500 g miltų
250 ml pieno
7 g sausų mielių ar 20 g šviežių mielių
100 g cukraus
Žiupsnelis druskos
2 šaukštai aliejaus
50 g aguonų
Pieną truputį pašildome, kad būtų maždaug kūno temperatūros. Šviežias mieles ištriname su žiupsneliu cukraus ir šaukštu pieno. Jei mielės sausos, jas maišome su visu pienu.
Likusį pieną išplakame su druska, cukrumi ir aliejumi, ir tuomet sukrečiame mieles. Išmaišome.
Miltus persijojame. Suberiame truputį mažiau nei pusę miltų ir sumaišome. Išeis tirštoka, bet dar neminkoma tešla. Dubenį su tešla pridengiame rankšluosčiu ir statome šiltai 30 minučių.
Į pastovėjusią tešlą supilame likusius miltus ir aguonas. Tešla taps minkoma. Jei ji atrodo lipni, įberiame dar daugiau miltų, bet stengiamės nepadauginti. Tešlą minkome bent 5 minutes, kad pasidarytų minkšta ir blizgi, neliptų prie rankų. Tuomet pridengiame rankšluosčiu ir paliekame (šiltoje vietoje) 1-1,5 valandos pakilti.
Pakilusią tešlą vėl suminkome, išspaudžiame iš jos orą. Atgnybiame po nedidelį gabalėlį, vyniojame volelį ir supjaustome mažais gabaliukais. Sudedame juos į aliejumi pateptą skardą.
Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepimo laikas labai priklauso nuo kūčiukų dydžio, bet maždaug trunka apie 10 minučių.
Skanaus!
Mano pastebėjimai:
1. Miltus naudojau kvietinius.
2. Pieną galite keisti vandeniu, jeigu jis Jums nepriimtinas.
3. Naudojau 7 g sausų mielių, na visas tas mažiukas pakelis, jame tiek ir būna.
4. Aliejų pyliau saulėgrąžų.
5. Galbūt kažkam pasirodė recepto pradžia paini dėl tų produktų sudėjimo, taigi yra taip: Jeigu naudojate šviežias mieles darote viską kaip parašyta recepte. Aš naudojau sausas, tai jas sumaišome su visu 250 ml pieno, tuomet į mieles beriame druskos žiupsnelį, cukrų, aliejų ir viską gerai išmaišome. Kitaip tariant tik su šviežiom mielėm reikia žaisti, su sausom viską dedate į vieną dubenį ir jokių atskirai plakimų daryti nereikia. Na bent aš nedarau.
6. Recepte nurodyta, kad reikės 500 g miltų ir netgi siūlo berti daugiau jeigu lips tešla, taigi man nutiko taip, kad man neprireikė nė tų 500 gramų tik 450 g. Aš niekada neberiu į kepinius viso nurodyto kiekio miltų iš karto, po truputį beriu, išminkau ir stebiu kokia tešla ar jau limpanti ar ne, per daug miltų irgi negerai, todėl patariu ir Jums neskubėti visko sukrauti į dubenį.
7. Antrą kartą kildinau 1 valandą.
8. Stenkitės kūčiukų gabaliukus pjaustyti kuo mažesnius, jie po to labai smagiai išsipučia ir į skardą dėdami išlaikykite šiokį tokį atstumą, juk nenorite, kad jie suliptų.
9. Aš skardą išklojau kepimo popieriumi, tad aliejumi netepiau.
10. Funkciją naudojau apatinis + viršutinis kaitinimas. Kepiau 15 minučių. Iš nurodyto kiekio man gavosi 3 skardos kūčiukų, bet vėlgi tai labai priklauso nuo jų dydžio, todėl kiekvienam gali gautis skirtingas kiekis.
Recepto šaltinis: Beatos virtuvės žurnalas. Kalėdų pagalbininkas. Žiema, 2014 m.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą