2014 m. kovo 31 d., pirmadienis

Daržovių ir kumpio apkepėlė

Ši apkepėlė labai skani, greitai dingsta nuo stalo, todėl produktų kiekius aš pakoregavau pagal savo poreikius. Jeigu vadovautis receptu užtenka 4 asmenims. Galite patiekti su skrebučiais ar prancūžišku batonu.


Reikės: 

1 didesnis žiedinis kopūstas arba 2 pankoliai
150 g lieso kumpio (geriausia tiktų kalakutienos)
8 šaukštai jogurtinio majonezo
150 g tarkuoto sūrio

Kopūstą išskirstyti žiedynais ir 5 minutes virkite pasūdytame vandenyje (jeigu naudojate pankolius supjaustykite griežinėliais ir virkite 10 minučių). Apvirtas daržoves nukoškite ir sudėkite į sviestu išteptą kepimo skardą. Kumpį supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su jogurtiniu majonezu bei tarkuotu sūriu. Paruoštą mišinį supilkite ant žiedinių kopūstų. Kepkite 10-15 minučių 150 laipsnių karštumo orkaitėje.

Šį patiekalą gamindama dvigubinu produktus. Dedu 2 žiedinius kopūstus. 300 g kumpio. 400 g sūrio. 12 šaukštų jogurtinio majonezo. Dedu juodųjų pipirų. Druskos nereikia, sūrumo užtenka nuo kumpio. Kepu 30 minučių.



Recepto šaltinis: Lengvi receptai II.  

2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Vištų blauzdelės su medumi ir garstyčiomis

Atsibodo įprastos keptos vištų blauzdelės, išbandykite šias. Derinys kiek neįprastas, bet skanu ir svarbiausia paprasta paruošti. Šį patiekalą gaminus jau ne kartą ir galiu paeksmerimentavus pasakyti, kad man Dižono garstyčios labiau tinka negu švelnios. Galite naudoti ir vištų sparnelius ar ketvirčius, o gal paruošite ir visą vištą taip :) Nepamirškite šalia patiekti didelį dubenį salotų ir ryžių.




8 vištų blauzdelės
2 šaukštai aguonų

Padažui:

60 g tirpinto sviesto
4 šaukštai švelnių garstyčių
4 šaukštai medaus
2 šaukštai citrinų sulčių
1 šaukštas paprikų miltelių
druskos ir pipirų pagal skonį

Vištų blauzdeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Sumaišykite visus padažui skirtus produktus ir juo patepkite vištieną. Blauzdeles 15 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje. Tuomet atsargiai apverskite, aptepkite likusiu padažu ir apibarstykite aguonomis. Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių.

Skanaus!

Dėjau 2 kupinus šaukštus Dižono garstyčių. 2 šaukštus medaus. 




Recepto šaltinis: Lengvi receptai II. 

2014 m. kovo 29 d., šeštadienis

"Vokeliai" su vištiena ir spagečiais

Kas gi galėjo patikėti, kad "vokelyje" gali slėptis toks skanus patiekalas? :) Dažniausiai visiems vokas asocijuojasi su laišku, kartais jame būna gražių emocijų informacija, kartais liūdnų, o kartais, tai paprasčiausi mokesčiai. Visgi, šį kartą vokas neįprastas ir jo taip lengvai paštu neišsiųsi, na nebent pašto karvelis norės kažkam nunešti, tik klausimas: "Ar jis pats to lauknešėlio nesušveis pietums?" :) Šis patiekalas labai tinkamas skubantiems žmonėms, kurie nenori, ar neturi laiko praleisti prie viryklės. Toks porcijų suskirstymas labai patogus dalykas, mat galima įsidėti į darbą, tik jeigu šildysitės mikrobanginėje būtinai nepamirškite išimti iš folijos. Patiekale galite keisti daržovių rūšis tiks: brokoliai, paprikos, šparaginės pupelės, tik viską prieš tai šiek tiek patroškinkite su vištiena. Puikus "vokas" - pilnas spalvų, puikių aromatų nuo prieskoninių žolelių, sotus, tokius norėčiau gauti dažnai ir visiškai nesvarbu pietums ar vakarienei. 



300 g vištienos filė
400 g spagečių
200 ml vištienos sultinio
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
100 g šaldytų ar šviežių žirnelių
12 vyšninių pomidorų
2 česnakų skiltelės
½ aitriosios paprikos
Čiobrelių (švieži)
Bazilikų (švieži)
Petražolių (švieži)
Druskos pagal skonį

Vištieną supjaustykite juostelėmis, pomidoriukus per pusę, aitriąją papriką, čiobrelius, bazilikus ir petražoles sukapokite, česnakus sugrūskite.
Į karštą aliejų berkite česnakų bei aitriosios paprikos gabaliukus ir pakepkite kol česnakas pagels. Prieskonius išimkite, aliejų palikite.
Į tą pačią keptuvę berkite vištienos juosteles, beriam čiobrelius, pakepam 5 minutes.
Kai mėsa apskrus, pilam vištienos sultinį, dedam pomidoriukų puseles ir ant nedidelės ugnies troškinam 10 minučių.
Spagečius verdame 3 minutėmis mažiau negu nurodytą ant pakuotės. Išvirusius makaronus nukoškite ir sudėkite į vištienos troškinį. Tuomet suberiam žirnelius, bazilikus, petražoles, pasūdome pagal skonį, išmaišome ir nuimame nuo viryklės.
Iš folijos padarykite tiek kvadratų ir tokio dydžio kokias pageidaujate porcijas patiekti žmonėms, sudedam į jas troškinį ir užlankstome.
Folijos vokus sudedam ant skardos, įpilam šiek tiek vandens ir dedam į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10-15 minučių.


Skanaus!



Mano pastebėjimai:

1. Jeigu neturite vištienos sultinio paprasčiausiai pilkite vandenį, bet su sultiniu tikrai skaniau.
2. Jeigu prieskoninių žolelių šviežių neturite dėkite džiovintas. Kai jų neturiu dedu visų prieskoninių žolelių po 1 arbatinį šaukštelį, o kai turiu šviežių dedu šakelė čiobrelių, bazilikų dvi šakeles, petražolių negailiu.
3. Pagal makaronų proporcijas vištienos troškinio bent man šiek tiek trūko, kai gaminau pirmą kartą, todėl padidinau iki 500 gramų vištienos.
4. Recepte nenurodė ką toliau daryti su pakepintu česnaku ir aitriąją paprika, tad aš juos visada palieku keptuvėje. Jeigu baiminatės, kad vaikams bus per aštru, galite ir nedėti, bet aštrumo tikrai smarkiai nesijaučia.
5. Kaip minėjau vištienos kiekį didinau, tad žirnelių irgi negailiu, jie čia labai tinka beriu visus 400 gramų, tai yra visa pakuotė šaldytų žirnelių.
6. Kai gaminau pirmus porą kartų šį patiekalą pomidorus visada dėdavau pagal recepto nurodymus, bet pomidoriukai labai ištęžta, praranda savo žavesį, žinoma skonis jų lieka patiekale, bet kai valgome iš orkaitės ištrauktą patiekalą jau lieka tik odelės, tad tai daug kam gali nepatikti, todėl pomidoriukus dedu jau tik tada, kai viską paruošusi dedu į orkaitę. 
7. Dar vienas pasiūlymas makaronų nedėkite į visą troškinį, o ant folijos dėkite pavirtų makaronų, tuomet vištienos troškinį ir uždėkite pomidoriukus, galite ir žoleles užbarstyti ant viršaus. Taip aš darau, todėl kad pastebėjau, jog makaronuose tolygiai nesusimaišo troškinys ir vienose porcijose būna daugiau vištienos, kitose žirnelių, o norisi, kad visko būtų vienodai.
8. Porcijų skaičius labai priklauso kiek folijos vokų darysite. Mažesnių porcijų - 8. Vidutinių - 6, o pakankamai didelių - 4. Visgi, aš darau - 8. 




Recepto šaltinis: Knyga - Darbštuolės geriausi receptai. Makaronų valgiai, 2010 m.






2014 m. kovo 27 d., ketvirtadienis

Lengvos silkių salotos

Lengvos ir skanios salotos. Garstyčios padažą padaro neįprastą ir pikantišką. Idealus užkandis su juoda duona. 


250 g virtų bulvių su lupenom
250 g virtų burokėlių
250 g obuolių
250 g marinuotų agurkų
250 g silkių filė
1 svogūnas

Padažas:

100 g grietinės
50 ml obuolių acto
1 šaukštelis garstyčių
0,25 šaukštelio druskos
0,5 šaukštelio cukraus

Nulupkite virtas bulves, burokėlius ir obuolius, supjaustykite viską kubeliais. Supjaustykite agurkus, silkių filė, susmulkinkite svogūną. Sumaišyti visus produktus skirtus padažui. Užpilam ir išmaišom. 30 minučių palaikykite šaldytuve.

Acto pyliau tik 2 šaukštus. Vietoj acto kitą kartą bandyčiau pilti marinuotų agurkų skystį. 


Recepto šaltinis: Lengvi receptai I. 

2014 m. kovo 26 d., trečiadienis

Bandelės su cinamonu

Labai skanios bandelės, minkštos ir kvapnios. Jeigu norite pasikelti sau nuotaiką, šių bandelių kvapas namie tikrai privers šypsotis :) O jeigu dar šalia jų patieksite stiklinę pieno bus puikūs pavakariai, tiek suaugusiems, tiek vaikams.





Tešlai:

250 ml pieno
2 arbatiniai šaukšteliai sausų mielių (13 g šviežių mielių)
75 ml cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai malto kardamono
450-500 g miltų
75 g minkšto sviesto
1/2 arbatinis šaukštelis druskos

 Įdarui:

2 šaukštai minkšto sviesto
2 šaukštai malto cinamono
2 šaukštai cukraus
1 arbatinis šaukštelis vanilės

1 kiaušinio trynys (aptepti bandelėms)
2 šaukštai pieno (aptepti bandelėms)

Mieles ištrinti su cukrumi, įmaišyti šiltą pieną ir palikti suputoti 10 minučių. Suberti druską ir kardamoną. Persijoti į tešlą pusę miltų. Išmaišyti ir suberti likusius persijotus miltus bei sudėti minkštą sviestą. Užminkyti tešlą, uždengti šiltai ir kildinti 1 valandą, kol pakils dvigubai.
Tešlą paminkyti ir iškočioti 50x50 keturkampį. Aptepti minkštu sviestu, užbarstyti cinamono, cukraus ir vanilės mišinį.
Suvynioti tešlą kaip vyniotinį ir supjaustyti 3-4 cm pločio gabaliukais. Bandeles sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pridengti ir dar pakildinti 30 minučių.
Bandeles per centrą prispausti šaukšto kotu, patepti kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti cukrumi.
Kepti iki 225 C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.

Įdarui sunaudojau visą pakelį cinamono ir dar man pasirodė mažai, kitą kartą daryčiau ne mažiau nei 6 šaukštus cinamono ir tiek pat cukraus. Viršų apibarsčiau ruduoju cukrumi. Kardamono nedėjau, nes esu bandžius ir su juo kartą kepti šias bandeles, tačiau man asmeniškai be jo skaniau. Kepiau 200 C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.




Recepto šaltinis: čia

2014 m. kovo 25 d., antradienis

Vištienos širdelės

Šiandien užsimaniau pasigaminti to ko dar nei gaminus kada, nei ragavus. Turbūt nustebsite, nes visi jau išbandę ar bent ragavę nors kartą tikrai yra vištienos širdelių, o va man tokia proga pasitaikė tik dabar. Įvertinimas 10 balų skonio atžvilgiu, todėl šis patiekalas bus gaminamas dar ne kartą ir ne du. 




700 g širdelių
2 morkos (vidutinio dydžio)
2 svogūnai
česnako
druskos, juodųjų pipirų
lauro lapų
keli šaukštai miltų
120 g sviesto
100 ml grietinėlės
200 ml vandens

Apipjaustyti nuo lašinukų, gyslelių širdeles ir apvirti 10 minučių vandenyje su pipirais ir lauro lapais. Keptuvėje išlydyti sviestą, apkepti smulkiai supjaustytus svogūnus r česnaką, suberti širdeles, apkepti, tuomet suberti tarkuotas morkas, dar viską šiek tiek pakepti. Pabarstyti miltais, supilti vandenį, uždengti dangčiu ir troškinti apie 30 minučių. Pagardinti druska, pipirais, supilti grietinelę ir patroškinti dar 10 minučių.


Kai širdelės virė įmečiau 4 lauro lapus ir tiek pat pipirų kvapiųjų, išvirus tiek lapus, tiek pipirus išėmiau. Česnako panaudojau 3 skilteles. Miltais nebarsčiau norėjau padažo netiršto, bet virdamas vistiek sutirštėjo. Pyliau 250 ml grietinėlės. Tikrai labai skanu...



Recepto šaltinis: čia

2014 m. kovo 24 d., pirmadienis

Grietininiai rageliai

Šių bandelių - ragelių gavosi tikrai nemažas kiekis. Iškepiau net 3 pilnas skardas šio gėrio. Jos tikrai nėra saldžios, jeigu norite saldesnių prieš vyniodami patepkite uogiene arba tiesiog įdėkite papildomai cukraus į tešlą. Aš jas kepiau prie rūgštynių sriubos valgyti, tad labai tiko, nes rūgštelė sriubos maišėsi su saldumu bandelių ir kaip iš La Troškinio peliukas pasakytų išėjo naujas skonio derinys :) 


Reikės: 

500-600 g miltų
200 ml pieno
50 ml grietinės
50 ml aliejaus
50 g sviesto
5 šaukštai cukraus
3 kiaušiniai
7 g sausųjų mielių
sezamo sėklų
1/2 šaukštelio druskos

Gamyba:

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
Berkite į dubenį 500 g miltų, mieles, cukrų, druską ir viską išmaišykite. Miltuose padarykite duobutę ir supilkite į ją truputį pašildytą pieną, du išplaktus kiaušinius, grietinę, aliejų bei ištirpintą sviestą. Užmaišykite tešlą. Jei ji limpa, įberkite dar šiek tiek miltų, tik nepersistenkite, kuo tešla minkštesnė, tuo minkštesni bus rageliai. Pakildinkite tešlą 15 minučių kambario temperatūroje.
Iš tešlos iškočiokite ploną lakštą, supjaustykite trikampėliais ir susukite ragelius. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir palikite 30 minučių pakilti. Aptepkite likusiu plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamais.
Kepame ragelius orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai paruduos.

Skanaus! 

P.S. Rageliai tikrai minkštučiai gavosi. 



Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas 2013/11

2014 m. kovo 23 d., sekmadienis

Tiršta pomidorų ir cukinijų sriuba

Mano viena iš mėgstamiausių daržovių yra pomidoras. Žinoma iš tikrųjų pomidorai yra vaisiai, bet taip jau įpratome, kad mums jie yra daržovės. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi svarbiausia, kad tai yra labai sveika daržovė - vaisius. Valgykite kuo daugiau pomidorų, ypatingai vasarą. Visiškai nesvarbu ar ruošite salotas, ar juos dėsite ant picos, svarbiausia valgykite į sveikatą, nes jie tikrai labai naudingi, turi įvairiausių vitaminų ir kitų žmogui naudingų elementų, o pagrindinė sudedamoji dalis yra vanduo, o vanduo kaip žinia mums gyvybiškai svarbus dalykas. Ši pomidorų sriuba labai skani. Greitai pagaminama. Jeigu turite šviežių pomidorų naudokite juos, tik tada reikės nulupti pomidorų odelę ir juos sutrinti. Prie šios sriubos idealiai tinka skrebučiai su česnaku, ar tiesiog naminės bandelės su sezamų sėklomis.

1 svogūnas
2 didelės česnako skiltelės
1 didelė skardinė konservuotų pomidorų, smulkintų
2 arbatiniai šaukšteliai bazilikų
1 nedidelė cukinija
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas rudojo cukraus
2 šaukštai natūralaus jogurto
2 šaukštai aliejaus
Druskos
Juodųjų pipirų
Citrinos sulčių pagal skonį

Puode įkaitinti aliejų ir pakepti susmulkintą svogūną bei smulkintas česnako skilteles. Tuomet sudėti smulkintus pomidorus, bazilikus, sutarkuotą cukiniją, baltąjį ir rudąjį cukrų, jogurtą. Išmaišyti, uždengti ir virti ant silpnos ugnies 30 minučių. Pagardinti druska, pipirais ir citrinos sultimis. Sriubą galima sutrinti mikseriu, kad būtų tirštesnė.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Įpyliau 500 ml vandens, nes vien nuo pomidorų sriuba per tiršta. Jeigu norite didesnio kiekio sriubos, tuomet didinkite pomidorų kiekį ir kitų produktų.
2. Porcijų skaičius - 4 asmenims. Bet labai priklauso ir kiek tie žmonės valgo, nes vienam reikia daugiau, kitam mažiau.
3. Ne kartą šią sriubą jau gaminau, citrinos sulčių niekada nepilu, vietoj to naudoju čili pipirą susmulkintą. Jeigu atrodo, kad per aštru visuomet galite įdėti papildomai jogurto ir sušvelninti čili pipiro aitrumą.
4. Sriubą sutryniau šiek tiek elektriniu trintuvu, kad būtų vientisesnė.
5. Šiai sriubai labai tinka sūris. Užtarkuokite ant viršaus prieš patiekdami. Krapai ar petražolės irgi nepamaišys. 



Recepto šaltinis: Pomidorų ir cukinijų sriuba

2014 m. kovo 22 d., šeštadienis

Bulvių, mėsos ir paprikų troškinys

Labai paprastas ir greitai pagaminamas troškinys. Prie jo siūlyčiau burokėlių mišrainę ar bent jau pomidorų papjaustyti. Jeigu įpilsite daugiau vandens išeis ir puiki sriuba, tad jau čia kiekvieno fantazijos ir noro reikalas.



  • 7 bulvės
  • 300 g kiaulienos sprandinės
  • po ½ raudonosios ir žalios saldžiosios paprikos
  • didelė morka
  • aitrioji paprika
  • 1 didelis svogūnas
  • sviesto (nebūtinai)
  • žalumynų (krapų ar petražolių)
  • kiaulienos prieskonių
  • druskos

Bulves supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, morką susmulkinkite apskritimais, saldžiąsias paprikas ir svogūną šiaudeliais, aitriąją papriką – kuo smulkiau.
Kiaulienos sprandinę supjaustykite nedideliais gabalėliais, apibarstykite druska bei kiaulienos prieskoniais ir 5-7 minutes pakepkite keptuvėje.
Susmulkintas daržoves su mėsa suverskite į didelį puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Galite įmesti ir sviesto.
Viską apibarstykite druska ir troškinkite apie 40 minučių. Žiūrėkite, kad bulvės visai neištižtų. Prieš patiekdami apibarstykite krapais ar petražolėmis.

7 bulvės sudarė 600 g. Bulves įmečiau 10 minučių vėliau nei mėsą troškintis, nes tikrai būtų suvirusios per daug. Kiaulienos prieskonių nedėjau, keičiau juos paprastais juodaisiais pipirais. Sviesto įdėjau 2 šaukštus.



Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas 2013/10

2014 m. kovo 21 d., penktadienis

Trupininis pyragas su džiovintų abrikosų uogiene

Labai skanus pyragas. Šis pyragas yra tarp mano favoritų. Kepiau, kepu ir kepsiu. Originaliame recepte jis su juodųjų serbentų uogiene, tačiau šį kartą jos neturėjau po ranka, tai iškepiau su džiovintų abrikosų uogiene (čia). Šiam pyragui manau tiktų ir vyšnių uogienė, ar mėlynių, aviečių, spanguolių. Visgi džemų nereikėtų čia dėti. Tiesiog bandykite ir susiraskite savo mėgstamą variantą. 


Reikės:

300 g juodųjų serbentų uogienės (šiuo atveju abrikosų uogienė)
250 g cukraus
150 g sviesto
500 g miltų
3 kiaušiniai
Šaukštelis sodos
Šlakelis acto
Miltelinio cukraus

Gaminame:

Į dubenį suberkite miltus ir cukrų, įmuškite kiaušinius, įtarkuokite atšaldytą sviestą. Actu nugesinkite sodą, dėkite ją į dubenį ir viską gerai išminkykite. Paruoštą tešlą dėkite į šaldytuvą ir laikykite kol ji sukietės.
Atšalusią tešlą trupinkite riešuto didumo gabalėliais į kepimo popieriumi išklotą skardą. Užpilkite sluoksnį uogienės ir užtrupinkite likusią tešlą.
Kepkite iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Kai atvės apibarstykite milteliniu cukrumi.

Skanaus!

Vietoj sodos dedu 1 šaukštelį kepimo miltelių. Šaldytuve palaikau 40 minučių to pilnai užtenka. Skardą naudoju 26 cm skersmens atsegamą (ji man tinkama ne tik tortams, bet ir pyragams). Uogienės dedu 350-400 g priklauso nuo jos rūšies. Miltelinio cukraus nebarstau jis pakankamai saldus ir be jo. 




Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas “Patikimi receptai” 2014 m.

2014 m. kovo 20 d., ketvirtadienis

Džiovintų abrikosų uogienė

Vieną dieną sumąsčiau, kad reikia išsivirti uogienės, nesu to dariusi, tad galvoju reikia pradėti nuo kažko paprastesnio. Susigundžiau išbandyti Beatos knygoje gardžiai atrodančią abrikosų uogienę. Tikrai verta dėmesio uogienė, tačiau labai saldi, todėl labiausiai ji man buvo tinkama panaudoti pyragų ar bandelių įdarams. Iš nurodytų produktų išeina 1 litras.


Reikės:

500 g džiovintų abrikosų
1 l vandens
500 g cukraus
2 citrinų sulčių
1 citrinos žievelių

Abrikosus supjaustome pakankamai smulkiai (vieną abrikosą - į maždaug 5 dalis). Dedame į sietelį ir perliejame karštu vandeniu. Sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir užviriname. Paverdame 20 minučių ir išjungę ugnį paliekame pastovėti tame vandenyje per naktį.
Į pastovėjusius abrikosus suberiame cukrų, supilame citrinų sultis ir sudedame tarkuotas citrinos žieveles. Viską paverdame 50-60 minučių. Nepamirškite vis pamaišyti, kad neprisviltų.
Sudedame į sterilius indelius. 

Skanaus!

Recepto šaltinis: Metai Beatos virtuvėje 

2014 m. kovo 18 d., antradienis

Žirnienė

Turbūt lengviausias patiekalas kokį galima sugalvoti, tai būtų sriuba. Nei jai daug laiko reikia skirti, nei ypatingai prie jos stovėti ir prižiūrėti. Žinoma sriuba sriubai nelygu, vienos būna sočios su mėsa, kitos tik iš daržovių, trečios su įvairiomis kruopomis... Sriubas aš labai mėgstu ir stengiuosi, kad namie jos visada būtų. Šiandien jau užtikau šviežių morkyčių privežtų, tad jos greitai ir atsidūrė puode. Skani sriuba, dažnai bus kartojama...


300 g skaldytų žirnių
400 g bulvių (5 vidutinio dydžio bulvės)
200 g morkų (3 nedidelės morkos)
2 česnakų skiltelės
1 svogūnas
Šaukštas sviesto
Lauro lapelis
Keli gvazdikėliai
Po kelis juoduosius ir kvapiuosius pipirus
Druskos

Žirnius nuplaukite, suberkite į puodą su šaltu vandeniu ir kelias valandas pamirkykite. Išplaukite, užpilkite litru šalto vandens, užkaiskite ir kai pradės virti sumažinkite ugnį. Svogūną ir česnakus susmulkinkite, pakepinkite su sviestu ir sudėkite į verdančius žirnius.
Įmerkite į puodą į skepetaitę surištus prieskonius ir virkite 40 minučių. Kai žirniai suminkštės, kad ims byrėti, maišelį su prieskoniais išimkite.
Tada berkite smulkintas morkas ir bulves, pasūdykite. Virkite 25 minutes, kol morkos suminkštės.
Pagardinkite grietine.

Skanaus!

Užpyliau 3 litrais vandens žirnius, nes man norėjosi daugiau sriubos. Prieskonius sumečiau be jokių skepetaičių, o po 40 minučių tiesiog išgaudžiau su šaukštu. Morkos šviežios, tad 25 minučių neprireikė, daug greičiau išvirė.



Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas 2014/03

2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Tarptautinis obuolių pyragas

Vėl mano virtuvėje valdo Beatos pyragai, kažkaip sumąsčiau jeigu jau pradėjau iš eilės, tai reikia ir tęsti sekantis sąraše šis pyragas, alternatyviosios dalies dar nebandžiau kur vietoj obuolių galima dėti kriaušes, todėl galbūt tarptautiniu jo vadinti ir negalėčiau, nes labai jau lietuviškas variantas, kai pyragas kepamas su grietine, net mama vaikystėje kepdavo obuolių pyragą su grietine, tik trupinių traškiųjų nedarydavo. Manau reikės pabandyti ir kriaušių variantą. Beje šis pyragas atšalęs man pasirodė daug skanesnis negu valgant karštą su ledais...



Reikės:

2 kiaušinių
150 ml grietinės (30 proc.)
150 g cukraus
150 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
5 obuolių ( apie 800 g)

Trupiniams:

120 g sviesto
150 g cukraus
150 g miltų
1 šaukšto cinamono

Gaminame:

Įjunkite orkaitę – 180C.
Kiaušinius, grietinę, cukrų, miltus ir kepimo miltelius sudėkite į dubenį ir plakite elektriniu plakikliu, kol pasidarys vientisa masė.
Kitame dubenyje supjaustykite gabaliukais šaltą sviestą, suberkite miltus ir pirštais sutrinkite iki trupinių. Tą darykite greitai, kad sviestas nepradėtų tirpti. Tada suberkite cukrų, cinamoną ir sumaišykite. Trupiniai paruošti.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
Į kepimo indą pilkite biskvito tešlą, ant jos dėkite sluoksnį obuolių, o ant viršaus berkite trupinių sluoksnį.
Kepame 1 valandą. Žinoma kepimo laikas labai priklauso nuo pasirinktos skardos dydžio.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Kepiau 26 cm skersmens formoje, kuri skirta tortams.
2. Formos dugną ir kraštus išklojau sviestiniu popieriumi.
3. Gamindama trupinius sviestą sutarkavau, man taip pasirodė paprasčiau.





Recepto šaltinis: Beatos virtuvė: kepinių knyga.

2014 m. kovo 16 d., sekmadienis

Vilmos trupininis obuolių ir varškės pyragas

Kai tik nusipirkau Beatos kepinių knygą, nutariau, kad reikia iš karto kažką išbandyti. Pirmiausia pasirinkau šį pyragą, nežinau ar todėl, kad labai jau išgirtas, ar kad tuo metu taip norėjosi kažko iš varškės, kad nedvejojusi puoliau gaminti šį skanėstą. Beata savo knygoje užsiminė, kad obuolių sluoksnis turėtų būti panašus į rupią obuolienę, tačiau nors ir kepiau nurodytą laiką obuoliai neprarado savo formos. Todėl tikrai nežinau nuo ko tai priklauso, galbūt skilteles reikia ypatingai plonai supjaustyti, visgi manau tai skoniui įtakos neturi. Labai skanus pyragas!


Trupiniams reikės:

180 g atšaldyto sviesto
280 g miltų
50 g cukraus
1 šaukštelio cinamono

Varškės įdarui reikės:

500 g varškės (9 proc. riebumo)
3 kiaušinių
150 g cukraus
Žiupsnelis druskos

Obuolių sluoksniui reikės:

1 kg obuolių
40-100 g cukraus (priklauso nuo obuolių rūgštumo)
1 šaukštelis cinamono

Pyrago gamyba:

Įjunkite orkaitę iki 180 C. Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi.
Varškę sumaišome su kiaušiniais, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Maisto smulkintuvu pertrinkite varškę, kad ji pasidarytų vientisa be gumuliukų.
Trupiniams miltus persijojame į didelį dubenį, burokine tarka įtarkuojame sviestą ir jį apvoliojame visą su miltais, kad gautųsi drėgni trupinukai. Tada suberiame cukrų, cinamoną ir sumaišome viską. Galit laikinai padėti į šaldytuvą, kad sviestas nepradėtų tirpti, kol ruošit obuolius.
Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis.
Į kepimo formos dugną įberkite daugiau nei pusę trupinių. Ant viršaus dėkite varškės masę ir ją išlyginkite, tada sudėkite visus obuolius ir šiek tiek paspauskite ranka. Obuolius apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Ant viršaus berkite likusius trupinius.
Dedam į orkaitę ir kepam 1 valandą 15 minučių. Kai iškeps palaukite kol atvės.

Šį pyragą kepiau 26 cm skersmens formoje. Trupiniams naudojau rudąjį cukrų. Antrą kartą gamindama į obuolių sluoksnį nedėčiau cukraus iš viso, nebent obuoliai būtų labai rūgštūs.



Recepto šaltinis: Beatos virtuvė: Kepinių knyga. 

2014 m. kovo 15 d., šeštadienis

Pomidorų sriuba su sezamų sėklomis

Kol dar nėra šviežių lietuviškų pomidorų galima išsivirti labai skanią sriubą pasinaudojus konservuotų produktų teikiamais privalumais. Na, suprantama konservuoti pomidorai tikrai negali atstoti šviežius ir maistingus pomidorus vasaros metu, bet žiemą ar pavasarį užsinorėjus šios sriubos tikrai neverta kentėti ir kankintis laukiant šių daržovių derliaus, kuris bus tik po kelių mėnesių. Žinoma parduotuvės lentynose rasite ištisus metus atvežtų pomidorų, bet pripažinkime jų skonis ne visada jau būna toks ypatingas, kad norėtume tikrąją to žodžio prasme gadinti patiekalą. Ši sriuba ypatingai tinkama skubantiems žmonėms, užtruksite 10 minučių paruošti daržoves ir dar 10-15 minučių ją išvirti. Labai skanu valgyti su skrebučiais, kurie apibarstyti česnaku ar sezamų sėklomis, o jeigu gaminsite ją šiek tiek aštresnę tuomet nepamaišys ir šaukštas grietinės ar natūralaus jogurto. Beje, žmonėms, kurie nori numesti keletą nereikalingų kilogramų ji puikus pasirinkimas taip pat.

1 didelė skardinė konservuotų pomidorų savose sultyse
4 nedidelės bulvės
2 vidutinio dydžio morkos
1 didelis svogūnas
1 česnako skiltelė
1 šaukštas sezamų sėklų
1 šaukštas ciberžolės
Šakelė petražolės
Žiupsnelis aitriosios paprikos
Šlakelis sojų padažo
Alyvuogių aliejaus
Druskos pagal skonį


Supjaustom bulves, suberiam į puodą su vandeniu, pasūdom ir užvirinam. Morkas sutarkuojam ir supjaustom smulkiai svogūną. Pakepam šias daržoves su aliejumi. Morkoms suminkštėjus suberkite sezamų sėklas, ciberžolę, aitriąją papriką, smulkintas petražoles ir supjaustytą česnako skiltelę. Pakepinkite kelias minutes ir įpilkite sojų padažo. Keptuvės turinį suverskite į puodą. Sudėkite konservuotus pomidorus (jeigu jie nesmulkinti, supjaustykite) ir pavirkite dar 10 minučių.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Ne pirmą kartą verdu šią sriubą, tad bulvių visada dedu 6. Tačiau jos neturi būti labai didelės.
2. Naudojau 4 skilteles česnako, daugiau pikantiškumo.
3. Sezamų sėklų beriu kupiną šaukštą, jų galima negailėti labai tinka šiai sriubai.
4. Beriu 1 arbatinį šaukštelį ciberžolės.
5. Petražolių įpjaustau gerą saują, viena šakelė bent man per mažai.
6. Vietoj aitriosios paprikos galite naudoti ir saldžiosios paprikos prieskonius, jeigu nemėgstate aštriai.
7. Sojų padažo pilu 2 šaukštus, būtinai paragaukite prieš berdami druską, kad nebūtų per sūru.
8. Receptas nenurodo ar sriuba turi būti tiršta, ar skystesnė, tad jau kaip Jums norisi taip ir gaminkite, aš pilu 3,5 litro vandens (žinau, nes mano puode yra subraižytos padalos, nurodančios skysčio kiekį).
9. Patiekiau su skrebučiais ir šaukštu grietinės.





Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas „Pietūs per pusvalandį“ 2013m.

2014 m. kovo 14 d., penktadienis

Daržovių pyragas be papločio

Graži diena išaušo ir tokia pat nusimato visą dieną. Tad visiems geros ir saulėtos dienos. 

Šis daržovių pyragas be papločio tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Skonis ką tik iškepto primena purų ir lengvą omletą pridėtą įvairiausių priedų. Iš duotų produktų tikrai pamaitinsite 6 žmones, o jeigu dar šalia atsidurs didelė lėkštė šviežių salotų ir 8 užteks.



Reikės:

1 svogūnas
1 didelė raudona saldžioji paprika
100 g pjaustytų pievagrybių
1 vidutinio dydžio cukinija (apie 200 g)
1 skiltelė česnako
2 šaukštai aliejaus
6 kiaušiniai
100 ml grietinėlės
175 g tarkuoto sūrio
325 g mocarelos kubelių
200 g vieną dieną palaikytų batono kubelių
1,25 šaukštelio druskos
0,5 šaukštelio juodųjų pipirų

Į keptuvę įpilkite aliejaus ir 4-5 minutes ant vidutinės ugnies pakepkite smulkintus svogūnus, pjaustytą papriką, cukiniją, grybus ir česnaką. Dideliame dubenyje su grietinėle išplakite kiaušinius. Sudedam mocarelos kubelius ir tarkuotą sūrį, batono kubelius, pakeptas ir atvėsintas daržoves ir išmaišom. Pagardinam druska ir pipirais. Masę supilti į 28 cm skersmens formą aukštais kraštais ir 60 min kepti 200 C orkaitėje. Prieš pjaustydami pyragą gabalėliais, palikite pastovėti 15 minučių.

Skanaus!

Grietinėlės supyliau visą pakuotę, joje buvo 250 g (13 proc.). Mocarelos naudojau dvi pakuotes po 130 g. Tarkuoto sūrio dėjau 200 g. Naudojau 26 cm atsegamą skersmens formą, tačiau mažesnės nepatarčiau naudoti, nes kepdamas jis labai pakyla, formos dugną išklojau sviestiniu popieriumi. Skanus ir lengvai pagaminamas patiekalas.



Recepto šaltinis: Lengvi receptai II.


2014 m. kovo 12 d., trečiadienis

Vištienos plovas

Šį plovą gali gamintis visi, kurie neturi laiko ir reikia skubiai padaryti vakarienę, kaip Oliveris, kad per savo laidą pagamina įmantriausių patiekalų per 15 minučių, tai šis plovas praktiškai tiktų jo laidai :) 




Reikės:

800 g vištienos krūtinėlės
200 g ryžių
600 ml vištienos sultinio
400 g žaliųjų žirnelių
150 g marinuotų paprikų (tinka ir paprikų padažas)
75 ml pomidorų tyrės
1 svogūno
4 šaukštai aliejaus kepimui
druskos
juodųjų pipirų
krapų ar petražolių

Vištieną supjaustykite 2-3 cm kubeliais ir pakepinkite aliejuje. Kai vištiena pasidengs traškia plutele, berkite į keptuvę smulkintą svogūną, kai jis šiek tiek suminkštės dėkite pomidorų tyrę ir troškinkite dar apie 5 min. vis maišydami.
Atskirai su aliejumi pakepkite ryžius. Kai šie taps skaidrūs, įmaišome vištieną, pilam porą samčių sultinio ir nuolat maišom kol ryžiai sugers sultinį. Tada jau supilam likusį sultinį ir troškinam toliau kol ryžiai bus beveik išvirę (truks 15-20 minučių). Nepamirštam vis pamaišyti.
Tuomet beriam žirnelius, dedam marinuotas paprikas ar jų padažą, beriam druskos ir pipirų pagal savo skonį pakaitinam dar 10 minučių. Išjungiam ir apibarstom smulkintais krapais ar petražolėm.

Skanaus!

Jeigu neturite sultinio paprasčiausiai naudokite vandenį. Žirnelius naudojau šaldytus. Ryžiai išvirė per 15 minučių, o subėrus žirnelius ir paprikas bei sudėjus prieskonius pakaitinau tik tol kol sušilo žirneliai.



Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas 2013/11.

2014 m. kovo 11 d., antradienis

Gabalėlis dangaus

Sveiki, 

Pirmą įrašą noriu dedikuoti savo pirmam tortui, gėda prisipažinti, bet nesu dar jų dariusi pati, visada pirkdavau. Tad šįmet savo gimtadienio proga nutariau, kad reikia įgyvendinti du savo senai norimus dalykus. Pirma iškepti ir "sukonstruoti" savos gamybos tortą nuo pat pradžios iki pabaigos, ir antra sukurti savo tinklaraštį, kurio jau senai norėjosi, bet vis nedrįsdavau sukurti...Tiesiog maniau, kad tu tinklarasčių ir taip apstu, nors vežimu vežk, bet visgi galbūt kažkam pasitarnaus ir bus naudinga, o jeigu ne - tuomet, tai tiesiog bus mano virtuali receptų užrašinė. Netgi pasimetus vienam ar kitam receptui galėsiu rasti juos čia, gražiai ir tvarkingai sudėliotus į jiems skirtas vietas. 
Tortas tikrai vykęs: "šlapias" ir labai gaivus. Labai tinkamas braškių sezonui prasidėjus, žinoma jeigu pasirinksite jas naudoti puošimui. Šį tortą pagaminau iš dviejų skirtingų receptų ir dar patobulinau jį - įdėjau želė ir braškių. Jeigu želė nemėgstate, tiesiog nedėkite, bet man labai patiko tai šen, tai ten vis užtikti želė gabaliuką. Ateityje, kai vėl šį gardėsį gaminsiu būtinai dar įpjaustysiu ir braškių gabalėlių į kremą, ne tik puošdama. Šį tortą galite gaminti ir su kitomis uogomis, arba galite į kremą įpjaustyti šokolado gabalėlių, čia jau Jūsų fantazijai ir norams palieku spręsti.



Biskvitas:

5 kiaušiniai
250 ml cukraus
2 šaukštai vandens
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
370 ml miltų 

Kremas:

500 ml 35 proc. riebumo plakamosios grietinėlės
500 ml natūralaus jogurto
0,5 indelio sutirštinto, saldinto kondensuoto pieno
3 šaukštų želatinos

1 pakelio braškių skonio želė.

Pasiruošiam pirmiausia želė pagal nurodymus ant pakelio, supilam į kokį negilų indelį, kad kuo greičiau sustingtų ir būtų patogu vėliau supjaustyti. Kai sustings supjaustom gabaliukais ją. Kol želė stingsta šaldytuve, pasigaminam biskvitą.
Orkaitę įkaitinam iki 180 laipsnių temperatūros.
Atskiriam baltymus nuo trynių. Baltymus standžiai išplakam ir po truputį pilam cukrų. Kai baltymai jau išplakti, dėti po vieną trynį ir vis paplakti. 
Miltus persijojam su kepimo milteliais ir supilam į kiaušinių masę. Vandenį irgi supilam ir viską išmaišom palengva.
Į 24 cm skersmens kepimo skardą tiesti ant dugno kepimo popierių ir supilti tešlą. Kepam 40 min. Orkaitės durelių nedarinėjam, o kai iškepa paliekam šiek tiek pabūti dar išjungtoj orkaitėj. Po kelių minučių ištraukiam iš orkaitės ir paliekam pilnai ataušti formoje. 
Kol biskvitas ramiai aušta, gaminam kremą. Į 100 ml vandens suberkite želatiną. Tegul ji išbrinksta.
Grietinėlę išplakam kol šiek tiek pastandėja. Tuomet į išplaktą grietinelę pilam kondensuotą pieną ir jogurtą. Gerai išmaišom. Išbrinkusią želatiną pakaitinam nedideliame puodelyje, kad ištirptų ir būtinai visą laiką ją maišom. Supilam ją į grietinėlės masę ( aš pyliau po šaukštą, kad temperatūrų skirtumai tarp želatinos ir jogurto nepridarytų "gumuliukų"), išmaišom.
Pačią masę galima palaikyti šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų, nes ji bus skysta, tačiau man ir kambario temperatūroje labai greitai tirštėti pradėjo.
Supjaustom biskvitą ( man gavosi 3 lakštai). Viršutinę biskvito dalį dedam į apačią, supilam dalį kremo, dedam antrą biskvito dalį, vėl pilam kremą ir sudedam braškių skonio želė gabaliukus, trečias lakštas ant viršaus dedasi tas, kuris buvo ant dugno, kai kepė. Užpilam likusį kremą ant viršaus ir viskas. Dedam į šaldytuvą, kad sustingtų, geriausia būtų palaikyti per naktį. 
Puošiam pagal savo norus. Aš puošiau braškėmis ir tarkuotu juoduoju šokoladu. 





Kremo recepto šaltinis: Beatos kepinių knyga - "Senelio sapnas".