieveles (stenkitės be baltosios dalies) ir sudedame jas į tešlą. Išspauskite sultis iš abiejų apelsinų ir jas supilkite į tešlą, išmaišykite. Tešla bus skysta, tačiau tokia ji ir turi būti.
Tešlą pilkite į apvalią kepimo formą (geriausia 20 cm skersmens), padengtą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Iškepusį pyragą palikite atvėsti formoje.
Kol pyragas vėsta gaminame užpilą.
Grietinėlę supilkite į puodą ir beveik užvirkite. Į dubenį sudedame smulkintą šokoladą, sviestą ir užpilame grietinėle, paliekame 1 minutę pastovėti. Tuomet viską išmaišome iki vientisos masės ir šaukštu ar konditeriniu maišeliu užpilame masę ant pyrago, paliekame atvėsti.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Naudojau 26 cm skersmens apvalią formą.
2. Grietinėlė 35%.
3. Kai užpilate šokoladu, pyragą statykite į šaldytuvą, tačiau galite pabandyti ir kitą variantą šokoladą pilkite ne ant pyrago, o kai patieksite šalia jo, tuomet bus tiesiog šokolado padažas.
4. Papildomai dar užbarsčiau cukraus pudra.




Recepto šaltinis: Apelsinų pyragas su aguonomis

2014 m. rugpjūčio 12 d., antradienis

Salotos su obuoliais ir graikiniais riešutais

Tiems kam patinka riešutai, šios salotos tikrai patiks. Tiesa, pasakius karamelizuotus riešutus taip ir norėjosi suvalgyti vienus, o vaikams netgi geriau neduoti paragauti, kol salotos nepagamintos, nes po to tik ir suksis aplinkui, kaip bitė prie medaus...





Reikės:

gūželės romaninių salotų
1 saldaus obuolio
didelės saujos graikinių riešutų
1 1/2 šaukšto cukraus
1 šaukšto vandens
2 šaukštų citrinos sulčių
1 šaukšto rapsų ar saulėgrąžų aliejaus

Pirmiausia karamelizuokite riešutus. Į keptuvę suberiame cukrų, pilame vandenį. Jeigu atrodo, kad vandens trūksta galite įpilti daugiau. Beriame riešutus ir maišydami kaitiname. Vanduo išgaruos, o karamelė padengs riešutus. Tik nesudeginkite. Apkepintus riešutus suberiame ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės, tegul atvėsta.
Salotas nuplauname ir supjaustome (suplėšome) didesniais gabalais.
Obuolį supjaustome plonomis riekelėmis. Apšlakstome 1 šaukštu citrinos sulčių, kad nepajuoduotų.
Į lėkštes dedame salotų lapus, obuolio skilteles, apibarstome riešutais ir užpilame užpilu, kuris yra iš 1 šaukšto aliejaus ir 1 šaukšto citrinų sulčių mišinio.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Dėjau 2 obuolius ir 2 dideles saujas karamelizuotų graikinių riešutų ir jeigu atvirai, tai reikėjo manau dėti 3 saujas, labai jau skanūs jie. 
2. Vandens pyliau 5 šaukštus, nes buvo daugiau riešutų, jis išgaravo, tad net įpylus ir per daug vandens niekas nepasikeis, tiesiog ilgiau reikės laukti kol išgaruos. Kai apkepsite riešutus, ant kepimo popieriaus paskleiskite juos, o nesupilkite į krūvelę, mat sulips vėsdami.
3. 1 šaukšto citrinos sulčių man neužteko obuoliams apšlakstyti, tad tiesiog spausdama citriną apipyliau, todėl kiek tai šaukštų sudarė nepasakysiu.
4. Užpilo atskirai negaminau, kadangi obuoliai jau buvo sulaistyti pakankamai nemažu citrinos kiekiu, tiesiog išdėliojusi salotas į lėkštes (man gavosi 4 porcijos) kiekvieną apšlaksčiau aliejumi (aliejaus reikėjo tikrai daugiau negu 1 šaukšto kaip siūlo receptas).





Recepto šaltinis: Beatos virtuvė: Daugiau daržovių. 2013 metų knyga.

2014 m. rugpjūčio 11 d., pirmadienis

Varškės ir jogurto tortas su braškėmis

Lengvai pagaminamas ir dar lengviau suvalgomas tortas. Labai gerai, kad nereikia jo kepti ypač kai lauke karaliauja karštis ir nesinori nieko gaminti orkaitėje. Vietoje braškių galite dėti avietes ar mėlynes, o jeigu bandysite su vyšniomis, na reikėtų tuomet papildomai į jogurto sluoksnį įberti cukraus. Pats varškės ir jogurto sluoksnis nėra saldus, tad kam aktualus saldumas reikėtų koreguoti cukraus kiekį, man asmeniškai saldumo netrūko. Reikėtų paminėti, kad jeigu jūsų pasisėdėjimas vyksta lauke, iš šaldytuvo neškite prieš pat patiekiant, nes šis tortas nelabai draugauja su karščiu ar tiesioginiais saulės spinduliais. 



Torto pagrindui:

200 g šokoladinių sausainių
120 g sviesto

Varškės ir jogurto sluoksniui:

400 g varškės
250 ml natūralaus jogurto
200 ml riebios grietinėlės
150 g cukraus
40 g želatinos
2 pakeliai vanilinio cukraus
2 šaukštai citrinų sulčių

Puošimui:

300 g braškių
Mėtos lapelių (nebūtina)

Sausainius sutrinkite kočėlu, trupinius sumaišykite su lydytu sviestu. Mišinį suverskite į kepimo popieriumi išklotą apvalią formą. Tolygiai paskirstykite, suspauskite ir statykite į šaldytuvą. Želatiną užpilkite vandeniu ir 10 minučių pabrinkinkite. Jogurtą ir varškę išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Puode įkaitinkite citrinų sultis, sudėkite brinkintą želatiną ir maišydami kaitinkite, kol ištirps, tik neužvirkite. Tirpalą atsargiai įmaišykite į varškės kremą ir padėkite šaltai. Kai pradės stingti, įsukite į kremą iki standumo išplaktą grietinėlę. Paruoštą kremą sukrėskite ant sausainių. Dėkite į šaldytuvą 4 valandoms.
Nuplautas ir nusausintas braškes supjaustykite plonomis riekelėmis ir išdėliokite ant sustingusio torto viršaus. Puoškite mėtų lapeliais.

Mano pastebėjimai:

1. Pateikiu savo pastebėjimus gaminant, nes man kartais originalūs receptai (jų kilmę visada nurodau), kuriuos gaminu kelia abejonių. Dažniausiai pirmą kartą gamindama stengiuosi nieko nekeisti, o antrą kartą jau būnu pasižymėjusi man netikusius variantus ir gaminu pakeitusi kas netiko.
2. Pagrindui naudojau Selga sausainius.
3. Varškę naudojau 15% (Dvaro).
4. Grietinėlė 35%.
5. 20 g želatinos man pilnai užteko, viskas sustingo.
6. Bėriau 1 arbatinį šaukštelį vanilinio cukraus, man tiek pilnai užtenka kepiniuose, kad būtų jaučiamas jo aromatas.
7. Man prireikė 500 g braškių.
8. Užpyliau dar paviršių želė padarytą iš pakelio, kad paviršius blizgėtų
9. Tortui naudojau išardomą tortinę 26 cm skersmens.
10. Kai pagaminau pagrindą torto, jį šaldytuve laikiau 30 minučių.
11. Jogurtą ir varškę išsukau su mikseriu, tad pati masė tapo glotni ir kreminės konsistencijos.
12. Tortas tikrai sustingo per 4 valandas, tad paruošę jį ryte, mėgautis galite jau per pietus prie kavos puodelio.






Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas. Sūrio valgiai. 2014 m. spec numeris.

Kokosų ir bananų kokteilis

Norite kažko gaivaus karštą vasaros dieną? Rekomenduoju tuomet pasigaminti šį kokteilį. Šis gėrimas yra ir sotus, tad jeigu labai jau skubate ir neturite laiko pusryčiams, bent tokį gardėsį išgerkite. Ne 6iaip sau turbūt yra sakoma, svarbiausias dienos maistas yra pusryčiai.




6 nedideli šaldyti bananai
400 ml ( 1 skardinė) kokosų pieno
200 ml pieno
2 šaukštai cukraus (nebūtinai ir be jo saldu)

Visus produktus supilame į elektrinį plaktuvą ir įjungiame porai minučių, kad viskas pavirstų tirštu gardžiu kokteiliu.

Skanaus...

Mano pastebėjimai:

1. Prieš šaldydami bananus kameroje juos supjaustykite gabaliukais, tuomet nereikės vargti pjaustant. Nes plaktuvas lengviau susitvarko su mažesniais gabaliukais.
2. Cukraus bėriau 4 šaukštus, nes papildomai pyliau 200 ml pieno, mat man norėjosi ne tokio tiršto kokteilio, tad šį procesą koreguokite patys, pagal savo nuožiūrą. 
3. Pieną pyliau 3,5% riebumo.




Recepto šaltinis: Beatos virtuvė. I knyga.

2014 m. rugpjūčio 10 d., sekmadienis

Amerikietiški blyneliai

Šiuos blynus jau kepu ne pirmą ir tikrai ne paskutinį kartą. Kepdami juos vasaros pusryčiams valgykite su uogomis ar skystu medumi, žiemą galite tiekti su papjaustytais šalia bananais ir klevų sirupu...bus tikrai idealūs pusryčiai.



1 ir 1/4 stiklinės miltų
1 kiaušinis
1 ir 1/4 stiklinės kefyro arba raugintų pasukų
1/4 stiklinės cukraus
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
1 arbatinis šaukštelis sodos
1/4 stiklinės aliejaus
druskos pagal skonį

Viename dubenyje sumaišome sausus produktus, kitame skystus. Tuomet palaipsniui skystus produktus pilame ant sausų ir sumaišome viską iki vientisos masės. Keptuvę gerai įkaitiname, tuomet ant silpnos ugnies kepame blynelius. Kepant jokių papildomai riebalų nenaudojame.

Mano pastebėjimai:

1. Stiklinę naudojau 200 ml. 
2. Sodą pakeičiau į 1 arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.
3. Aliejų pyliau saulėgrąžų.
4. Blynai labai išsipučia, todėl pilnai užtenka vienam blynui 1 šaukšto tešlos pilti.
5. Iškepę jie labai purūs, tačiau šalia jų rekomenduoju kažką patiekti, nes vienus valgyti pakankamai sausa būtų...






Recepto šaltinis: Amerikietiški blyneliai





2014 m. rugpjūčio 9 d., šeštadienis

Sviestiniai sausainiai

Vartydama savo namų bibliotekoje sukauptus užrašus ir užtikusi šių sausainukų receptą paskubėjau, kuo greičiau išbandyti. Tirpstantis burnoje gardėsis, kitaip net ir negalėtum įvardinti...Jeigu norite, kad jie būtų dar saldesni prieš kepdami užbarstykite cukrumi. 






250 g miltų
150 g sviesto
100 g miltelinio cukraus
1 kiaušinis
1 arbatinis šaukštelis nutarkuotų citrinų žievelių
žiupsnelis druskos
pagal skonį vanilinio cukraus

Miltus, druską, miltelinį ir vanilinį cukrų persijokite ant didelės lentos, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles. Iš birių produktų suformuokite kauburėlį, o į jame padarytą duobutę įmuškite kiaušinį, aplinkui išdėliokite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Viską sukapokite peiliu iki trupinių. Rankomis suminkykite kietą tešlą.
Iš tešlos suformuokite rutulį, jį suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve.
Ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite nestorą tešlą. Iš jos norimos formos puodeliu ar formele išspauskite sausainius. Juos išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagels.
Tiekite atvėsintus.

Mano pastebėjimai: 

1. Sviestą palaikiau 30 minučių kameroje, prieš supjaustant gabaliukais.
2. Vanilinio cukraus bėriau 1 nubrauktą arbatinį šaukštelį, tikrai užteko suteikti aromatui.
3. Minkant tešlą rankomis ji labai greitai minkštėja, todėl kuo greičiau padarysite vientisą masę tuo geriau.
4. Pagamintą tešlą 30 minučių laikiau kameroje.
5. Kepiau 15 minučių (apatinis + viršutinis kaitinimas).





Recepto šaltinis: Ji žurnalas.




Graikiškos salotos

Rugpjūtis - paskutinis vasaros mėnesis, tad dabar kuo daugiau valgykit daržovių, vaisių ir uogų...Kaupiam vitaminų atsargas, o salotos tam labai tinkamas būdas. Supjausčius daržoves, salotas padažu apipilkite tik prieš valgant. Galite jomis mėgautis užgerdami vynu, labai tinka ir prancūziškas batonas.




Salotoms:

4 pomidorai
1 ilgavaisis agurkas
3 raudonieji svogūnai
200 g fetos sūrio
125 g juodųjų alyvuogių be kauliukų

Padažui:

100 ml alyvuogių aliejaus
3 šaukštai raudonojo vyno acto
1 arbatinis šaukštelis raudonėlių
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
2-3 skiltelės česnako

Sumaišykite iš pateiktų produktų padažą. Pomidorus supjaustykite skiltelėmis. Pusgriežiniais supjaustykite agurką. Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Salotas dėkite į atskiras lėkštes: iš pradžių pomidorus ir agurkus, ant jų - svogūnus, fetos kubelius ir alyvuoges. Užpilkite padažu ir patiekite.

Skanaus...


Mano pastebėjimai:

1. Geriausia visus produktus susipjaustyti ir susidėti į atskirus dubenėlius, tada tiesiog prieš patiekiant iš kiekvieno dėti sluoksniuojant į lėkštes. Tik nemaišykite jų!
2. Produktų kiekį galite keisti, priklausomai nuo valgytojų skaičiaus. Aš dėjau tik 2 svogūnus. Juodųjų alyvuogių sunaudojau 150 g, tai sudaro pusę indelio, nes jie dažniausiai būna po 300 g. Papildomai dar įpjausčiau petražolių.
3. Patiekiau su orkaitėje skrudinta ciabatta (čiabata), kuri buvo aplieta alyvuogių aliejumi, apibarstyta česnako gabaliukais ir druska. 





Recepto šaltinis: Lengvi receptai I knyga.