1 kg liesos varškės
130 g manų kruopų
1 1/2 stiklinės pieno
6 didelių kiaušinių
9 šaukštai cukraus
1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Kelių lašų romo ekstrakto (nebūtina)
Manų kruopas suberkite į dubenėlį. Užpilkite pienu ir palikite, kad kruopos išbrinktų. Atskirkite visų kiaušinių trynius nuo baltymų. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, baltos masės. Tuomet į trynių masę sudėkite varškę. Mikseriu gerai ištrinkite iki vientisos masės. Supilkite išbrinkusias manų kruopas, jeigu jos nesugėrė viso pieno, nieko baisaus pilkite su juo. Įlašinkite kelis lašelius romo ekstrakto (nebūtinas) ir dar kartą visą masę sutrinkite, kad konsistencija būtų idealiai vientisa. Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Sudėkite juos į dubenį su visais produktais ir lėtais judesiais įmaišykite baltymus į varškės masę. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą (20x30 cm dydžio), išklotą kepimo popieriumi. Paviršių išlyginkite. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių. Jeigu viršus labai ruduoja, uždenkite folija.
Skanaus!
Mano pastebėjimai:
1. Esu ne kartą kepus varškės apkepus (pagal kitus receptus), tad galiu drąsiai pasakyti, kad skaniausi jie man su riebia varške. Šį kartą naudojau 9 procentų riebumo varškę, nors receptas ir siūlo naudoti liesą. Kitą kartą gamindama naudosiu 15 procentų riebumo varškę. O jau Jūs rinkitės koks variantas Jums labiausiai patinka.
2. Manų kruopas užpyliau 300 ml pieno. 1 stiklinė - 200 ml.
3. Naudojau kelis lašus Romo aromatas. Tik nepersistenkite pildami! Aromatas stiprus.
4. Trynius, varškę ir manų kruopas pasistenkite tikrai gerai sutrinti su bet kokiu elektriniu virtuviniu Jums patogiausiu įrankiu. Varškės gumuliukų neturi likti. Kuo mažiau jų bus, tuo puresnis ir lygesnis apkepas bus.
5. Jeigu norite idealiai išplakti kiaušinių baltymus, pasistenkite, kad į juos nepatektų kiaušinio trynio.
6. Apkepas kepė 50 minučių. Naudojau funkciją viršutinis + apatinis kaitinimas. Folija nedengiau, tiek laiko kepant niekas per daug nerudavo.
Recepto šaltinis: Knyga - Didžioji troškinių, sriubų ir kitų šildančių patiekalų knyga, 2014 m.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą