2014 m. balandžio 26 d., šeštadienis

Keptų morkų ir vištienos salotos

Šios salotos pas mane namuose galima sakyti dažnas "svečias'', gaminu ir gaminu. Žinokite jos niekaip neatsibosta! Vieną kartą teko net daryti iš karto pakartojimą, aišku Jums turbūt įdomu kodėl gi aš nepasidariau dvigubos porcijos? Na, tai aš dariau, bet ir jos neužteko :) Šios salotos man tikras atradimas, tik pripažinsiu darbo, tai prie jų yra. Žinoma, viską galima pasidaryti per dvi dienas, t.y. pirmą dieną viską išsikepti, išsivirti ryžius ir kitą dieną beliks tik sumaišyti viską, bet jeigu atvirai, man patinka tos dienos kepimo morkos, o ne pastovėjusios dieną, todėl vištą ruošiuosi prieš dieną, o morkas kepu tą dieną, kai jau ruošiu patiekalą. Beje, šių salotų padažas - tikras Gėris, aš jį dažnai pagaminu ir prie lavašo, ar tortilijų, idealiai tinka. Kokie dar pliusai šio patiekalo? Tikrai sočios salotos, nors padažas ir "lengvas", bet ryžiai, vištiena ir visos kitos daržovės pasotins Jūsų pilvus tikrai. Nepaminėjau, bet šios salotos tinkamos įsidėti į kelionę, ar darbą. Tik patarimas būtų toks, kad padažą įsipilkite į atskirą indelį ir prieš valgydami jau užsipilkite norimą jo kiekį. Taigi, išvados: Skanu! Sotu! Spalvinga! Sveika! 



5 vidutinio dydžio morkos
1/2 arbatinio šaukštelio kmynų
1/2 arbatinio šaukštelio prieskoninių žolelių mišinio
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
100 g ryžių (pateiktas svoris nevirtų ryžių)
200-300 g keptos vištos (arba rūkytos)
10 vyšninių pomidoriukų
1 dosni sauja gražgarsčių (arba špinatų)
Druskos pagal skonį
Juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:


4 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas medaus
1 arbatinis šaukštelis grūdėtųjų garstyčių
3 šaukštai baltojo vyno acto
Druskos pagal skonį
Juodųjų pipirų pagal skonį


Morkas nuskutame ir supjaustome storais šiaudeliais. Jas dedame į karščiui atsparų indą, pabarstome kmynais, prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir apipilame šaukštu aliejaus. Kišame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 40 minučių. Kai iškeps, ataušiname.
Ryžius išverdame, kaip nurodyta ant pakuotės. Išvirusius perliejame šaltu vandeniu ir paliekame nuvarvėti.
Vištą supjaustome nedideliais gabaliukais. 
Ryžius sudedame į dubenį, ten pat - atvėsusias morkas. Gražgarsčių lapus ir per pusę perpjautus pomidoriukus taip pat sudedame į dubenį.
Padažui visus produktus sumaišome ir supilame ant paruoštų salotų.

Skanaus!


Mano pastebėjimai:

1. Dedu 4 morkas, daugiau niekada nededu nes ir taip jų pakankamai daug būna.
2. Kepdama morkas bėriau 1 arbatinį šaukštelį kmynų ir 1 arbatinį šaukštelį krapų, ir 1 arbatinį šaukštelį petražolių, nes tokiam kiekiui morkų atrodė mažokai prieskonių nei nurodo receptas. Juodųjų pipirų užbarsčiau 0,5 arbatinio šaukštelio. Alyvuogių aliejaus užpyliau 3 šaukštus. Nepamirškite visus prieskonius ir aliejų išmaišyti, kad pasiskirstytų ant visų morkų tolygiai. Morkas visada kepu 30 minučių, bet tai labai priklauso ar storus šiaudelius susipjaustysite. 
3. Jeigu neturite keptos vištienos galite arba ją išsikepti iš vakaro, arba kepti kartu su morkomis. Šioms salotoms visada kepu arba 4 vištos šlauneles, arba 2 vištienos ketvirčius.
4. Naudoju špinatus, nes man labai jie patinka :) Jų įdėjau tikrai negailėdama 2-3 saujas. 
5. Padažo kiekį visada didinu, man jis labai skanus, tad ant salotų užsipilam jo negailėdami. Bent man pagal nurodytas proporcijas labai jo per mažai tokiam kiekiui salotų.
6. Vietoj baltojo vyno acto naudoju citrinos sultis, labai tinka jos čia. 
7. Jeigu neturite pomidoriukų, puikiai tiks ir įprasti pomidorai.
8. Recepte nurodoma, kad užtenka 4 asmenims. Bet tai labai priklauso nuo valgymo įpročiu, nes vieni valgo daugiau, kiti mažiau. Mums užteko 6 asmenims.






Recepto šaltinis: Knyga - Beatos virtuvė, 2009 m.











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą