2014 m. gruodžio 3 d., trečiadienis

Mišrainė "Daržovių tortas"

Su kiekviena diena artėja didžiosios metų šventės. Vis dažniau pagalvojame ką reikės padovanoti artimiesiems ir draugams, labiau organizuoti žmonės jau tikriausiai turi sąrašus dovanų, o gal net nupirkę ir giliai spintose paslėpę, kad tik neužtiktų kas ir nesugadintų staigmenos. Pats laikas jau sudarinėti sąrašus ir to ką ruošiamės gaminti per šventes. Kai kas sakys dar per anksti, kam skubėti pakankamai laiko, tačiau jeigu ruošiatės gaminti to ko dar nesatę darę, galbūt vertėtų išbandyti anksčiau ir pasižymėti pastabas ko reikėtų daugiau ar mažiau, tikslių produktų kiekių, kad kuo mažiau būtų streso per patį pasiruošimo piką. Pripažinkim švenčių laikotarpiu tikrai būna skubėjimo momentai, kai atrodo tik ir kyla klausimai: "Ar nieko nepamiršau?", "Kuo rengtis?", "Ar spėsiu užbėgti į parduotuvę, nes pritrūko duonos, tuoj tuoj bus svečiai?" Net ir pačiam skrupulingiausiam žmogui karts nuo karto nutinka visokiausių nenumatytų įvykių, kurie gali išmušti "iš vėžių", tad bent kai kuriais darbais pasirūpinkite iš anksto. Mano šventiniuose planuose ši mišrainė, tad ją išbandžiau iš anksto ir pasižymėjau naudingas pastabas. Tikiuosi Jums jos pravers taip pat. Jeigu dėl kažkokių priežasčių nemėgstate slyvų ar kitų sudedamųjų dalių, galite taip sluoksniuoti paprasčiausią visų gerai žinomą baltą mišrainę, tarkim vietoj burokėlių dėti žirnelius, arba palikti burokėlius ir ant jų "suguldyti" silkės gabaliukus. 


1 didelis burokėlis
1 didelė morka
2-3 bulvės
3-4 rauginti agurkai
3-4 obuoliai
5-6 kiaušiniai
1-2 stiklinės džiovintų slyvų ir abrikosų
Majonezo
Spanguolių

Daržoves dėkite plonais sluoksniais didelėje plokščioje lėkštėje. Kiekvieną sluoksnį ištepkite majonezu.
Paeiliui kraukite po sluoksnį stambiai tarkuotų virtų burokėlių ir taip pat stambiai tarkuotų virtų morkų bei virtų bulvių, tada - tarkuotų ir nuspaustų agurkų, stambiai tarkuotų obuolių, virtų tarkuotų baltymų ir supjaustytų išmirkytų slyvų bei abrikosų.
Mišrainės viršų apliekite majonezu ir statykite į šaldytuvą 10-12 valandų, kad įsigertų.
Prieš tiekdami dar kartą aptepkite šviežiu majonezu, pabarstykite smulkiai tarkuotais tryniais ir papuoškite spanguolėmis.

Skanaus!


Mano pastebėjimai: 

1. Sluoksniavau didelėje lėkštėje, tačiau formai padaryti naudojau išardomos tortinės sieneles 26 cm skersmens.
2. Sluoksniams man prireikė daugiau produktų negu nurodo receptas, tad juos koreguokitės pagal tai kokio dydžio norite "torto". 
Man reikėjo 4 didelių burokėlių, 4 didelių morkų, 5 didelių bulvių, 5 raugintų agurkų, 4 vidutinio dydžio obuolių, 6 kiaušinių, 150 g slyvų, 150 g abrikosų, spanguolių saujos, 2 maži indeliai majonezo.
3. Papuošimui dar panaudojau saują petražolių, galite pasirinkti ir krapus.
4. Jeigu slyvos minkštos jų nemirkykite, tačiau abrikosus reikėtų pamirkyti bent 2 valandas.
5. Aš daržovių netarkavau (tik agurkus ir kiaušinio trynį), o smulkiai pjausčiau gabaliukais, man taip labiau patinka. 
6. Gamindama antrą kartą rinkčiausi marinuotus agurkus, jie traškesni ir mažiau vandeningi.
7. Majonezu netepiau kiekvieno sluoksnio, tik ten kur sausos daržovės, pvz.: ant bulvių, morkų, kiaušinių, džiovintų vaisių, o tokie kaip obuoliai ar agurkai liko nesutepti.
8. Šaldytuve laikiau per naktį.



Recepto šaltinis: Darbštuolės žurnalas "Šventinės mišrainės", 2014 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą