2014 m. balandžio 27 d., sekmadienis

Agurkų "valtelės"

Ideali idėja vaikų šventei, arba jeigu jūsų vaikas niekaip nenori valgyti paprastos varškės galite ją paruošti tokiu būdu. Galite įkomponuoti ir kitų daržovių, pvz.: vyšninių pomidorų, saldžiosios paprikos supjaustytos juostelėmis, svogūnų laiškų. Aišku, jeigu jau labai nenorite skobti agurkų, galite paprasčiausiai viską supjaustyti kubeliais ir sumaišyti su varške ir labai puiki užtepėlė ant juodos duonos ar skrebučio.



4 agurkai (trumpų)
200 g varškės
50 g karštai rūkyto kiaulės kumpio
4 ridikėliai
2 česnakų skiltelės
Petražolių
Kelių mėtos šakelių
Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Druskos pagal skonį

Agurkus nuplaukite ir padalinkite išilgai pusiau, išskobkite sėklas ir dalį minkštimo.
Agurkų minkštimą supjaustykite ir sumaišykite su varške. Suberkite smulkintas žoleles, dėkite trintus česnakus, pagardinkite pipirais, druska ir išmaišykite.
Įdaru užpildykite agurkų puseles. Viršų prismaigstykite ridikėlių griežinėlių ir kumpio juostelių.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Kai apsipirkinėjau neradau tuo metu trumpųjų agurkų, todėl šiam patiekalui panaudojau 1 ilgąjį agurką, gavosi ne "valtelės", o visa "valtis" :) 
2. Vietoj mėtų naudojau krapus, man krapai - gėris. Beje, krapuose gausu vitamino C.




Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas. Velykų vaišės. 2014.

2014 m. balandžio 26 d., šeštadienis

Keptų morkų ir vištienos salotos

Šios salotos pas mane namuose galima sakyti dažnas "svečias'', gaminu ir gaminu. Žinokite jos niekaip neatsibosta! Vieną kartą teko net daryti iš karto pakartojimą, aišku Jums turbūt įdomu kodėl gi aš nepasidariau dvigubos porcijos? Na, tai aš dariau, bet ir jos neužteko :) Šios salotos man tikras atradimas, tik pripažinsiu darbo, tai prie jų yra. Žinoma, viską galima pasidaryti per dvi dienas, t.y. pirmą dieną viską išsikepti, išsivirti ryžius ir kitą dieną beliks tik sumaišyti viską, bet jeigu atvirai, man patinka tos dienos kepimo morkos, o ne pastovėjusios dieną, todėl vištą ruošiuosi prieš dieną, o morkas kepu tą dieną, kai jau ruošiu patiekalą. Beje, šių salotų padažas - tikras Gėris, aš jį dažnai pagaminu ir prie lavašo, ar tortilijų, idealiai tinka. Kokie dar pliusai šio patiekalo? Tikrai sočios salotos, nors padažas ir "lengvas", bet ryžiai, vištiena ir visos kitos daržovės pasotins Jūsų pilvus tikrai. Nepaminėjau, bet šios salotos tinkamos įsidėti į kelionę, ar darbą. Tik patarimas būtų toks, kad padažą įsipilkite į atskirą indelį ir prieš valgydami jau užsipilkite norimą jo kiekį. Taigi, išvados: Skanu! Sotu! Spalvinga! Sveika! 



5 vidutinio dydžio morkos
1/2 arbatinio šaukštelio kmynų
1/2 arbatinio šaukštelio prieskoninių žolelių mišinio
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
100 g ryžių (pateiktas svoris nevirtų ryžių)
200-300 g keptos vištos (arba rūkytos)
10 vyšninių pomidoriukų
1 dosni sauja gražgarsčių (arba špinatų)
Druskos pagal skonį
Juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:


4 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas medaus
1 arbatinis šaukštelis grūdėtųjų garstyčių
3 šaukštai baltojo vyno acto
Druskos pagal skonį
Juodųjų pipirų pagal skonį


Morkas nuskutame ir supjaustome storais šiaudeliais. Jas dedame į karščiui atsparų indą, pabarstome kmynais, prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir apipilame šaukštu aliejaus. Kišame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 minučių. Kai iškeps, ataušiname.
Ryžius išverdame, kaip nurodyta ant pakuotės. Išvirusius perliejame šaltu vandeniu ir paliekame nuvarvėti.
Vištą supjaustome nedideliais gabaliukais. 
Ryžius sudedame į dubenį, ten pat - atvėsusias morkas. Gražgarsčių lapus ir per pusę perpjautus pomidoriukus taip pat sudedame į dubenį.
Padažui visus produktus sumaišome ir supilame ant paruoštų salotų.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Dedu 4 morkas, daugiau niekada nededu nes ir taip jų pakankamai daug būna.
2. Kepdama morkas bėriau 1 arbatinį šaukštelį kmynų ir 1 arbatinį šaukštelį krapų, ir 1 arbatinį šaukštelį petražolių, nes tokiam kiekiui morkų atrodė mažokai prieskonių nei nurodo receptas. Juodųjų pipirų užbarsčiau 0,5 arbatinio šaukštelio. Alyvuogių aliejaus užpyliau 3 šaukštus. Nepamirškite visus prieskonius ir aliejų išmaišyti, kad pasiskirstytų ant visų morkų tolygiai. Morkas visada kepu 30 minučių, bet tai labai priklauso ar storus šiaudelius susipjaustysite. 
3. Jeigu neturite keptos vištienos galite arba ją išsikepti iš vakaro, arba kepti kartu su morkomis. Šioms salotoms visada kepu arba 4 vištos šlauneles, arba 2 vištienos ketvirčius.
4. Naudoju špinatus, nes man labai jie patinka :) Jų įdėjau tikrai negailėdama 2-3 saujas. 
5. Padažo kiekį visada didinu, man jis labai skanus, tad ant salotų užsipilam jo negailėdami. Bent man pagal nurodytas proporcijas labai jo per mažai tokiam kiekiui salotų.
6. Vietoj baltojo vyno acto naudoju citrinos sultis, labai tinka jos čia. 
7. Jeigu neturite pomidoriukų, puikiai tiks ir įprasti pomidorai.
8. Recepte nurodoma, kad užtenka 4 asmenims. Bet tai labai priklauso nuo valgymo įpročiu, nes vieni valgo daugiau, kiti mažiau. Mums užteko 6 asmenims.






Recepto šaltinis: Knyga - Beatos virtuvė, 2009 m.











2014 m. balandžio 25 d., penktadienis

"Sniego kamuolėliai"

Per šventes ir ypač Valentino dieną labai populiarus saldainis Rafaelo, tikriausiai dėl jo tokios įtikinamos reklamos: "geriau už tūkstančius žodžių" :) Na, tai šiam skanėstui tikrai irgi nereikia žodžių...




200 g varškės
100 g kokosų drožlių
100 g miltelinio cukraus
vanilinio cukraus žiupsnelis
12 lazdyno riešutų

Riešutus beriame į sausą keptuvę ir nuolat maišydami skrudinkite, kol ims trūkinėti luobelė. Tuomet riešutus suberkite ant rankšluosčio, uždenkite juo ir gerai patrinkite, kad luobelė nubyrėtų.
Varškę sumaišykite su milteliniu cukrumi ir kokosų drožlėmis, šiek tiek jų palikite apvoliojimui. Galite pagardinti vaniliniu cukrumi.
Iš paruošto mišinio formuojam kamuoliukus, į vidų nepamirštam įspausti po riešutą ir apvoliojam kokosų drožlėse.

Skanaus!

Gaminau juos antrą kartą, tai pastebėjimai būtų tokie: 

1. Skaniau su 15 proc. varške.
2. Miltelinio cukraus bėriau 60 g, nes man iš visos normos per saldu buvo labai, todėl siūlyčiau paragauti vis įdedant po truputį, nei visą iš karto supilti.
3. Man prireikė 20 lazdyno riešutų, nes norėjosi jų mažesnių.
4. Galite apvolioti juos ne tik kokosų drožlėse, vaikams labiau patinka spalvoti tortams skirti papuošimai, bet jie sunkiau prilimpa, tad aš formuodama rutuliukus šiek tiek ant pirštų galų užsitepdavau grietinės. Šį metodą galima naudoti ir kokosų drožlėse apvoliojant, tada storesnis sluoksnis prie kamuoliuko prilips.
5. Vanilinio cukraus nedėjau.




Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas. Pietūs per pusvalandį. 2013.

2014 m. balandžio 24 d., ketvirtadienis

Šaltibarščiai

Orai šiuo metu, tokie pasakiški...ir šilti, tad galima prisiminti ir pasigaminti šaltibarščius. Šįmet dar pirmą kartą juos valgau, bet tikrai ne paskutinį, tad sezonas mano namuose jų jau atidarytas ir žinoma nepamiršau šviežių bulvyčių patiekti šalia...:) Skanaus!



3 burokėliai (virti)
1 agurkas (tas ilgasis)
300 g svogūnų laiškų
1 litras kefyro
300 g grietinės (30 proc.)
2 virti kiaušiniai
Krapai (nepagailėkite)
Druskos pagal skonį
Vandens

Vandenį (jo pilu tiek kokio tirštumo ir kokio kiekio norisi šaltibarščių) ir kefyrą supilame į puodą, kuriame gaminsime šaltibarščius. Dedame grietinę ir gerai išmaišome. Supjaustome svogūnų laiškus, agurką, krapus, kiaušinius ir sudedame į puodą. Burokėlius sutarkuojame ir taip pat sudedame į puodą. Išmaišome ir pagardiname druska.

Kartais šaltibarščius ruošiu su marinuotais burokėliais obuolių sultyse, labai tinkamas variantas jeigu neturite virtų burokėlių. 

2014 m. balandžio 20 d., sekmadienis

Šašlykai

Visi šiandien buvo tikriausiai pasinėrę į tvarkymąsi namie...įvairių skanėstų gamybą, ar dažė margučius...o mes tuo tarpu su vaiku paišėm margučius su kreidelėm, tik gaila suvalgyti, tai negalėjom :) Bet tam kuo puikiausiai tiko šašlykai. Nieko nėra geriau, nei pagaliau sušilęs oras, gamta ir piknikai. Kiekvieną kartą gamindama marinatą dedu viską iš akies ir ko tuo metu norisi, jeigu aštriau nepagailiu česnako ar aitriosios paprikos, jeigu švelniau mažinu juodųjų pipirų ir kitų aitresnių prieskonių. Šį kartą gaminau štai taip...



Reikės:

1 kg kiaulienos sprandinės
1 šaukšto krapų
2 arbatinių šaukštelių maltos saldžiosios paprikos
2 svogūnai
4 skiltelės česnako
0,5 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
druskos pagal kiekvieno asmeninį skonį ir norą
2 šaukštai obuolių acto

Kiaulienos sprandinę supjaustome tokiais gabaliukais, kokius norėsime verti ant iešmų. Mėsą dedame į indą, kuriame marinuosite ją. Svogūnus nulupame ir supjaustome pusžiedžiais. Česnako skilteles smulkiai supjaustome. Česnaką ir svogūnus dedame ant mėsos, suberiame visus prieskonius. Užpilame vandens tiek, kad mėsa būtų šiek tiek apsemta ir supilame actą, viską gerai išmaišome ir paliekame 4 valandoms. Na, o toliau mauname mėsą ant iešmų ir kepame.

Skanaus!

P.S. Gražių, linksmų, saulėtų ir žinoma skanių Velykų visiems...





2014 m. balandžio 18 d., penktadienis

Itališka vištiena

Paprastas patiekalas, viens du ir jau ant stalo garuoja puikūs pietūs. Reikės tik palaukti kol išvirs spagečiai, ryžiai ar kitas pagal jūsų pasirinkimą garnyras. Skanaus!!! 


2 vištų krūtinėlės
100 g sūrio
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas pomidorų pastos
2 česnakų skiltelės
raudonėlių žiupsnelis
maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį

Vištieną supjaustyti mažais kubeliais ir greitai pakepti keptuvėje su 2 šaukštais aliejaus. Tada įdėkite pomidorų pastą, susmulkintas česnako skilteles, prieskonius ir tarkuotą sūrį. Viską išmaišykite ir pakaitinkite, kol sūris išsilydys.

Kam norisi, kad būtų daugiau padažo siūlyčiau dėti daugiau pomidorų pastos ir sūrio. Kam nepatinka pomidorų pastos skonis (teko sutikti tokių žmonių) keiskite pomidorų padažu arba tiesiog naudokite šviežius pomidorus, nulupkite odelę, sutrinkite juos ir patroškinkite su vištiena šiek tiek, arba galite konservuotus smulkintus pomidorus naudoti, tuomet nuo jų skysčio irgi bus daugiau padažo, visgi tada siūlyčiau įdėti daugiau sūrio. 


Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas. Pietūs per pusvalandį. 2013 m.

2014 m. balandžio 17 d., ketvirtadienis

Šokolado gardėsis

Šokoladą aš tiesiog dievinu...Labiausiai man patinka juodasis. Žinoma neatsisakau ir baltojo šokolado ar su kokiais įdarais, bet jeigu galiu rinktis visuomet pirmiausia imsiu juodąjį be jokių papildomų sudedamųjų dalių. Tikriausiai daugelis žinot, kad ir sveikatai jis naudingesnis. Žinoma šį skanėstą gaminant galite improvizuoti, dėti kitokių riešutų, arba kitokių džiovintų vaisių, pvz.: džiovintų melionų, džiovintų ananasų ir panašiai. Taip pat galite išbandyti vien tik su baltuoju šokoladu. Improvizacijai ir vaizduotei neribotos galimybės :) Labai skanu.



200 g juodojo šokolado
100 g baltojo šokolado
150 g papajų cukatų
150 g džiovintų spanguolių
100 g migdolų
50 g pistacijų
50 g migdolinių sausainių

Susmulkinkite sausainius ir sumaišykite juos su riešutais bei džiovintais vaisiais. Paruoštu mišiniu užpildykite keksiukų formeles.
Sutrupinkite juodąjį šokoladą, dubenį su juo įstatykite į karšto vandens indą ir ištirpinkite. Lydytą šokoladą lygiomis dalimis supilstykite į mišiniu užpildytas formeles.
Tada ištirpinkite baltąjį šokoladą ir išpilstykite lygiomis dalimis į formeles.
 Pamaišykite mediniu pagaliuku, kad šokoladas gražiai susilietų ir subėgtų į visus tarpelius. Užstingdykite.

Sausainius galite naudoti ir kitus, jeigu neturite migdolinių. Vietoj migdolų naudojau anakardžių riešutus, tad juos dar pasmulkinau. Keksiukų formelės turėtų būti silikoninės, tada labai lengva juos išimti kai sustingsta. Mano pastebėjimas būtų toks, kad šokolado reikėtų daugiau arba šiek tiek jo įpilti į formelę tada dėti mišinį riešutų ir džiovintų vaisių ir tada vėl užpilti šokoladu, nes jeigu, kuris nors gabaliukas bus nepaliestas šokolado jis tiesiog išimant iškris. Šaldytuve laikiau 30 minučių. 




Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas 2014/02

2014 m. balandžio 16 d., trečiadienis

Makaronų lizdeliai grietinėlės padaže

Paprastas patiekalas, greitai pagaminamas, tad net po darbo neužtruksite gamindami vakarienę. Originalus receptas nurodo, kad užtenka 4 asmenims, bet jeigu susirinkusieji nėra labai alkani tikrai pamaitinsit ir 6 asmenis. Labai tiktų patiekti šalia šviežių salotų.



Reikės:
12 makaronų lizdelių
 fermentinio sūrio

Įdarui:
300 g faršo
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
1 šaukštas pomidorų padažo
1 šaukštas garstyčių
krapų, juodųjų pipirų ar kitų mėgiamų prieskonių
druskos

Padažui:
1 svogūnas
2 šaukštai sviesto
1 šaukštas miltų
1 šaukštas garstyčių
3 šaukštai grietinėlės
3 skiltelės česnako
krapų ar petražolių
druskos

Įdarui faršą gerai išmaišyti su smulkintu svogūnu, smulkintais česnakais, prieskoniais, druska, pomidorų padažu ir garstyčiomis. Įdaryti nevirtus makaronų lizdelius, šiek tiek paspaudžiant, kad pasiskirstytų tolygiai faršas.
Ištirpinti keptuvėje sviestą ir pakepti smulkiai pjaustytą svogūną. Suberti miltus ir pakepinti maišant 1 minutę. Sudėti garstyčias, pilti grietinėlę ir užvirti. Dėti lizdelius į padažą, apibarstyti tarkuotu sūriu. Iki lizdelių viršaus pripilti verdančio vandens ar sultinio, pasūdyti pagal skonį, suberti stambiai supjaustytas česnako skilteles, žalumynus, uždengti dangčiu ir virti 15-20 minučių.

Mano pastebėjimai:

1. Naudojau kiaulienos faršą.
2. Garstyčias dėjau grūdėtas (Dižono), labai mėgstu šias garstyčias dėl savo tekstūros, kas dar nėra bandęs jų labai rekomenduoju išbandyti.
3. Grietinėlės įpyliau 250 ml - 13 procentų riebumo.
4. Sūrio barstykite pagal savo poreikius, tačiau galite orientuotis pirkdami, kad reikės 100-200 gramų.
5. Viriau 30 minučių.






 Recepto šaltinis: čia

2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Burokėlių sriuba

Šiandien pas mane karaliavo burokėliai. Niekam net nereikia pristatinėti jų, visi nuo vaikystės žino šią sriubą. Vieni ją verda su mėsos gabaliukais, kiti su kukulaičiais, treti mėsos iš viso nededa, aš ją esu virus ir su šonkauliukais, o šiandien mėsos akordą muš šoninė.



100 g šaltai rūkytos šoninės
1 svogūnas
2 morkos (vidutinio dydžio)
1 saliero lapkotis
2 bulvės
3 nedideli burokėliai
1,5 litro sultinio arba vandens
2 šaukštai pomidorų pastos
1 laurų lapas
1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų kalendrų
1 šaukštas balzaminio acto
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį

Nedideliais gabaliukais supjaustome šoninę ir pakepiname keptuvėje. Svogūną smulkiai supjaustome ir pakepiname su šonine. Morkas supjaustome kubeliais, saliero lapkotį taip pat susmulkiname. Morkas ir salierus dedame į keptuvę šalia šoninės ir svogūnų ir pakepame 5 minutes.
Bulves nuskutame ir supjaustome. Burokėlius taip pat nulupame ir supjaustome kubeliais ar lazdelėmis.
Keptuvės turinį supilame į puodą, ten pat dedame bulves ir burokėlius. Viską užpilame sultiniu arba vandeniu. Įdedame pomidorų pastos, laurų lapą, įberiame kalendrų ir paliekame virti kol bulvės bei burokėliai suminkštės. Pabaigoje pilame acto, beriame druskos, jeigu trūksta ir pipirų.
Patiekti galite su grietine.


Jeigu burokėlius naudosite jau virtus, juos suberkite tada kai bulvės jau bus beveik išvirusios. Kai kepinau šoninę ir svogūnus įpyliau 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Iš nurodytų produktų užtenka 4 asmenims.


Recepto šaltinis: Beatos virtuvė. I knyga

2014 m. balandžio 14 d., pirmadienis

Raudonųjų lęšių sriuba

Kas neragavo lęšių siūlyčiau ištaisyti šią klaidą ir pasigaminti šios sriubos. Juose gausu vitamino B, geležies, cinko, baltymų. Be to iš visų ankštinių augalų jie išverda greičiausiai. Jeigu kam įdomu koks skonis, tai bent jau man primena žirnius, o juos manau visi jau yra ragavę. Pagal nurodytus produktus sriubos užtenka 4 asmenims. 




1,5 stiklinės raudonųjų lęšių
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
1 morka vidutinio dydžio
2 šaukštai aliejaus
laurų lapas
0,5 arbatinio šaukštelio džiovintų mairūnų arba raudonėlių
2 stiklinės daržovių arba vištienos sultinio
2 šaukštai citrinos sulčių
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
1 arbatinis šaukštelis kmynų
grietinės

Lęšius nuplauti po tekančiu vandeniu, nuvarvinti. Jeigu norite, kad dar greičiau išvirtų 2 valandas palaikykite vandenyje.
Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, trumpai pakepkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.
Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytą morką, dar truputėli pakepkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite kol suminkštės lęšiai.
Baigiant virti pasūdykite, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta įpilkite sultinio.
Kmynus trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų. Pagardinkite grietine.


Kadangi originalus receptas nenurodė kokia turi būti stiklinė, tai tiesiog paėmiau indelį, kuris turi subraižytas padalas ir 1 stiklinė man prilygo 200 ml. Sultinio pyliau daugiau nes nenorėjau tirštos sriubos, tad čia jau žiūrėkite individualiai pagal poreikius, mat ji gausis tikrai tiršta jeigu pilsit tik 2 stiklines kaip nurodo receptas. Virė man 30 minučių, nes aš palaikiau pamerkus juos 1 valandą. 


Recepto šaltinis: čia 

2014 m. balandžio 12 d., šeštadienis

Avokadų ir pomidorų mišrainė

Kas mėgsta avokadus, rekomenduoju pabandyti šią mišrainę, nesitikėjau, kad ji bus tokia skani. Kai gaminau ją buvo užsukusi pas mane draugė į svečius ir pareiškė, kad ji nemėgsta avokadų :-) Pagaminusi pasiūliau tik paragauti, na žinokit šią mišrainę valgo ir nemėgstantys jų ir po to dar recepto paprašo :-) 




1 didelis avokadas
2 pomidorai
1/2 nedidelio greipfruto
1 sauja didelių žaliųjų alyvuogių be kauliukų
1 saujelė šviežių kalendrų lapelių
1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus
1 arbatinis šaukštelis balzaminio acto
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Avokadą perpjauname pusiau, išimame kaulą ir su šaukštu išskobiame minkštimą bei jį supjaustome stambiais gabalais.
Stambiai supjaustome pomidorus. Pusę greipfruto nulupame, jo skilteles nulupame nuo baltų odelių ir stambiai supjaustome.
Viską dedame į dubenį, įpjaustome keletą alyvuogių, smulkintų kalendros lapelių, užpilame aliejaus ir balzaminio acto, druskos ir pipirų pagal skonį. Sumaišome ir skanaus.

Aš viską pjausčiau smulkiai. Įpjausčiau 6 alyvuoges. Balzaminio acto nepyliau. Alyvuogių aliejaus pyliau 3 šaukštus. Patiekti galite su juoda duona, tiktų ir prancūziškas batonas.


Recepto šaltinis: Beatos virtuvė. I knyga.

2014 m. balandžio 11 d., penktadienis

Keksiukai su bananais

Šiandien išaušo labai pavasariška diena. Saulė šviečia, danguje nei vieno debesėlio tiesiog ir siūlo mėgautis kiekviena dienos minute. Šiandien man ypatinga diena, nes jau lygiai mėnesis kaip rašau šį tinklaraštį, taigi nutariau tiek save, tiek namiškius palepinti keksiukais. Purūs, skanūs ir svarbiausia greitai pagaminami. Jų gaunasi tik 12, tad kurie nori daugiau teks dvigubinti tešlos proporcijas. Prie šių keksiukų galite patiekti natūralų jogurtą ir aišku labai tiktų puodelis arbatos ar kavos, tiesiog ideali dienos pradžia. 




2 kiaušiniai
120 g (6 šaukštai) cukraus
150 ml natūralaus jogurto arba liesos grietinės
80 g sviesto
200 g miltų
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
3 bananai
100 g pieninio šokolado

Gamybos eiga:

Kiaušinius sumaišome su cukrumi ir jogurtu arba grietine. Lengvai šakute paplakame.
Sviestą ištirpiname ir pilame į kiaušinių masę, sumaišome.
Miltus išsijojame su kepimo milteliais ir beriame į tešlą. Greitai pamaišome, kol išsimaišo miltai.
Į tešlą įpjaustome 2 nedidelius bananus, išmaišome.
Paimame keksiukams kepti skirtą formą ir į kiekvieną įdedame po popierinę formelę. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių.
Į formeles pilame tešlą, kad užsipildytų maždaug du trečdaliai tūrio. Į kiekvieną būsimą keksiuką dar įspaudžiame po nedidelį banano gabaliuką ir pieninio šokolado.
Orkaitėje kepame 30 minučių, kol gražiai paruduos.


Jau ne pirmą kartą juos kepu, tai man buvo per saldu darant pagal receptą. Todėl dedu 4 šaukštus cukraus, į tešlą įpjaustau tik 1 didelį bananą. 





Recepto šaltinis: Beatos virtuvė. I knyga. 

2014 m. balandžio 10 d., ketvirtadienis

Kiauliena su šparaginėmis pupelėmis

Nežinau kaip Jūs mielieji, bet aš mėgstu ne tik lietuvišką virtuvę. Nesvarbu ar tai būtų susiraitę lėkštėje itališki makaronai, ar prancūziški raguoliai, mielai paragausiu ir jeigu mano gomuriui patiks, pakartosiu ir ateityje :-) Šį receptą pasirinkau, nes norėjosi kažko panašaus į kinietiškuose restoranuose siūlomus patiekalus. 




500 g kiaulienos sprandinės ar kumpio
400 g šviežių ar šaldytų šparaginių pupelių
2 svogūnai
100 ml sojų padažo
2 šaukštai sezamų sėklų
maltų juodųjų pipirų
druskos pagal skonį
aliejaus kepimui

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepkite aliejuje. Kiaulieną supjaustykite juostelėmis, dėkite prie svogūnų ir kepkite apie 20 minučių. Įpilkite sojų padažo, pasūdykite, įberkite pipirų ir kepkite maždaug 25 minutes.
Šparagines pupeles leiskite į verdantį vandenį ir virkite 10 minučių.
Ant mėsos suberkite sezamų sėklas ir sudėkite išvirusias šparagines pupeles. Jeigu reikia, pasūdykite.
Tiekite su virtais ryžiais.

Man sūrumo užteko nuo sojos padažo, todėl papildomai nesūdžiau. Paragavusi supratau, kad kažko visgi dar trūksta šiam patiekalui, todėl įdėjau 1 kupiną šaukštą medaus. Labai skanu.


Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas. 2014/02

2014 m. balandžio 8 d., antradienis

Greipfrutų šerbetas

Koks gaivus saldėsis, tiesiog rėkte rėkia greičiau ateitų vasara ir mane dažniau gamintų :-) Skanūs ir šalti, tirpstantys burnoje "kristaliukai" tikras džiaugsmas šerbetų mėgėjams. Pagaminti jį netrunka nei 15 minučių, tik reikia palaukti kol atšals kameroje. 



3 greipfrutai
200 g cukraus
100 ml vandens
1 citrinos sulčių
2 šaukštai kampario (nebūtinai)

Greipfrutus nulupame, nuo kiekvienos skiltelės reikia nuplėšti baltą odelę. Minkštimą sumalame maisto smulkintuvu iki tirštų sulčių.
Cukrų beriame į nedideli puodą, užpilame 100 mililitrų vandens ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kad pradėtų virti, visas cukrus ištirps ir pasidarys sirupas.
Sirupą sumaišome su sutrintais greipfrutais, įspaudžiame citrinos sultis ir išmaišome. Galima įpilti porą šaukštų kampario, bet jis nėra būtinas, tiesiog nuo alkoholio šerbetas kiek minkštesnis būna.
Skysčiui leidžiame atvėsti, tada supilame į indą, kurį dedame į šaldymo kamerą. Po 3 valandų pamaišome šakute, tada vėl 3 valandom dedam į kamerą. Taip galite daryti kelis kartus, kad šerbetas būtų kuo smulkesnis.

Skanaus!

Vietoj kampario įpyliau 1 šaukštą degtinės. Nelaukiau kol atvės, iš karto įdėjau į kamerą. Tokiu pačiu principu galite pasidaryti ir citrininį ar uogų šerbetą. Beje jis labai greitai tirpsta kambario temperatūroje, tad patiekite prieš pat valgant.




Recepto šaltinis: Metai Beatos virtuvėje. II knyga.

2014 m. balandžio 7 d., pirmadienis

Suktinis su medaus ir garstyčių padažu

Jeigu nesinori nieko sudėtingo gaminti, puikiai tiks šis suktinis. Tik reikėtų nepatingėti ir vakare pamarinuoti vištieną, arba iš ryto jeigu gaminsite vakarienei, ilgiau pastovėjusi su marinatu ji tampa nepakartojama. Į suktinį aš papildomai įpjausčiau šiek tiek pomidorų ir agurkų griežinėlių, juk visgi pavasaris reikia mėgautis daržovėmis. 




600 g vištienos filė
1 šaukštas medaus
2 arbatiniai šaukšteliai įvairių žolelių mišinio (raudonėlių, rozmarino, čiobrelių)
1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių (Dižono)
1/2 citrinos sulčių
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
8 tortilijos
salotų lapai

Padažui:

2 šaukštai majonezo
1 šaukštas grūdėtųjų garstyčių (Dižono)
1 šaukštelis medaus
1/2 citrinos sulčių
žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų

Mėsą supjaustome juostelėmis ar gabalėliais.
Medų šiek tiek pašildome, jei jis kietas, sumaišome su prieskoninėmis žolelėmis, garstyčiomis, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Užpilame marinatą ant vištienos ir išmaišome. Statome dubenį į šaldytuvą ir paliekam kelioms valandoms arba per naktį.
Pasimarinavusią mėsą mauname ant iešmelių, dedame ant grotelių ir kepame 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių.
Kol vištiena kepa, pagaminame padažą. Majonezą sumaišome su garstyčiomis, medumi, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
Ant tortilijos tepame medaus ir garstyčių padažo, dedame salotų lapų, 4-6 gabaliukus vištienos, dar palaistome tuo pačiu padažu ir susukame.

Skanaus!

Naudojau 8 vištų šlaunelių mėsą. Prieš kepant iešmelius 30 minučių pamirkykite vandenyje, kad nepajuostų kepant. Dalį vištienos kepiau ant iešmelių, dalį ant skardos patiestos kepimo popieriumi, tad jeigu neturite iešmelių skonis nuo to nenukentės, tiesiog ant iešmelių gražiau apskrunda. Kepė 20 minučių. 


Recepto šaltinis: Metai Beatos virtuvėje (II knyga)

2014 m. balandžio 6 d., sekmadienis

Marmuriniai sausainiai

Jeigu norite kažko kas tirpsta burnoje (kaip kad baltapūkiai morengai), tada šie sausainiai idealiai tam tinka. Labai greitai pagaminami, puikiai tinkantys ir vežti lauktuvėms, nes gražiai atrodo, o vaikų šventei puikus skanėstas.



250 g sviesto
130 g cukraus pudros
2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus
1 kiaušinis
500 g miltų
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukštai kakavos miltelių

Sviestą kambario temperatūros išplakti su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki šviesios purios masės. Įmušti kiaušinį ir gerai išplakti. Po truputį įmaišyti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Turi gautis minkoma tešla. Tešlą padalinti į dvi lygias dalis. Į vieną tešlos dalį įminkyti kakavos miltelius.
Abi tešlas iškočioti stačiakampio formos, tada tamsią tešlą uždėti ant šviesios ir susukti vyniotinį. Vyniotinį supjaustyti plonomis riekėmis. Iš kiekvienos riekės suformuoti 3 cm dydžio rutuliuką. Rutuliukus dėti į skardą, kuri išklota kepimo popieriumi 5 cm atstumu vieną nuo kito. Kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Galima ne tik rutuliukus padaryti, o ir pailgas lazdeles, atrodys tarsi "piršteliai". Kepiau 30 minučių. Gavosi dvi skardos apvalių sausainukų ir 10 lazdelių - pirštelių. 


Recepto šaltinis: čia

2014 m. balandžio 5 d., šeštadienis

Biskvitiniai blyneliai

Labai įdomus blynų paruošimo būdas suintrigavo, tad ilgai nelaukus išbandžiau ir aš šią idėją. Likau tikrai nenusivylus. Kepiau įdarytus su paprastai perpjauta braške, tačiau tiktų čia ir bananas, šokoladas, mėlynės ar žemuogės. Patiekti galite ir su grietine ar plakta grietinėle, klevų sirupu ar tiesiog medumi.





4 kiaušiniai
100 g cukraus
100 g sviesto
200 g miltų
1 šaukštas krakmolo
2 arbatiniai šaukšteliai sodos
žiupsnelis vanilinio cukraus

Išplakti kiaušinius su cukrumi, supilti tirpintą ir atvėsintą sviestą. Miltus persijoti su krakmolu. Actu užgesinti sodą. Užmaišyti tešlą. Dėti po šaukštą masės į sumuštinių keptuvės kiekvieną skyrelį ir kepti 4-5 minutes.


Sodą keičiau 2 šaukšteliais kepimo miltelių - jie man priimtinesni kepiniuose. Norint įdėti įdarą reikia į keptuvę pilti pusę šaukšto tešlos, dėti įdarą ir tada vėl užpilti pusę šaukšto tešlos, ji yra pakankamai tiršta, tad nesudėtinga su ja uždengti įdarą. Kepiau 8 minutes. Labai lengvi blyneliai ir purūs.




Recepto šaltinis: čia

2014 m. balandžio 3 d., ketvirtadienis

Švilpikai

Vartydama žurnaliuką ir mąstydama ką gi čia tokio pagaminus užtikau šį receptą. Ilgai nelaukus ir pažiūrėjus, kad turiu visus reikalingus produktus kibau į darbą. Receptas man kėlė tam tikrų neaiškumų, tad savo pastebėjimus surašiau pabaigoje. Ar skanu? Taip, ypač vaikams. Ar teks šiek tiek užtrukti virtuvėje? Taip, tad jeigu neturite laiko atidėkite kitam kartui.


Reikės:

6-7 bulvių
stiklinės miltų
2 kiaušiniai

Troškinimui padažas: 

50 g sviesto
2 šaukštai grietinės
druskos

Padažui:

100 g varškės
1/2 stiklinės pieno
100 g lašinukų
svogūnų laiškų
krapų
druskos

Su lupenomis virtas bulves nulupkite, sumalkite mėsmale, suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, pasūdykite ir viską suminkykite.
Suformuokite volelį, suplokite jį ir supjaustykite rombeliais. Sudėkite juos į miltais pabarstytą skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite nelabai karštoje orkaitėje 20 minučių.
Iškeptus švilpikus suverskite į indą, užpilkite lydytu sviestu bei grietine ar spirgučiais su pienu ir patroškinkite 10-12 minučių.
Padažui varškę ištrinkite po truputį pildami pieną, suberkite kubeliais pjaustytus ir paspirgintus lašinukus, pasūdykite. Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite ir įmaišykite į padažą.

Į tešlą įbėriau 200 g miltų, bet tai priklauso nuo bulvių dydžio. Švilpikus sudėjau ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepiau 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Troškinau padaže, kurį sudarė 100 g sviesto, 5 šaukštai grietinės ir 200 ml pieno. Indas, kuriame troškinsite turi būti tinkamas orkaitei. Temperatūrą palikau 180 laipsnių. Į padažą, kuris skirtas patiekti šalia švilpikų daugiau nedėčiau paspirgintų lašinukų, bet čia jau kiekvieno skonis lems pasirinkimą. Pieną padaže galima pakeisti ir grietine tik jis bus šiek tiek tirštesnės konsistencijos.


Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas. Patikimi receptai 2014 m. 

2014 m. balandžio 2 d., trečiadienis

Baravykų sriuba

Mmmm kaip skaniai kvepia namai, kai verdama ši sriuba. Tokį intensyviai malonų kvapą turi tik keli patiekalai, neminėsiu čia cinamonu kvepiančių bandelių, ar obuolių pyrago, nes jau šių patiekalų kvapą visi iš tolo gali atskirti :) Šiuo metu šviežių baravykų nelabai rasite, tad ir aš naudojau šaldytus. Dabar jau reikia tik tikėtis, kad šįmet derlius bus geras...




10-15 baravykų
1 šaukštas sviesto
1 l vandens ( arba vištienos sultinio)
druskos, juodųjų pipirų
2 nedideli svogūnai
100 g rūkytos šoninės
4 vidutinio dydžio bulvės

Grybus supjaustome griežinėliais ir pakepiname svieste.
Supjaustome bulves kubeliais, sudedame į puodą bei užpilame vandeniu ar sultiniu. Verdame bulves apie valandą.
Į puodą sudedame kepintus baravykus, druskos pagal skonį bei žiupsnelį juodųjų pipirų. Kol verda grybai smulkiai supjaustome svogūnus ir šoninę. Iš pradžių apkepiname šoninę ir tada suberiame svogūnus, jeigu trūksta riebalų įdedame šaukštą sviesto. Viską sukrečiame į sriubą.
Paverdame dar 2-5 minutes. Patiekti galite su grietine.

Baravykams pakepti naudojau 2 šaukštus sviesto, kepiau 5 minutes. Rūkytos šoninės dėjau 150 g. Labai skani sriuba.


Recepto šaltinis: Beatos virtuvė. I knyga.

2014 m. balandžio 1 d., antradienis

"Balandėlių" apkepas

Jau kai tikrai tingisi "žaisti" su balandėliais šis patiekalas puikus išsigelbėjimas nuo to. Tiesiog viską sumaišai ir poilsiauji kol iškepa. Skonis kaip balandėlių, o vaizdas kaip troškinio :) Tiekite su grietine ir virtomis bulvėmis, arba keptomis jau čia Jūsų pasirinkimas lems :) Labai skanu.




1 kg maltos jautienos
1 svogūnas
100-200 ml pomidorų padažo
1,5 kg kopūsto
236 ml nevirtų ryžių
1 arbatinis šaukštelis druskos
3 puodeliai (po 236 ml) jautienos sultinio

Keptuvėje apkepti faršą, kol nebebus rausvas.
Dideliame dubenyje sumaišyti susmulkintus kopūstus, supjaustytą kubeliais svogūną, ryžius, pakepintą faršą, pomidorų padažą ir druską. Sudėti į uždengiamą kepimo indą, supilti sultinį ir kepti uždengtą iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Po valandos išmaišyti, uždengti ir dar troškinti 30 minučių.

Jeigu neturite sultinio naudokite paprastą vandenį. Aš dedu dar juodųjų pipirų žiupsnelį. Kepiau 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 



Recepto šaltinis: čia