2014 m. gruodžio 17 d., trečiadienis

Sausainiai su šokoladu ir griliažu

Jeigu dar kas prisimenate, o galbūt ir turite (kas dabar jau labai reta šiame technologijų amžiuje) kalendorius su plėšomais lapeliais, pastebite, kad vis arčiau ir arčiau "atslenka" Kalėdos. Galbūt netgi netinkamas žodis "atslenka" jau šuoliuoja nenumaldomai tarsi žirgas tyruose. Vaikai pasimėgaudami kasdien lukštena advento kalendoriaus saldainius, gerai vaikams, jie bėgančias dienas skaičiuoja saldžiai :) Šiomis dienomis manau daug įvairiausių lūkesčių žmonės kupini. Vieni tikisi, kad dar vis termometro stulpelis nusileis žemiau nulio, kiti pramerkę akis žvilgteli pro langą tikėdamiesi sniego, kurio kaip nėra taip nėra, o treti jau sukasi darbų sūkuryje, kasdien vis stengdamiesi kuo daugiau darbų pabaigti iki švenčių. Vaikų vienintelis darbas tikriausiai buvo (yra) parašyti Kalėdų seneliui laišką su įvairiausiais ir didžiausiais prašymais, o mamų darbas iškepti Kalėdų seniui sausainius :) Mano vaikas pareiškė, kad būtinai reikia Kalėdų seniui pieno ir sausainių palikti, nes bus labai pavargęs po darbų ir alkanas. Tai štai šie sausainiai bus manau patys tinkamiausi - turtingo skonio, traškantys, saldūs, nepaprastai greitai pagaminami, tik viena bėda jie labai skanūs, tad jeigu jau taip nutiks, kad neliks ką palikti seneliui, tai bent pieno stiklinaitę įpilkite...


180 g sviesto
260 g rudojo cukraus
1 kiaušinio
250 g miltų
10 griliažinių saldainių
100 g juodojo šokolado
Žiupsnelis druskos

Griliažinius saldainius pasmulkinkite grūstuvėje arba, sudėję į plastikinį maišelį, padaužykite plaktuku, kad subyrėtų į nedidelius gabaliukus.
Juodąjį šokoladą susmulkinkite kvadratėliais, iš kurių būna suformuota šokolado plytelė ir dar kiekvieną perpjaukite per pusę.
Kambario temperatūros sviestą su cukrumi ir kiaušiniu gerai išplakite elektriniu plakikliu, kad pasidarytų purus kremas.
Miltus kartu su druska persijokite ir berkite į sviesto mišinį. Dėkite šokolado gabaliukus ir susmulkintus saldainius, viską išmaišykite šaukštu. Tešla bus kieta, bet lips prie rankų.
Rankomis formuokite nedidelius rutuliukus ir dėkite į skardą, kuri išklota kepimo popieriumi. Jie kepdami susmuks.
Kepkite apie 15 minučių 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol krašteliai pradės ruduoti.

Mano pastebėjimai:

1. Kiaušinį keletą valandų palaikiau kambario temperatūroje.
2. Griliažinius saldainius bandžiau smulkinti elektriniu smulkintuvu, kuris skaldo ledo gabaliukus, tačiau geresnis variantas buvo paprasčiausiai sudėti juos maišiuką ir padaužyti mėsai skirtu "plaktuku" - efektyvesnis būdas.
3. Juodąjį šokoladą naudojau 70 procentų.
4. Miltai įprasti kvietiniai.
5. Dėdami rutuliukus į skardą nepamirškite, kad jie plėsis, tad nedėkite vieną šalia kito, išlaikykite atstumą.
6. Naudojau funkciją apatinis + viršutinis kaitinimas. Tikrai iškepė per 15 minučių.
7. Recepte nurodoma, kad tiek produktų skirta 20 didesnių sausainių - galbūt, aš dariau mažesnius rutuliukai dydžio buvo kaip Rafaelo saldainiai, tai man sausainių iškepė - 30 vienetų. 
8. Recepte taip pat nurodoma, kad tik iškepę sausainiai trapūs, nežinau man jie tik iškepę tokie minkštučiai pasirodė, perkelti iš skardos į kitą indą buvo be galo lengva ir jokio trapumo nepastebėjau. Tik iškepę sausainiai priminė man meduolius. 
9. Reikėtų paminėti, kad šie sausainiai tinka tik tiems kas mėgsta saldžiai - jie tikrai saldūs (manau Jūs ta suprantate užmetę akį į sudėtį), paprastai geriu arbatą su cukrumi, o kai valgiau šiuos sausainius jau į arbatą cukraus man net nereikėjo.





Recepto šaltinis: Knyga - Beatos virtuvė: Kepinių knyga, 2012 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą