2014 m. spalio 14 d., antradienis

Senamadiška duona su pienu

Kas domisi maistu, tikrai žino Sonatinos internetinį puslapį, nors manau daugelis kaip ir aš žino jos gaminamus šedevrus iš Supermamos laikų. Esu labai dėkinga šiam žmogui, nors net jos nepažįstu (tikrai dėl to labai gaila), bet vat ji ir buvo mano įkvėpėja dėl ko aš pamėgau virtuvę ir pradėjau domėtis maistu ir gaminti. Kažkada senai senai buvo taip, kad net nežinojau nuo ko pradėti virti sriubą :) na, o dabar, labai dažnai įtraukiu į savo valgiaraštį jos gamintus patiekalus ir tikrai dar neteko nusivilti šiuo pasirinkimu. Šį kartą išbandžiau jos gamintą duoną, tai beje, mano antra duonelė iš jos repertuaro ir žinoma tikrai nebus paskutinė. Pluta labai gražiai apskrunda, tiks ji bet kokiam sumuštiniui, išbandžiau su ja daryti ir sumuštinių kepyklėje, viskas puikiai iškepa, taip pat kaip ir su pirktine formine duona. Tad pasiraitojam rankoves ir į darbą :)




350 ml šilto pieno
500 g miltų
2 arbatiniai šaukšteliai sausų mielių
1 1/2 arbatiniai šaukšteliai druskos
1 arbatinis šaukštelis cukraus

Aptepimui: 1 kiaušinis ir 1 šaukštas pieno

Į dubenį supilti 125 ml pieno, ant viršaus suberti cukrų bei mieles. Palaikyti 5 minutes ir išmaišyti, kol mielės ir cukrus ištirps. Įmaišyti pusę likusio pieno, t.y. apie 110 ml. Dideliame dubenyje sumaišyti miltus su druska. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieno mišinį. Viską gerai išmaišyti, tuomet supilti likusį pieną, kad gautųsi lipni tešla. Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla pasidarys elastinga, apie 10 minučių.
Dėti tešlą į švarų dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Kildinti 45 minutes. Paminkyti ir vėl leisti pakilti, 45 minutes.
Kepimo formą patepti riebalais. Iš tešlos suformuoti ilgą ritinį ir S forma įdėti į paruoštą formą. Uždengti rankšluosčiu ir dar kartą pakildinti, apie 1 valandą (kol iki formos viršaus liks apie 2,5 cm).
Duoną aptepti kiaušinio bei pieno plakiniu ir kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol gražiai apskrus.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Kepiau kekso formoj, puikiai tešla tilpo, tik kai pakilo buvo aukščiau formos kraštų, bet nei forma nenukentėjo duonos, nei "išlipo" tešla pro šonus tiesiog buvo aukšta.
2. Kepiau naudodama apatinį + viršutinį kaitinimą. Kepė 40 minučių.




Recepto šaltinis: čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą