2014 m. gruodžio 27 d., šeštadienis

Medaus tortas

Tai ar dosnus buvo Kalėdų senelis? Na tikiuosi visi gavo ko norėjo ar bent jau tai ko tikrai reikėjo. Baigėsi vienas švenčių etapas, kitas prasidės po kelių dienų ir vėl visi pirks...gamins...o galbūt dar ir neš dovanas tiems, kurių paprasčiausiai nespėjo pasveikinti per Kalėdas. Manau daugeliui (ypač vaikams) geriausia dovana buvo atsikėlus per Kalėdas pamatyti už lango ploną, tačiau stebuklingai žėrintį šerkšno patalėlį, tai tarsi maži deimančiukai nutūpė ant žolės ir ją švelniai pabučiavo, kad nudžiugintų mus. Negalėjau susilaikyti ir būtinai panorau nufotografuoti žiemos nupieštus piešinius ant mano langų Kalėdų rytą. Tad tikiuosi niekas nesupyks, kad prie maisto nuotraukų atsidurs ir šiek tiek žiemos grožių. Mano mama visoms progoms kepdavo medaus tortą. Mūsų šeimoje buvo labai populiarus kepinys, tačiau pati išbandžiau iškepti tik dabar. Šį kartą kepiau visų išgirtą Beatos tortą, tačiau ateis eilė ir mamos receptui, nes ji šiek tiek kitokiu principu jį kepdavo. Šiam tortui tikrai reikės skirti laiko, jis viens du trys ir nepasigamina :) Iš pradžių reikia pasiruošti tešlą, po to iškepti lakštus, tuomet sumaišyti kremą ir galiausiai sulipdyti saldų statinį, o jį sulipdžius dar leisti ramiai pastovėti šaltai, kad pribręstų ir visa skonių simfonija susilietų į vieną tobulą kūrinį. Šis tortas puikiai tiks ir Naujųjų metų šventei. tad dar tikrai nėra vėlu pasiraitoti rankoves ir paruošti jį 2015 metų sutiktuvių puotai :)


Torto lakštams:

220 g sviesto
250 g medaus
100 g rudojo cukraus
100 g baltojo cukraus
2 kiaušiniai
2 šaukštai grietinės
800 g miltų
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
2 arbatiniai šaukšteliai cinamono

Lakštams sulaistyti:

1 puodelis stiprios juodosios arbatos

Kremui:

1-2 citrinos
1 litras grietinės (ne mažesnio nei 30 proc. riebumo)
150 g cukraus


Gamyba:

Į puodą įpilame vandens ir statome ant viryklės. Dedame ant jo dubenį taip, kad šio dugnas neliestų vandens. Į dubenį sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir medų, kaitiname, kol viskas ištirpsta. Išjungiame ugnį ir supilame cukrų. Gerai sumaišome. Nukeliame dubenį nuo puodo su vandeniu ir paliekame ramiai pastovėti.
Kiaušinius išmaišome su pora šaukštų grietinės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu.
Į truputį atvėsusį medaus, sviesto ir cukraus mišinį pilame kiaušini ir grietinės plakinį. Viską gerai išmaišome.
Dabar dedame miltus. Kadangi skysta masė dar šilta, yra labai minkšta, tad Jums gali atrodyti, kad trūksta miltų, bet taip nėra. Daugiau miltų neberkite, tiesiog suminkykite viską į vieną gabalą, svarbu, kad lengvai atliptų nuo indo sienelių.
Tešlą padalijame į dvi dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir keletui valandų dedame į šaldytuvą. Tešlą šaldytuve galite laikyti ir per naktį, tik reikėtų išimti 30 minučių anksčiau, kad lengviau būtų kočioti.
Lakštus kočiojame kaip įmanoma plonesnius, apie pusės centimetro storio. Ant viršaus uždėję lėkštę arba atsegamos kepimo formos dugną, gražiai apipjauname. Nupjaustytus tešlos galiukus iškepame kartu su lakštais - naudosime trupiniams, tortui papuošti. Kepame 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8-10 minučių.
Iškeptus lakštus paliekame ramybėje ir ruošiame kremą.
Paruošiame pirmiausia stiprios juodosios arbatos ir paliekame, kad atauštų.
Vieną arba dvi citrinas (priklauso nuo dydžio) gerai nuplauname ir smulkia tarka nutarkuojame žieveles (baltosios stenkitės netarkuoti, nes ji karti).
Maišikliu lengvai paplakame grietinę, įplakame cukrų. Dedame citrinos žieveles ir pilame vienos citrinos sultis. Tuomet imamės statybos.
Imame lėkštę ar padėklą, kur tupdysime tortą. Pirmą blyną su teptuku ištepame arbata, tą patį padarome ir su kitais lakštais. Tada dedame ant lakšto 2-3 šaukštus kremo, dedame kitą lakštą, vėl kremas, vėl lakštas ir taip toliau - kol suformuojate visą tortą. Torto viršų irgi ištepame kremu. Tuomet belieka tik trupiniais papuošti. Iškeptas atraižas sumalkite arba sutarkuokite kaip Jums jau patogiau ir visą tortą kruopščiai jais užbarstykite. Tuomet tortą dėkite į šaldytuvą, bent per naktį palaikykite jį ten.

Skanaus!

Mano pastebėjimai:

1. Kiaušinius kaip visada palaikau kambario temperatūroje bent 2 valandas.
2. Torto lakštams grietinę naudojau 30 procentų riebumo.
3. Tešlai man prireikė 50 gramų daugiau miltų, nes niekaip ji nenorėjo atlipti nuo indo sienelių, čia labai viskas priklauso nuo kiaušinių dydžio, todėl jeigu naudosite didesnius ir miltų šiek tiek gali prireikti daugiau, bet nepersistenkite kaip ir receptas sako, kuo Jūs dėsite daugiau miltų, tuo ji kietesnė bus, tad dėkite tik tuo atveju, jeigu tikrai matote, kad tešla visiškai nesuvaldoma, mat šaldytuve pastovėjusi ji bus kieta. Miltus naudojau kvietinius.
4. Cinamono kitą kartą gamindama dėčiau tik 1 arbatinį šaukštelį - tiek man, tiek kitiems ragavusiems jis pasirodė per stiprus akcentas šiam tortui, norėtųsi, kad jo mažiau jaustųsi. Aš cinamoną labai mėgstu, bet netgi man jo čia per daug. 
5. Sulaistymui tikrai neprireikė viso puodelio arbatos. Naudojau Lipton. Tepiau konditeriniu teptuku.
6. Aš medaus ir sviesto masę atvėsinau iki kambario temperatūros tik tuomet supyliau grietinės ir kiaušinio plakinį.
7. Pasigaminusi tešlą palikau ją per naktį šaldytuve. Receptas siūlė palaikyti kambario temperatūroje 30 minučių prieš kočiojant, na to neprireikė tešlą išėmusi iš šaldytuvo šiek tiek paminkiau, ir nuo rankų šilumos ji greitai minkštėti pradėjo. Visgi sviestas sudedamoji dalis - kitaip ir būti negali.
8. Iškočiojus kuo ploniau tešlą ant viršaus dėjau lėkštę, kurios skersmuo - 20 cm ir apipjausčiau.
9. Lakštus kepiau skardoje, kuri išklota buvo kepimo popieriumi. Šiek tiek paeksperimentavau su kepimo laiku, vienus kepiau 10 minučių, kitus 12 minučių, tačiau labai didelio skirtumo nebuvo, tik spalviniu atžvilgiu jie skyrėsi. Vieną lakštą kepiau netgi 15 minučių. norėjau kuo rudesnio, nes iš jo trupinių po to dariau eglutę (papuošimui) ant torto viršaus. Optimaliausias variantas man buvo 12 minučių. Vienus lakštus kepiau apatinis + viršutinis kaitinimas. Kitus apatinis kaitinimas +  ventiliatorius. Rudavo greičiau su antruoju pasirinkimu, bet netolygiai, tad naudočiau geriau pirmąjį variantą.
10. Lakštų gavosi 12. 10 sunaudojau tortui, 2 - trupiniams. Nepalikinėjau jokių aš atraižų iškepiau normalius lakštus 1 šviesų, kitą pasistengiau palaikyti orkaitėje kuo ilgiau, kad būtų tamsesnis. Tuomet smulkintuvu juos paverčiau trupiniais.
11. Kremui naudojau kaip ir rekomendavo 30 procentų (tiktų tikrai ir 40 procentų, tik jau tortas atitinkamai būtų riebesnis) grietinę, į ją įtarkavau vienos citrinos geltonąją žievelę, citrinos sulčių pyliau tik 4 šaukštus, paragavus man užteko citrinos jaučiamo skonio. Čia jau Jūs darykite savo nuožiūra, galite vadovautis receptu arba ragaukite kaip aš ir žiūrėkite kaip Jums labiau patinka. Galite ir cukraus kiekį mažesnį naudoti, jeigu nemėgstate saldžių kremų.
12. Kremo ant lakštų naudojau apie 4 šaukštus, tačiau kitą kartą dėčiau dar daugiau negailėdama. Ir kremo masę didinčiau man 1 litro grietinės buvo kaip tik tortui, bet norėtųsi, kad būtų bent šiek tiek daugiau, kad nereikėtų labai jau taupyti lakštams ir liktų kuo daugiau paviršiui. 
13. Tortas tikrai didelis - užteks manau kokiems 10 žmonių ar net daugiau. Norite žemesnio darykite didesnio skersmens lakštus.
14. Atpjovę torto gabalėlį prieš patiekdami galite dar užpilti skysto medaus šaukštą ar cukraus sirupo atrodys tikrai įspūdingai - bet jau saldumas bus neišpasakytas.


Recepto šaltinis: Knyga - Metai Beatos virtuvėje, 2010 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą