2014 m. spalio 21 d., antradienis

Lenkiška sriuba Krupnik

Šią sriubą labai dažnai valgydavau vaikystėje, buvau jau net pamiršusi kokia ji skani, kol neužtikau šio recepto ir neatradau naujai seno ir ypatingo, ir kartu labai paprasto naminio sriubos receptuko. Skani sriuba, soti... tinkama vėsiam ir darganam rudeniui. Nors šis ruduo ir lepina mus pakankamai gražiais orais, bet vakarai žvarbūs, todėl po darbo nėra nieko geriau kaip lėkštė garuojančios sriubos. 



3 l vandens
2 vištų kulšelių arba apie 400 g mėsos gabalėlio su kaulu
4 morkų
500 g bulvių
1 stiklinė skaldytų perlinių kruopų
1/2 saliero gumbo
1 petražolės šaknies
2 laurų lapų
Juodųjų bei kvapiųjų pipirų
Druskos
Šviežių petražolių

Į puodą įpilkite vandenį, sudėkite nuplautą vištieną ar mėsą, 1 1/2 morkos, salierą bei petražolės šaknį, laurų lapus, pipirus ir virkite apie 1 valandą.
Kai vanduo užvirs, nugriebkite susidariusias putas (nuo to priklauso sriubos skaidrumas). Paskui išimkite vištieną ir išvirtas daržoves: šios daržovės atliko savo darbą.
Į sultinį sudėkite kubeliais pjaustytas morkas ir perlines kruopas (skaldytos išverda greičiau). Pavirkite apie 20 minučių.
Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, pagardinkite druska. Virkite tol, kol bulvės, morkos ir kruopos suminkštės.
Vištieną arba mėsą nukaulinkite, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į sriubą. Prieš patiekdami užbarstykite šviežių petražolių.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Sultiniui pagaminti naudojau 5 vištos petukus, dėjau 1 didelę morką, 1 svogūną (vietoj saliero), kvapiųjų pipirų 5 žirnelius.
2. Naudojau įprastas perlines kruopas - jas mirkiau vandenyje per naktį, tad išvirė greitai.
3. 500 gramų bulvių man sudarė 3 vidutinio dydžio bulves, kas neturi svarstyklių orientuokitės pagal bulvės dydį.
4. Knygoje nurodoma, kad užtenka sriubos 6-8 porcijom, šį kiekį galite keisti pagal savo poreikius. 




Recepto šaltinis: Knyga - Didžioji troškinių, sriubų ir kitų šildančių patiekalų knyga, 2014 m.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą